Skip to content

De ultieme gids voor toetsenborden

1 de augustus de 2021
handstypingonkeyboardCROPPED 6b13200ac0d24ef58817343cc4975ebd

Het toetsenbord is een van de meest gebruikte computerrandapparatuur. Als u overweegt een toetsenbord te kopen, zijn er een paar belangrijke functies waar u op moet letten voordat u er een aanschaft, vooral als ze het tussen meerdere apparaten willen verplaatsen. Het lastige aan het kopen van een toetsenbord is dat er honderden op de markt zijn en dat er zoveel verschillende manieren zijn om er een aan te sluiten en te gebruiken zodra je de aankoop hebt gedaan. We dachten dat het gemakkelijker zou moeten zijn om erachter te komen, dus hebben we deze gids samengesteld om u te helpen bij het doorlopen van basistoetsenbordactiviteiten, onderhoudsproblemen te begrijpen en u te helpen beslissen welk toetsenbord het beste voor u is. Om deze handleiding te gebruiken, opent u de koppelingen in het navigatievenster. Je zult zien dat het is opgedeeld in drie verschillende secties: Keyboard Basics, Keyboard Upkeep en Best Keyboards. Binnen elke sectie zijn verschillende artikelen gevuld met tips en hints voor jou.

Hieronder hebben we de belangrijkste dingen op een rijtje gezet waar u rekening mee moet houden voordat u een toetsenbord aanschaft.

Ergonomie

handen typen op ergonomisch toetsenbord

Dit is een grote. Als je urenlang op je nieuwe toetsenbord gaat typen, kun je er het beste een aanschaffen met echte ergonomische functies. Hoewel dit verschillende vormen kan aannemen, aangezien sommige toetsenborden de toetsen splitsen, curven hebben en zelfs gemotoriseerd zijn, moet je altijd anticiperen op een leercurve. Verwacht dat typen in het begin vreemd, zelfs ongemakkelijk zal aanvoelen, terwijl uw handen zich aanpassen en opnieuw leren hoe u over het toetsenbord moet bewegen. Maar uiteindelijk zullen je polsen en handen je dankbaar zijn, aangezien echte ergonomische toetsenborden zijn gebouwd om de hoeveelheid stress die op je handen wordt uitgeoefend tijdens het typen te verminderen. Andere ergonomische kenmerken van toetsenborden zijn polssteunen en de mogelijkheid om het apparaat omhoog of omlaag te brengen.

Bedraad of draadloos?

draadloos toetsenbord

Net als bij muizen is het een persoonlijke voorkeur of je toetsenbord bedraad of draadloos is, en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bekabelde toetsenborden beperken uw afstandsbereik, maar u hoeft nooit naar batterijen te zoeken of u zo veel zorgen te maken over verbindingsproblemen. Met draadloze toetsenborden typ je terwijl je op de bank ligt en raak je nooit verstrikt in dat vervelende snoer. De meeste toetsenborden gebruiken USB- of Bluetooth-technologie voor draadloze connectiviteit. Als je de Bluetooth-route volgt, zorg er dan voor dat je apparaat ingebouwde Bluetooth-technologie heeft. Als dit niet het geval is, moet u een Bluetooth-ontvanger oppakken en het apparaat koppelen. Logitech heeft een toetsenbord op zonne-energie op de markt, maar u kunt een vooruitbetaling verwachten voor dit soort technologie. U kunt de kosten echter terugverdienen door nooit meer batterijen te hoeven kopen.

Sneltoetsen en mediatoetsen

Toetsenbord

Tenzij u een reistoetsenbord koopt, worden de meeste geleverd met een verscheidenheid aan sneltoetsen en mediatoetsen. Net als bij sneltoetsen kunt u met deze toetsen snel taken uitvoeren. Mediatoetsen, waaronder taken als volume- en videobediening, zijn van onschatbare waarde als u uw toetsenbord in de woonkamer gebruikt om uw mediasysteem te bedienen. Met sneltoetsen kun je bepaalde taken voltooien door op een combinatie van knoppen te drukken, en veel toetsenborden vervangen deze combinaties door sneltoetsen. Als u een deskjockey bent, kunnen deze sneltoetsen u veel tijd besparen.

Grootte van het toetsenbord

Direct boven schot van persoonshanden die op een klein computertoetsenbord typen

Hoewel het waar is dat de meeste toetsenborden exact dezelfde toetsen gebruiken, zijn sommige ontworpen voor draagbaarheid, zodat je ze gemakkelijk kunt opbergen wanneer ze niet in gebruik zijn. Kleinere toetsenborden hebben meestal het numerieke toetsenblok verwijderd en kunnen zelfs kortere toetsen hebben of geen spaties tussen de knoppen. Deze zijn handig als het toetsenbord voor een tablet is of als je het altijd van plaats naar plaats verplaatst. Grotere toetsenborden gaan hand in hand met toetsenborden met meer sneltoetsen en mediatoetsen. Als je een gamingtoetsenbord wilt met talloze mediaknoppen, USB-poorten, enz., Dan kies je standaard voor een groter toetsenbord.

Bepaal de belangrijkste reden waarom u een toetsenbord gebruikt

Mensen gebruiken toetsenborden op verschillende manieren. Gamers zoeken naar geavanceerde functies die een kantoormedewerker bijvoorbeeld gewoon niet nodig heeft of wil. Bepaal de reden waarom je een toetsenbord nodig hebt, en je zult de keuzes sneller kunnen beperken.

Gamer

Gamers zijn een specifiek ras op zichzelf en ze hebben meestal toetsenbordfuncties nodig of verlangen die aan de meeste mensen verspild. Zaken als geïntegreerde LCD’s, programmeerbare toetsen, achtergrondverlichting en verwisselbare numerieke toetsen kunnen pc-gamers meer voordelen bieden en de game-ervaring verbeteren. Als je een gamer bent, zoek dan naar toetsenborden die speciaal zijn gelabeld als gaming-toetsenborden. Je kunt een hogere prijs verwachten voor deze functies, maar de meeste serieuze gamers zullen je vertellen dat ze de kosten waard zijn.​

Mediagebruiker

Jij bent het type persoon dat al zijn muziek en films heeft opgeslagen op of gestreamd naar zijn computer. Let bij het kiezen van een computer op mediatoetsen, zoals een volumeknop, nummers overslaan en knoppen voor afspelen/pauzeren. Als u uw laptop gebruikt om films op te slaan, maar deze op uw tv hebt aangesloten voor wanneer u ze bekijkt, is een draadloos toetsenbord comfortabeler. Zo kun je vanuit je luie stoel vooruit- en terugspoelen. Er zijn zelfs mini-toetsenborden die speciaal zijn ontworpen voor mediagebruikers; ze lijken enigszins op grote afstandsbedieningen.​

Kantoormedewerker of thuiskantoorgebruiker

Of u nu gegevens invoert of desktoppublishing doet, u zit urenlang gebogen over uw toetsenbord. Doe jezelf – en je polsen – een plezier en investeer in een ergonomisch toetsenbord. Ergonomie is geen one-size-fits-all wetenschap, en er zijn enkele toetsenborden die beweren ergonomisch te zijn, maar dat niet zijn. Als je kunt, test dan het ergonomische toetsenbord van een vriend voordat je het koopt. Hoewel er waarschijnlijk een eerste leercurve zal zijn, zou je vrij snel moeten kunnen zien of het iets comfortabels voor je is. Als dit geen optie is, zoek dan naar functies zoals gebogen toetsen en verhoogde polssteunen. Sommige toetsenborden zijn zelfs gescheiden, zodat u kunt aanpassen hoe ver u de linker- en rechterhandtoetsen wilt hebben.​

Reiziger

Om welke reden dan ook, je gooit graag een toetsenbord in je handbagage als je op reis gaat. Sommige mensen raken zo gewend aan hun macro’s dat ze niet zonder kunnen op kantoor. Maak je geen zorgen; ze maken toetsenborden met afgekapte toetsen, speciaal voor jou. Meestal gefactureerd als lichtgewicht – en soms zelfs opvouwbaar – zien deze draagbare toetsenborden meestal af van het rechter numerieke toetsenblok om ruimte te besparen. Je zult waarschijnlijk niet veel mediatoetsen vinden, hoewel sommige wel F-toetsen hebben die kunnen worden aangepast of geïntegreerde touchpads. Verwacht echter niet dat het per se goedkoper zal zijn, alleen omdat het klein is. Veel van deze draagbare apparaten zullen u meer kosten dan uw doorsnee bedrade standaardtoetsenborden.