Skip to content

Dell’s prachtige XPS 13 Ultrabook verslaat de Mac – voorlopig

25 de september de 2022
xpsblog2 a5639211b2654f16954b0434c243e1e4

Belangrijkste leerpunten

  • Dell’s 2022 XPS 13 is een echte schoonheid.
  • Apple’s MacBook Air is in jaren niet veel veranderd.
  • De volgende MacBook Air zal het spel waarschijnlijk aanzienlijk verbeteren.

Dun, licht, vlak toetsenbord; onzichtbaar trackpad; kleine schermranden – de XPS 13 is qua ontwerp Apple beter dan Apple. De XPS 13 is Dell’s Ultrabook, de generieke naam voor MacBook Air-type computers. Maar de 2022 XPS 13 is allesbehalve generiek. De schermranden zijn dun en er is geen camera-inkeping. Het toetsenbord is verzonken in de behuizing en het trackpad lijkt – op het eerste gezicht – te zijn verdwenen. Het heeft zelfs een Touch Bar, wat Dell zeker geen Touch Bar noemt. Wat er is gebeurd? “Albert Einstein zei ooit: ‘Alles moet zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt, maar niet eenvoudiger'”, vertelde technologie- en ontwerpauteur Ryan Mungia via e-mail aan Lifewire. “Met zijn verborgen trackpad, vlak toetsenbord en slanke, koolstofarme aluminium constructie maakt Dell’s nieuwe XPS 13 Plus dingen zo eenvoudig mogelijk, maar de vraag blijft: is het te simpel?”

Oppervlakkig

Als je op zoek bent naar een ultradraagbare Windows-laptop, dan is het moeilijk om tegen deze coole nieuwe Dell in te gaan. Ik bedoel, kijk ernaar. Het is een schoonheid en zou in elke tas of rugzak passen zonder dat je het echt merkt. Ondertussen ziet Apple’s MacBook Air er oud uit. Het zou kunnen draaien op Apple’s ronduit verbazingwekkende M1-systeem-op-een-chip (SoC), maar die chips zitten in het oude Retina-model van 2018, dezelfde die werd gebruikt om Intel-chips te huisvesten. De schermranden zijn enorm, de behuizing is iets te dik en het ziet er een beetje ouderwets uit naast deze Dell. “[Rivals such as Dell and Samsung] bieden klanten bijna identieke ontwerp- en tactische ervaringen, of het nu gaat om potlooddunne randen, een metalen afwerking of een extra lange batterijduur. De M1-chips van Apple zijn echter niet alleen superieur qua prestaties (en hoewel duur), het is het Apple-ecosysteem dat eigenaren van installaties emotioneel en technisch aan hun apparaten houdt, wat leidt tot toekomstige aankopen”, vertelde visueel ontwerper Ilya Ilford via e-mail aan Lifewire.

Dell XPS 13 Ultrabook in zwart en zilver en naast elkaar

En dat is het punt. Hoewel Dell, Samsung of iemand anders die een notebook maakt, slanke, mooie hoesjes kunnen maken, kunnen ze de binnenkant niet kopiëren. De M1-chips van Apple bieden een unieke combinatie van prestaties en energiezuinigheid. De nieuwste MacBook Pro uit 2022, Apple’s eerste laptop die volledig rond zijn eigen SoC is ontworpen, slaagt erin om zelfs Apple’s eigen desktop Mac Pro bij veel taken te verslaan terwijl hij nauwelijks warm wordt. Het is ook niet alleen de hardware. Het hele Apple-ecosysteem gebruikt iCloud om zijn apparaten te verbinden op manieren die pc- en Android-gebruikers niet kunnen (hoewel Google het probeert). Kopieer bijvoorbeeld tekst of afbeeldingen op je iPhone en plak ze naadloos op je Mac. “Uit onze gesprekken met eigenaren van een thuiskantoor over de hele wereld is gebleken dat de mogelijkheid om ideeën op een iPad te noteren en ze naadloos over te nemen op een Mac uiterst belangrijk is”, zegt Ilford.

Touch Bar en andere verbeteringen

Dell’s XPS 13 slaagt erin om ook ten minste één Mac-functie te verbeteren. “Een van de grootste klachten over eerdere MacBook-modellen was de Touch Bar. Het vertraagde mensen tijdens het typen en het was gemakkelijk om het per ongeluk aan te raken”, vertelde ingenieur Steven Jenkins aan Lifewire via e-mail. “De Ultrabook gebruikt een soortgelijk idee met zijn capacitieve aanraakrij (waar de functietoetsen zijn), maar Dell liet het voelen alsof het een onderdeel van het toetsenbord is. Het is nieuw, strak en nog steeds functioneel.”

Bovenaanzicht van het toetsenbord van de Dell XPS 13 Ultrabook

Apple heeft de Touch Bar op zijn hardware gedumpt, maar dat is waarschijnlijk een goede zaak. Wat betreft alle andere fysieke kenmerken van het ontwerp van Dell, die zullen er waarschijnlijk oud uitzien zodra Apple zijn volgende generatie MacBook Air lanceert, wat dit voorjaar zou kunnen zijn. Tot nu toe hebben we twee Macs gezien die zijn ontworpen rond Apple Silicon: de MacBook Pro en de 24-inch iMac. Net als de iMac zal de MacBook Air voorrang geven aan dunheid en eruitzien boven de extra poorten die aan de MacBook Pro zijn toegevoegd, maar dankzij de M1- (of mogelijk M2) -chip zal hij dun, snel en koel zijn. Het kan ook het scherpe, platte ontwerp aannemen dat wordt gebruikt in de iPads, iPhone 12 en iPhone 13 en MacBook Pro. En het zal waarschijnlijk iMac-achtige kleuren krijgen en misschien zelfs het ongelooflijke XDR-scherm van de MacBook Pro. Dell heeft Apple qua uiterlijk misschien verslagen met deze nieuwste laptop, maar het duurt misschien niet lang. Nogmaals, wat maakt het uit? Alle computers zouden er altijd zo goed uit moeten zien.