Skip to content

De verschillende manieren om een ​​VoIP-gesprek te voeren

19 de juli de 2021
131561220 56a9d1c85f9b58b7d0ff3fbd

Er zijn drie manieren om een ​​VoIP-gesprek te voeren, elk met verschillende vereisten en implicaties. Ontdek hoe deze methoden verschillen en wat u nodig heeft om een ​​VoIP-gesprek te voeren.

Computer naar computer (of smartphone naar smartphone)

Het woord computer omvat hier alle apparaten die digitale gegevens gebruiken en een besturingssysteem uitvoeren, inclusief desktop- en laptopcomputers, tablets en smartphones. Deze modus is de meest voorkomende, omdat het gemakkelijk en gratis is. U moet een computer hebben die is verbonden met internet, met de benodigde hardware om te praten en te luisteren: een headset of luidsprekers en een microfoon. U kunt spraakcommunicatiesoftware zoals Skype installeren en u bent klaar om te gaan. U kunt ook bellen via een Local Area Network (LAN). Het netwerk moet IP-compatibel zijn, dwz het Internet Protocol (IP) moet actief zijn en de pakketoverdracht op uw netwerk regelen. Op deze manier kunt u communiceren met een andere persoon op hetzelfde netwerk. Of u nu communiceert via internet of een LAN, u hebt voldoende bandbreedte nodig. Als je rond de 50 kbps hebt, zal het werken, maar je hebt niet de beste kwaliteit. Voor spraak van goede kwaliteit moet u minimaal 100 kbps krijgen voor een gesprek.

Telefoon naar telefoon

Telefoon betekent hier een traditionele analoge telefoon. Het omvat ook eenvoudige mobiele telefoons. Deze modus is erg handig, maar is niet zo eenvoudig en goedkoop in te stellen als de andere twee. Het impliceert het gebruik van een telefoon aan elke kant van de gebruiker. U kunt VoIP gebruiken en profiteren van de lage kosten door een telefoontoestel te gebruiken. Er zijn twee manieren waarop u telefoons kunt gebruiken om VoIP-gesprekken te voeren:

IP-telefoons

Een IP Phone ziet er net zo uit als een normale telefoon. Het verschil is dat het, in plaats van te werken op het normale PSTN-netwerk, verbinding maakt met een gateway of router om communicatie tot stand te brengen. De IP-telefoon maakt dus geen verbinding met de RJ-11-aansluiting. In plaats daarvan gebruikt het de RJ-45-stekker, die we gebruiken voor bekabelde LAN’s. Als je een idee wilt hebben van wat een RJ-11-stekker is, kijk dan eens naar je normale telefoon of je inbelmodem. Het is de stekker die de draad verbindt met de telefoon of modem. De RJ-45-stekker is vergelijkbaar, maar groter. U kunt natuurlijk draadloze technologie zoals Wi-Fi gebruiken om verbinding te maken met een netwerk. In dit geval kunt u een USB- of RJ-45-aansluiting gebruiken.

ATA

ATA is een afkorting voor Analoge Telefoon Adapter. Het is een apparaat waarmee je een standaard PSTN-telefoon op je computer of rechtstreeks op internet kunt aansluiten. De ATA converteert spraak van uw normale telefoon en converteert deze naar digitale gegevens die klaar zijn om via een netwerk of internet te worden verzonden. Als u zich aanmeldt voor VoIP-service, is het gebruikelijk dat er een ATA in het servicepakket zit, die u kunt retourneren zodra u het pakket beëindigt. U krijgt bijvoorbeeld een ATA in een pakket met Vonage en AT&T’s CallVantage. U hoeft alleen de ATA in uw computer of telefoonlijn te steken, de benodigde software te installeren en u bent klaar om uw telefoon voor VoIP te gebruiken.

Telefoon naar computer en vice versa

Nu u begrijpt hoe u uw computer, normale telefoons en IP-telefoons kunt gebruiken om VoIP-gesprekken te voeren, is het gemakkelijk om erachter te komen dat u een persoon kunt bellen met een PSTN-telefoon vanaf uw computer. U kunt uw PSTN-telefoon ook gebruiken om iemand op hun computer te bellen. Ten slotte kunt u een combinatie van VoIP-gebruikers hebben, die telefoons en computers gebruiken om via hetzelfde netwerk te communiceren. De hardware en software zijn hierbij meer betrokken.