Skip to content

De Windows Experience Index: de prestaties van uw computer beoordelen

8 de september de 2021
BD0282 001 56a104325f9b58eba4b6a5f9

De Windows Experience Index zou uw eerste stop moeten zijn op weg naar het sneller maken van uw computer. De Windows Experience Index is een beoordelingssysteem dat de verschillende onderdelen van uw computer meet die van invloed zijn op de prestaties; ze omvatten de processor, RAM, grafische mogelijkheden en harde schijf. Als u de index begrijpt, kunt u bepalen welke acties u moet ondernemen om uw pc sneller te maken. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 7. Vanaf januari 2020 biedt Microsoft geen ondersteuning meer voor Windows 7. We raden aan om te upgraden naar Windows 10 om beveiligingsupdates en technische ondersteuning te blijven ontvangen.

Toegang krijgen tot de Windows Experience Index

Ga als volgt te werk om naar de Windows Experience Index te gaan:

 1. Selecteer Begin.

 2. Selecteer Controlepaneel.

  Configuratiescherm in Windows 7

 3. Selecteer Systeem en veiligheid.

  "Systeem en beveiliging" in de instellingen van Windows 7

 4. Onder Systeem, selecteer Controleer de Windows Experience Index.

  De opdracht "Controleer de Windows Experience Index" in Windows 7

 5. De Windows Experience zou moeten starten, zo niet, selecteer Voer de beoordeling opnieuw uit rechtsonder. Het is raadzaam om de beoordeling opnieuw uit te voeren nadat u hardware-upgrades hebt uitgevoerd.

  De opdracht "Herhaal de beoordeling"

 6. Zodra de beoordeling is voltooid, ziet u de scores voor Verwerker, Geheugen, Grafische afbeeldingen, Gaming graphics, en Primaire harde schijf.

  De beoordeling loopt.

Hoe de Windows Experience-score wordt berekend

De Windows Experience Index geeft twee reeksen getallen weer: een algemene Basisscore, en vijf Deelscores. De Basisscore, in tegenstelling tot wat je zou denken, is geen gemiddelde van de subscores. Het is gewoon een herformulering van uw laagste algehele subscore. Het is het minimale prestatievermogen van uw computer.

Wat uw basisscore betekent

Als je basisscore 2,0 of lager is, heb je nauwelijks genoeg vermogen om Windows 7 te draaien. Een score van 3,0 is genoeg om je basiswerk gedaan te krijgen en de Aero-desktop te gebruiken, maar niet genoeg om high-end games, videobewerking te doen en ander intensief werk. Scores in het bereik van 4,0-5,0 zijn goed genoeg voor krachtig multitasken en hoogwaardig werk. Alles van 6.0 of hoger is een prestatie op het hoogste niveau, waardoor je vrijwel alles kunt doen wat je nodig hebt met je computer. Microsoft zegt dat de basisscore een goede indicatie is van hoe je computer in het algemeen zal presteren, maar dat is een beetje misleidend. Stel bijvoorbeeld dat de basisscore van een computer 4,8 is, maar dat komt omdat er geen geavanceerde grafische kaart van het gamingtype is geïnstalleerd. Dat is prima als het niet voor een gamer is. Voor de dingen waarvoor men zijn computer zou kunnen gebruiken, die voornamelijk de andere categorieën betreffen, is hij meer dan capabel. Omdat Windows 7 een vrij oud besturingssysteem is, werken veel moderne applicaties mogelijk niet zo goed als deze score aangeeft.

Windows Experience Score-categorieën

Hier volgt een korte beschrijving van de categorieën en wat u kunt doen om uw computer op elk gebied beter te laten presteren

Verwerker

Hoe snel je processor, het brein van je computer, dingen kan, wordt gemeten in berekeningen per seconde; hoe meer hoe beter. U kunt de processor van uw computer upgraden, maar we raden dit niet aan. Het is niet gemakkelijk of goedkoop en kan onbedoelde gevolgen hebben. Tenzij je een echte pro bent, moet je gewoon leven met wat je hier hebt.

Geheugen (RAM)

RAM is snelle, tijdelijke opslag. Voor Windows 7-systemen raden we minimaal 2 GB (gigabyte) RAM aan. Dit is de gemakkelijkste en goedkoopste upgrade om te doen. Als u 1-2 GB hebt, zou het uw systeem aanzienlijk versnellen om naar 4 GB of meer te gaan.

Grafische afbeeldingen

Windows berekent hier twee categorieën: Windows Aero-prestaties en gaming-graphics. Gaming en 3D-graphics zijn veel extremer dan nodig is voor de typische gebruiker, dus tenzij je high-end (dwz professioneel niveau) videobewerking, computerondersteund ontwerp, serieus rekenwerk of live voor games uitvoert, is het Aero-prestatienummer belangrijker voor jou. Dit is de op één na gemakkelijkste upgrade om te maken. Er zijn talloze pc-grafische kaarten beschikbaar in een groot aantal prijsklassen en prestatiemogelijkheden; het installeren ervan is ook niet moeilijk, hoewel het over het algemeen wat meer werk kost dan RAM erin te stoppen.

Primaire harde schijf

Dit is een meting van hoe snel uw harde schijf gegevens verplaatst (het is geen maatstaf voor hoe groot uw schijf is). Nogmaals, sneller is beter, vooral omdat harde schijven tegenwoordig meestal het langzaamste onderdeel zijn dat bij de prestaties betrokken is. Interne harde schijven kunnen worden vervangen, maar het is lang niet zo eenvoudig als het vervangen van RAM of een grafische kaart en kan gepaard gaan met rommelen met jumpers, het veranderen van schijfletters en andere dingen die niet voor bangeriken zijn. Het plaatsen van een nieuwe harde schijf als uw primaire schijf betekent ook dat u uw besturingssysteem, toepassingen en gegevens opnieuw moet installeren, dus het kost ook behoorlijk wat tijd.

Als uw computer slecht presteert

Als uw computer slecht presteert op drie of vier gebieden van de Windows Experience Index, kunt u overwegen een nieuwe computer aan te schaffen in plaats van veel upgrades uit te voeren. Uiteindelijk kost het misschien niet veel meer en krijgt u een pc met de nieuwste technologie.