Skip to content

De voordelen van gemakkelijk te repareren smartphones

9 de juli de 2021
GettyImages 524087598 3c33e584935e487f9ef65fdbf5902c1a

Belangrijkste leerpunten

  • De ecologische voetafdruk van smartphonefabrikanten is immens.
  • Jaarlijkse apparaatreleases en moeilijk te repareren telefoons vergroten alleen maar de omvang van die footprint.
  • Door smartphones beter te repareren, kunnen fabrikanten de productie vertragen en apparaatverspilling verminderen.

De effecten van de smartphone-industrie op het milieu blijven groeien, maar een recente demontage van de Samsung Galaxy S21 zou ons kunnen wijzen op een betere, groenere toekomst. Naarmate smartphones kleiner zijn geworden, is interne hardware compacter geworden, wat er vaak toe leidt dat stukken aan elkaar worden gesmolten of op hun plaats worden gelijmd. Dit betekent duurdere reparaties, waardoor mensen in plaats daarvan gewoon een nieuwe telefoon kunnen kopen, waardoor oude telefoons worden weggegooid. iFixit’s demontage van Samsung’s nieuwste smartphone onthult echter een gemakkelijker te repareren apparaat. “Elk jaar worden er meer dan 150 miljoen telefoons weggegooid, alleen al in de VS”, zei Omkar Dharmapuri, oprichter van Tech Lurn, in een e-mailinterview met reddingsdraad. “Mensen eisen het nieuwste en het beste en zijn eerder geneigd een kapotte telefoon weg te gooien in plaats van hem te repareren.”

Toenemende zorgen

Het om de twee jaar vervangen van je smartphone is de norm geworden, vooral omdat grote bedrijven elk jaar nieuwe apparaten op de markt brengen. Hoewel het leuk is dat nieuwe technologie in zo’n snel tempo wordt uitgebracht, zijn er kosten aan verbonden. In 2014 werd Lotfi Belkhir, universitair hoofddocent aan de McMaster University’s Walter G. Booth School of Engineering Practice and Technology, benaderd door een student over duurzaamheid van software. Dit leidde tot een onderzoek door Belkhir en Ahmed Elmeligi, mede-oprichter van Healthcare Innovation in NeuroTechnology (HiNT). In het onderzoek onderzochten Belkhir en Elmeligi de ecologische voetafdruk van consumentenapparaten zoals smartphones, laptops, tablets en zelfs desktops en datacenters. De bevindingen van deze studie werden oorspronkelijk gepubliceerd in 2018 in de Journal of Cleaner Production, waar de twee de groeiende bezorgdheid uiteenzetten die ze hadden over de voetafdruk die wordt achtergelaten door de groei van informatie- en communicatietechnologie (ICT).

De twee ontdekten dat ICT een grotere impact heeft op de uitstoot dan aanvankelijk werd gedacht, en gaven zelfs aan dat trends suggereerden dat de schade aan het milieu door smartphones tegen 2020 groter zou zijn dan enige andere ICT-gerelateerde technologie. Smartphones zijn kleiner en in de meeste gevallen , verbruiken minder energie dan traditionele desktop-elektronica, maar uit de studie bleek dat bijna 85% van de impact van een smartphone op het milieu afkomstig was van de productie ervan. Dat laatste beetje informatie is vooral belangrijk, aangezien we hebben gezien dat grote fabrikanten als Apple en Samsung elk jaar nieuwe smartphonemodellen uitbrengen. “De ecologische voetafdruk van de smartphone-industrie is een van de meest intensieve omdat de productie van smartphones veel middelen gebruikt”, zei Dharmapuri in ons e-mailinterview. “Bovendien concurreren fabrikanten van mobiele telefoons meer dan ooit met elkaar, wat resulteert in meer druk op het ecosysteem.”

De oplossing

Sommige fabrikanten hebben al stappen ondernomen om de kosten van het maken van nieuwe telefoons te verlagen, maar er kan nog meer worden gedaan. Een goede volgende stap is om smartphones makkelijker te repareren te maken. De hardware in een telefoon is gemaakt van kostbare hulpbronnen die van de planeet zijn gehaald. Hoewel sommige van deze bronnen, zoals het silicium dat in veel interne onderdelen wordt gebruikt, overvloedig zijn, zijn andere, zoals hafnium, zeldzamer dan goud. Een artikel op Engineering.com geeft een overzicht van de grondstoffen die zijn gebruikt om de hardware in die apparaten te maken. Hoewel het proces mogelijk is veranderd sinds de publicatie ervan, geeft het nog steeds een goed idee van hoeveel schade het produceren van nieuwe apparaten aan de planeet kan aanrichten.

“Een manier om de schadelijke invloed van smartphoneproductie tegen te gaan, is door het betaalbaarder en aantrekkelijker te maken om te repareren”, zei Dharmapuri via e-mail. “Mobiele telefoonbedrijven zouden beleid kunnen opnemen waarbij ze telefoons repareren of upgraden voor minder geld, in plaats van mensen aan te moedigen elk jaar na de release een nieuwe telefoon te kopen.” Het hebben van het nieuwste apparaat kan cool zijn en er zijn in de loop der jaren veel vorderingen gemaakt. Maar uiteindelijk is de prijs die we betalen om de nieuwste gadget te hebben het niet waard, en smartphonebedrijven moeten meer doen en meer doen om de impact die ze op het milieu hebben te verminderen.