Skip to content

De voordelen en het gebruik van een 600 Mbps Wireless Home Router begrijpen

16 de juli de 2021
wireless router on table against white background 771497287 5ab18dba8e1b6e003767d3d7

De wifi-standaard 802.11n maakt theoretisch snelheden tot 600 Mbps mogelijk, maar dat is het totaal dat de router over meerdere kanalen biedt. Wanneer u verbinding maakt met een computer of apparaat, maakt u geen verbinding met de volledige 600 Mbps-classificatie van de router. Bij het overwegen van een 600 Mbps-router, zijn er tal van voorbehouden en beperkingen die bepalen hoe dicht bij die snelheid uw wifi-verbinding in werkelijkheid zal zijn. De 802.11n-standaard werd uitgebracht in 2009. Sindsdien zijn verschillende nieuwe releases met meer mogelijkheden mainstream geworden in de consumentenmarkt.

Snelheid internetverbinding

Ongeacht de snelheid van uw router, als uw doorvoer via uw internetprovider niet overeenkomt met de theoretische snelheid van uw router, kan de router “het verschil niet goedmaken”. Een 600 Mbps router zal die snelheid nooit leveren op een netwerkcap van 200 MBps. Upgraden naar een 802.11n of nieuwere router voor hogere snelheden heeft alleen zin als de nieuwe router kan profiteren van een snelheidsverschil in uw netwerktoegang.

Snelheid thuisnetwerkverbinding

Als u vooral geïnteresseerd bent in hoe snel uw netwerk in uw huis is (niet hoe snel uw internetsnelheid is), dan zou een 802.11n-router een verbetering zijn ten opzichte van een oudere router met de 802.11 a/b/g-standaard. Als u bijvoorbeeld bestanden deelt tussen computers en apparaten in uw huis, zou de snellere router versnellen hoe snel die bestanden worden overgedragen. Die doorvoer is echter alleen relevant binnen het netwerk in je huis; zodra u op internet gaat, wordt u beperkt door de snelheid van uw ISP.

Compatibiliteit met computers en apparaten

Als u een snellere router wilt met de 802.11n-standaard, controleer dan of de computers en apparaten die deze gebruiken compatibel zijn met 802.11n. Oudere apparaten zijn mogelijk alleen compatibel met 802.11 b/g, en hoewel ze verbinding zullen maken met en werken met een router die de nieuwere n-standaard heeft, zullen die apparaten beperkt zijn tot de lagere snelheden van hun oudere a/b/g-standaarden.

2,4 GHz- en 5 GHz-kanalen

Moderne wifi-routers hebben twee kanalen, een is 2,4 GHz en de andere is 5 GHz. De 5GHz-kanalen bieden hogere snelheden maar hebben een iets korter bereik. Bij beide kanalen geldt: hoe verder u zich van de router bevindt, hoe langzamer uw verbindingssnelheid zal zijn. Dus als u op zoek bent naar verbeterde snelheden van een 802.11n-router, moet u rekening houden met waar u de router plaatst om meer voordeel te halen uit de verbeterde snelheden.