Skip to content

De VS zijn misschien niet klaar voor 6G, zeggen experts:

12 de juli de 2022
GettyImages 1344445519 1869d7f1d79d4b41847fe8a394243f75

Belangrijkste leerpunten

  • Een nieuw rapport zegt dat de VS meer moeten doen om het mobiele 6G-netwerk van de volgende generatie aan te moedigen.
  • 6G zal naar verwachting 1.000 keer sneller zijn dan 5G, de huidige standaard.
  • De komst van 6G zal het mogelijk maken om geavanceerde technologieën te ontwikkelen, zoals volledig geautomatiseerde auto’s zonder bestuurder en operaties op afstand, zeggen experts.

De volgende generatie draadloze 6G belooft de mobiele ervaring te transformeren, maar sommige experts zeggen dat de VS niet genoeg doet om de technologie van de grond te krijgen. De VS lopen achter op andere landen als het gaat om het stimuleren van de volgende generatie communicatietechnologieën, volgens een nieuwe studie van het Center for a New American Security (CNAS). 6G zal naar verwachting 1.000 keer sneller zijn dan 5G, de huidige standaard.

“Hoewel de VS een voorsprong heeft op het gebied van hyperscale cloud computing, is de telecommunicatie-industrie achtergebleven vanwege een hoge mate van concentratie in de sector, vertelde Ashish Jain, de mede-oprichter van PrivateLTEand5G.com, aan levensdraad in een e-mailinterview.

Langzame start voor hogere snelheden

Vorig jaar heeft de regering-Biden toegezegd 2,5 miljard dollar uit te geven aan 6G, maar het CNAS-rapport beweert dat er meer moet worden gedaan. Het rapport zegt dat de regering een langetermijnstrategie voor 6G ontwikkelt en de financiering voor onderzoek en ontwikkeling uitbreidt. “6G-technologieën zullen meer opleveren dan alleen verbeterde datatransmissiesnelheden”, aldus het CNAS-rapport.

“Communicatietechnologie vormt het kanaal van samenlevingen en impliceert toekomstig economisch concurrentievermogen, militaire kracht en geopolitieke invloed.” De geopolitieke race voor het volgende grote ding in telecommunicatietechnologie, 6G, is al aan het opwarmen, vooral tussen de VS en China, en Korea, Bernard Ku, het hoofd van de Telecom Technology Group bij de technologie-adviesgroep Lumenci, vertelde levensdraad in een e-mail “Voor de Amerikaanse regering wordt de strijd voor 6G al intenser en de verkenning van toekomstig defensiegebruik wordt tot op zekere hoogte een wapenwedloop”, zei hij. “De VS moeten dominantie zoeken in 6G om de wereldmacht op het land, onder de zee of zelfs in de ruimte te behouden. Er zal een leger van onderzoekers aan moeten werken om competitief te blijven.” Voor bedrijven kan de inzet niet hoger zijn, zei Ku.

“De eerste die 6G ontwikkelt en patenteert, zal de grootste winnaar zijn in wat sommigen de volgende industriële revolutie noemen”, voegde hij eraan toe. “Het zal niet alleen de smartphone- en computerwereld beïnvloeden, maar zal ook een impact hebben op aanzienlijk meer industriële branches, waaronder de auto-industrie, huishoudelijke apparaten, productie, energie en gezondheidszorg.”

6G kan nieuwe technologie aandrijven

5G-snelheden zijn een voorproefje van geavanceerde toepassingen zoals X-Reality, machine-to-machine-communicatie, digitale tweelingen en 3D-videocommunicatie, zei Jain. Maar deze technologieën hebben de hogere snelheden van 6G nodig, voegde hij eraan toe.

De doorvoersnelheid van 5G piekt met 20 gigabit per seconde, terwijl 6G zal opschalen naar 1000 gigabyte per seconde. “Prestaties van deze orde van grootte zijn niet haalbaar op apparaten voor één gebruiker, zoals met name smartphones”, zei Jain. “De verwerking zal worden gedistribueerd over meerdere apparaten in een alomtegenwoordig softwaregedefinieerd netwerk.”

Twee robotarmen in een laboratorium die worden bestuurd door iemand die een tablet gebruikt.

De meeste landen hebben nog geen 6G-netwerk ervaren, maar schattingen suggereren dat de helft van het wereldwijde dataverkeer van de komende vijf jaar niet langer het gevolg zal zijn van het gebruik van mensen, zei Ku.

In plaats daarvan zullen gegevens worden gebruikt door voertuigen, machines, meters, sensoren, medische instrumenten of verschillende andere soorten netwerkapparaten zonder enige menselijke interactie. “Met ultrasnelle terahertz-snelheden en minimale responstijd, zal 6G het mogelijk maken om geavanceerde technologieën te ontwikkelen, zoals volledig geautomatiseerde auto’s zonder bestuurder en operaties op afstand waar uiteindelijk iedereen baat bij zal hebben”, voegde hij eraan toe.

Een van de redenen waarom 6G zo wordt verwacht, ligt in het feit dat het het Internet of Things (IoT) met smartphones en slimme apparaten voor thuisgebruik eindelijk tot een praktische dagelijkse realiteit zou kunnen maken, zei Ku. Onderzoekers voorspellen dat 6G de nadruk zal leggen op extreem hoge bandbreedte en betrouwbaarheid. “Als 5G IoT mogelijk maakt, zal 6G optimaal gebruik maken van IoT”, zei Ku. “Het 6G-internet zal onmiddellijk en continu toegankelijk zijn, voor velen van ons verweven met het tapijt van het dagelijks leven.”