Skip to content

De voordelen van het gebruik van meerdere subwoofers

17 de juli de 2021
2000s home theater California Casual 57c9d5a63df78c71b66969ed

Een goed geluidssysteem vraagt ​​om een ​​goede subwoofer met een geoptimaliseerde basweergave. Het maakt niet uit hoe high-end of duur uw luidsprekers zijn: bas die dreunend of opgeblazen klinkt, kan de luisterervaring verpesten door hogere frequenties te overstemmen of de lage tonen te vertroebelen. Maar een strakke, goed gedefinieerde, gelijkmatig verdeelde bas kan de luisterervaring enorm verbeteren, of het nu gaat om een ​​thuisbioscoop, stereo of desktopluidsprekersysteem. Voor audiosystemen die bedoeld zijn om een ​​groot gebied of meerdere kamers te bestrijken, kunnen verschillende subwoofers helpen om de helderheid van het lage eind te behouden en toch alle punch te leveren die u maar kunt wensen.

Subwooferplaatsing en luisterposities

De baskwaliteit wordt grotendeels bepaald door twee factoren: plaatsing van de subwoofer en de positie van de luisteraar. In een typische thuisomgeving kan de bas op sommige locaties overdreven klinken, maar op andere mager. Het hangt allemaal af van waar de subwoofer wordt geplaatst en waar je je ten opzichte van bevindt. “Ruimteresonantie” verwijst naar gebieden in een kamer waar sommige geluidsgolven van de subwoofer zich ophopen, waardoor de bas luider wordt dan zou moeten. Kamerresonanties kunnen ook gebieden creëren waar geluidsgolven elkaar opheffen, waardoor de bas zwak klinkt. U kunt deze resonerende “pieken en dalen” vermijden of minimaliseren door te experimenteren met de locatie van de subwoofer.

Meer kan inderdaad beter zijn

Er is nog een factor die de low-end respons van uw systeem kan beïnvloeden, en dat is het aantal subwoofers dat u gebruikt. Hoewel men meestal genoeg bas aankan voor een kamer van gemiddelde grootte, kunnen extra subwoofers de kamerresonantie verminderen en de algehele kwaliteit van de bas in de kamer verbeteren. Het ding om te begrijpen is dat het niet gaat om het toevoegen van meer bas; het gaat erom het gelijkmatiger door de kamer te verdelen. Twee, drie of zelfs vier correct geplaatste subwoofers kunnen effectief sommige, zo niet alle kamerresonanties opheffen. Het zal niet alleen de algehele basprestaties verbeteren, het zal ook het veld van ideale luisterruimtes in de kamer uitbreiden. Denk aan meerdere subwoofers zoals centrale lucht die alle delen van het huis kan beïnvloeden, terwijl een enkele subwoofer een staande vloerventilator is met een beperkt bereik. Een typische opstelling maakt gebruik van twee subwoofers die in tegenovergestelde hoeken van de kamer zijn geplaatst. Dit is een verstandige manier om een ​​ruimte te bedekken met een gelijkmatige maar energieke low-end respons. Er zijn ook subwoofersystemen met vier afzonderlijke subwoofers die worden aangedreven door één versterker. Hoewel vier subwoofers misschien overdreven lijken, is het hebben van een paar beheersbaar en zal het een veel betere bas bieden dan een enkele subwoofer op zichzelf. Subwoofers variëren drastisch in prijs, van enkele honderden tot enkele duizenden dollars. Zorg ervoor dat u het verschil begrijpt tussen passieve en actieve subwoofers voordat u een aankoop doet. De verbetering van de basweergave met meerdere subwoofers is zo duidelijk dat velen pleiten voor de aanschaf van meerdere kleinere subs in plaats van één grote. De prestatie van vier is over het algemeen beter dan twee, en twee is altijd beter dan één.

Waar twee subwoofers te plaatsen

Als je twee subwoofers gebruikt, probeer dan als volgt te experimenteren met plaatsing:

  • Op tegenovergestelde hoeken van de kamer.
  • In het midden van de voor- en achterwanden.
  • In het midden van elke zijwand.

Waar vier subwoofers te plaatsen

Gebruik een vergelijkbare strategie en probeer als volgt vier subwoofers te plaatsen:

  • Eén in elke hoek van de kamer.
  • Eén in het midden van elke muur: voor, achter, links en rechts.

Tips

  • Laat voldoende ruimte tussen de subwoofer en de muren.
  • Denk eraan om de subwoofer goed aan te sluiten op een ontvanger of versterker.
  • De best uitziende plaatsing van de subwoofer is niet altijd de best presterende plaatsing.
  • Vergeet helemaal op het einde niet de frequenties op de stereo audio-equalizer aan te passen.
  • Corrigeer de brom/zoem van de subwoofer wanneer u deze hoort.