Skip to content

Definitie van bitmap- en rasterafbeelding

9 de augustus de 2021
isometric pixel character 165748199 5b3242e2c9e77c001ad8d3d0

Op bitmaps gebaseerde afbeeldingen bestaan ​​uit pixels in een raster. Elke pixel of “bit” in de afbeelding bevat informatie over de weer te geven kleur. Bitmapafbeeldingen bieden een vaste resolutie en kunnen niet worden vergroot of verkleind zonder verlies van beeldkwaliteit. Deze afbeeldingen worden ook wel rasterafbeeldingen. Het alternatief voor een bitmap is een vector afbeelding, die in plaats van stippen ingesloten instructies gebruiken om lijnen op paden te tekenen. Een vector kan oneindig verkleind worden zonder verlies van beeldkwaliteit.

Alles over pixels

Elke pixel op uw scherm is, in zeer eenvoudige bewoordingen, een “beetje” kleurinformatie dat wordt gebruikt om de afbeelding op een scherm weer te geven. Dat scherm kan zo klein zijn als dat van een Apple Watch of zo groot als een pixelbord op Times Square. Naast de noodzaak om de drie kleuren (rood, groen, blauw) te kennen die op de pixel zijn toegepast, is een ander “beetje” informatie waar die pixel zich precies in de afbeelding bevindt. Deze pixels worden gemaakt wanneer de afbeelding wordt vastgelegd. Dus als uw camera een afbeelding vastlegt met een doorsnede van 1280 pixels en 720 pixels, zijn er beneden 921.600 afzonderlijke pixels in de afbeelding en moet de kleur en locatie van elke pixel worden onthouden en weergegeven. Als u de afbeelding verdubbelt, worden de pixels groter en neemt de bestandsgrootte toe omdat hetzelfde aantal pixels zich nu in een groter gebied bevindt. Er worden geen pixels toegevoegd. Als u de grootte van de afbeelding verkleint, bevindt hetzelfde aantal pixels zich in een kleiner gebied en als zodanig wordt de bestandsgrootte kleiner.

Hoe resolutie factoren in

Een andere factor die van invloed is op bitmaps is de resolutie. De resolutie staat vast wanneer de afbeelding wordt gemaakt. Veel van de moderne digitale camera’s van tegenwoordig maken bijvoorbeeld beelden met een resolutie van 300 dpi. Dit verklaart waarom digitale camerabeelden vrij groot kunnen zijn. Er zijn een ton meer pixels om in kaart te brengen en te kleuren dan gewoonlijk op een normaal computerscherm.

Typische op bitmaps gebaseerde formaten

Veelgebruikte op bitmaps gebaseerde formaten zijn JPEG, GIF, TIFF, PNG, PICT en BMP. De meeste bitmapafbeeldingen kunnen heel gemakkelijk worden geconverteerd naar andere op bitmaps gebaseerde formaten. Bitmapafbeeldingen hebben over het algemeen veel grotere bestandsgroottes dan vectorafbeeldingen en ze worden vaak gecomprimeerd om hun grootte te verkleinen. Hoewel veel grafische formaten op bitmaps zijn gebaseerd, is bitmap (BMP) ook een grafisch formaat, hoewel het gebruik ervan tegenwoordig zeer zeldzaam is.