Skip to content

De vier soorten kunstmatige intelligentie

30 de juni de 2021
GettyImages 1254677478 6c691cae6ac24da391eefc3d11f58bdc

Kunstmatige intelligentie, of AI, wordt steeds meer een onderdeel van ons dagelijks leven, ook al weten we dat niet altijd. Omdat het er al is en in de toekomst alleen maar kritischer zal worden, is het essentieel om de vier soorten kunstmatige intelligentie te begrijpen, hoe ze te onderscheiden zijn en welke momenteel in gebruik zijn.

Overzicht van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie wordt gemeten in vergelijking met de functies van de menselijke geest. Een echte, volledig complete AI zou de functies van een menselijk brein kunnen repliceren – en waarschijnlijk uitbreiden. Het zou zelfbewust zijn, bewustzijn en herinneringen hebben, zou kunnen leren en voorspellingen doen over waarschijnlijke toekomstige gebeurtenissen – en zou deze dingen alleen doen, zonder menselijke tussenkomst of input van programmeurs.

De vier soorten AI: reactieve machines

De eerste en meest elementaire vorm van AI is Reactive Machines. Deze machines hebben intelligentie die bijna volledig in het huidige moment bestaat (eet je hart op, mediteerders!). Programmeurs bouwen reactieve machines rond complexe sets regels. Naast deze regels kunnen ze neurale netwerken bevatten waarmee ze in het moment kunnen leren en zich kunnen aanpassen. Cruciaal is echter dat dit type AI geen herinneringen kan vormen of handelen op basis van ervaringen uit het verleden. Omdat ze geen herinneringen kunnen creëren, kunnen ze gebeurtenissen uit het verleden, zelfs diegene die hen zijn overkomen, niet gebruiken om nieuwe beslissingen te nemen. Op deze manier zijn ze beperkt tot de scenario’s en informatie die in hun regelsets worden behandeld. Vanwege deze beperking kan men reactieve machines misleiden door ze te dwingen buiten hun beperkte set regels te werken. Reactieve Machines hebben ook geen toekomstbeeld. Ze kunnen hun regels gebruiken om extrapolaties te maken over wat er daarna zou kunnen komen, maar alleen binnen de grenzen die zijn vastgesteld door hun regelsets. Omdat ze hun toekomstige acties niet kunnen veranderen op basis van gebeurtenissen in het verleden, kunnen reactieve machines niet leren.

  • Voorbeelden: IBM Deep Blue (schaakt), IBM Watson (gewonnen bij Jeopardy), Google AlphaGo (speelt Go), aanbevelingsengines zoals die te vinden zijn in streaming video- en audioservices.

De vier soorten AI: beperkt geheugen

Dit meer geavanceerde AI-type heeft de capaciteiten van reactieve machines, maar voegt een concept van het verleden toe. Hoewel AI’s met beperkt geheugen geen herinneringen vormen, zijn ze zich bewust van een recent verleden en kunnen ze de op dat moment vastgelegde gegevens gebruiken om hun beslissingen te beïnvloeden. Zelfrijdende auto’s zijn hier het beste voorbeeld van. Ze houden continu de omstandigheden om hen heen in de gaten – wat andere voertuigen doen, waar objecten zijn, hoe voetgangers bewegen, enz. – en houden die informatie in een tijdelijke staat om hun acties te beïnvloeden. Zoals je je misschien kunt voorstellen, verwerken AI’s met beperkt geheugen enorme hoeveelheden gegevens en nemen ze zeer snel beslissingen. Dit AI-niveau wordt “Beperkt geheugen” genoemd omdat deze ervaringen uit het verleden niet permanent worden opgeslagen en ze niet kunnen worden gebruikt voor al het toekomstige leren. In plaats daarvan worden deze ervaringen uit het verleden voor een korte tijd bewaard terwijl ze praktisch zijn en vervolgens worden weggegooid.

  • Voorbeelden: Zelfrijdende auto’s.

De vier soorten AI: Theory of Mind

Met Theory of Mind AI komen we dichter bij het sciencefiction-ideaal van kunstmatige intelligentie. Dit niveau van AI omvat alle aspecten van reactieve machines en beperkt geheugen. Maar het voegt een cruciaal en complex stukje begrip toe: dat levende objecten (mensen, dieren, enz.) om hen heen een ding hebben dat een ‘geest’ wordt genoemd.

Zodra een AI begrijpt dat andere wezens een geest hebben, kan hij begrijpen dat hij moet leren en zijn beslissingen op basis van die geest moet aanpassen. Het begrijpt dan dat de geest gedachten en emoties genereert (zelfs als het nog niet echt begrijpt wat die dingen zijn) en dat gedachten en emoties het gedrag zullen beïnvloeden. De AI moet die factoren gebruiken in haar besluitvormingskader.

  • Voorbeelden: Er zijn geen bekende voorbeelden van Theory of Mind AI (hoewel sommige robots die proberen te begrijpen en te simuleren een richting wijzen voor dit type)

De vier soorten AI: zelfbewust

Zelfbewuste AI is het laatste en meest complexe en volwassen niveau van AI. Het is een echt zelfbewuste intelligentie. Elke AI uit sciencefiction valt in deze categorie. Het is een entiteit met echt bewustzijn. Het is zich bewust van zijn bestaan ​​en zijn interne toestanden (en mogelijk emoties), kan herinneringen aan het verleden vormen en voorspellingen doen. Het is zich bewust van andere bewustzijnen en kan daarmee rekening houden bij het nemen van beslissingen. Cruciaal is dat het kan leren en intelligenter kan worden op basis van zijn ervaringen. Een zelfbewuste AI vereist extreem flexibele programmeerlogica, het vermogen om de logica zelf bij te werken en tolerantie voor inconsistentie, aangezien menselijk gedrag niet altijd netjes voorspelbaar of vast van patroon is.

  • Voorbeelden: Zelfbewuste AI bestaat momenteel niet en zal waarschijnlijk nog vele jaren verwijderd worden

De vier soorten AI vergeleken

De vier belangrijkste typen AI en hun belangrijkste kenmerken worden hieronder vermeld voor eenvoudige referentie en vergelijking.

AI-type volgt

Reglement

Kan leren Heeft herinneringen Weet dat er andere geesten bestaan Bewust van emotie Echte AI
Reactieve machines
Beperkt geheugen beperkt
Theorie van de geest
Zelfbewust

Moeten we ons zorgen maken over AI?

Iedereen die bekend is met sciencefiction over AI’s, weet dat het vaak mis gaat voor mensen zodra een machine bewustzijn bereikt (hallo, Skynet). Moeten we ons dus zorgen maken over AI? Er is geen eenduidig ​​antwoord op deze vraag, maar het is een goed idee om bedachtzaam en voorzichtig te zijn over hoe we omgaan met het creëren en gebruiken van volledig zelfbewuste AI. Er is het doemscenario van AI’s die mensen vervangen – of dat nu menselijke banen inneemt en mensen zonder werk of inkomen achterlaat, of de donkere verhaallijn in Terminator-stijl. Er zijn ook ethische zorgen: is het acceptabel om een ​​bewustzijn te creëren dat kan denken en voelen en het dan dwingen om ons te doen wat we willen? Sommige ethici bestuderen AI en schrijven over deze vragen. Naarmate AI geavanceerder en wijdverbreider wordt, moeten we ervoor zorgen dat we naar hen luisteren en dat onze wetten en regeringen zich aanpassen aan de unieke uitdagingen – en mogelijkheden – die door AI worden gecreëerd.