Skip to content

Desktop Publishing leren

10 de september de 2021
Lynda 3c9b704d17284f4bb69aa3cee663edde

Desktoppublishing is het maken van digitale bestanden met behulp van software voor paginalay-out en beeldbewerking, voornamelijk voor gedrukte publicaties. Desktoppublishing omvat echter meer dan alleen het gebruik van de juiste software. Als u hierin geïnteresseerd bent, verwacht dan enige overlap tussen gedrukte en online publicaties. Er zijn verschillende manieren om de nodige vaardigheden te verwerven om in DTP te werken.

Onderwijs en training in publiceren

Een groot aantal online en fysieke hogescholen bieden graden in desktop publishing aan. Grafisch ontwerp is een nauw verwante vaardighedenset die ook wordt onderwezen op online-, gemeenschaps- en vierjarige hogescholen. Zoek naar deze majors, evenals lessen in elektronisch publiceren, typografie, logo-ontwerp en – als je van plan bent veel online werk te doen – webdesign en -productie. Het is waarschijnlijk dat een van deze opleidingstrajecten je zal blootstellen aan de professionele softwareprogramma’s die je nodig hebt om op dit gebied te werken. Vaardig worden in de benodigde software is een fundamentele en noodzakelijke stap. Als de gelegenheid zich voordoet, accepteer dan een stage bij een uitgeverij voor praktische ervaring.

DTP-software

Om in gedrukte publicaties te werken, hebt u deskundige vaardigheden nodig in Adobe InDesign-software voor paginalay-out, Adobe Photoshop-software voor beeldbewerking en Adobe Illustrator-software voor vectorillustraties. Deze drie programma’s worden door de meeste printfaciliteiten gebruikt. Andere soortgelijke programma’s, zoals QuarkXPress, Corel Draw en Microsoft Publisher, worden ook gebruikt, en het kan handig zijn om er vertrouwd mee te raken als de gelegenheid zich voordoet. Desktop publishers in de printwereld coderen meestal geen websites. Ze kunnen echter worden gevraagd om een ​​logo te ontwerpen dat op het web kan worden gebruikt of om bestanden aan te leveren die web-compatibel zijn. Zelfs als u heel weinig webwerk doet, is een basiskennis van HTML en elektronisch publiceren nuttig.

Mogelijkheden voor online training

Als je studententijd achter de rug is, zijn er tal van online trainingsmogelijkheden om meer te weten te komen over DTP. Sommige zijn afkomstig van professionele opleidingsbedrijven en andere zijn afkomstig van de fabrikanten van de softwareprogramma’s die worden gebruikt in desktoppublishing. Ze bevatten:

  • Lynda.com is een gevestigd commercieel trainingsbedrijf dat een enorme selectie tutorials biedt over allerlei ontwerp-, software- en webonderwerpen. Ze zijn niet gratis, maar het bedrijf biedt nieuwkomers een gratis proefperiode van 30 dagen.
  • Media Bistro biedt trainingen voor mediaprofessionals over een scala aan onderwerpen. De prijzen variëren, maar sommige lessen zijn redelijk geprijsd.
  • InDesign-tutorials: Adobe biedt gratis online tutorials voor nieuwe gebruikers en voor ervaren gebruikers van de paginalay-outsoftware. Leer de basis of verbeter je vaardigheden met deze korte instructievideo’s.
  • Photoshop-zelfstudies: de uitgebreide instructievideobibliotheek van Photoshop is geschikt voor zowel beginners als ervaren operators.
  • Illustrator-tutorials: leer hoe u een logo of een webpictogram ontwerpt met de gratis online-tutorials van Illustrator.
  • Microsoft Virtual Academy host “HTML5 and CSS3 Fundamentals: Development for Absolute Beginners” en andere video’s.

Publicatievaardigheden

Een succesvolle desktoppublishing-professional combineert tekst, foto’s en afbeeldingen in een aantrekkelijke paginalay-out om een ​​doel te bereiken. De benodigde vaardigheden zijn gericht op:

  • Grafisch ontwerp: Je hebt geen diploma in grafisch ontwerp nodig om desktop publishing te doen, maar een goed begrip van de basisprincipes van grafisch ontwerp, inclusief de elementen en principes van grafisch ontwerp, zal je helpen om beter te werken als visuele communicator.
  • Pagina layout: Een goede pagina-indeling communiceert naar de lezer. Het gebruikt afbeeldingen en tekst om de aandacht te trekken en een boodschap over te brengen. De basisprincipes van paginalay-out begrijpen – wat werkt en wat niet – kan beter worden begrepen door te kijken naar gedrukte publicaties en hoe ze koppen, afbeeldingen, afbeeldingen en kleur gebruiken om de aandacht te trekken en de aandacht van de lezer vast te houden.
  • Typografie: Een basiskennis van typografie is essentieel voor een goed DTP-ontwerp. Ontdek welke lettertypen geschikt zijn om af te drukken, zowel tekst als koppen, en welke niet.
  • Beeldmanipulatie: Desktop publishers wordt vaak gevraagd om foto’s te bewerken of anderszins te manipuleren. Dit is waar uw Photoshop- en Illustrator-lessen of tutorials van pas komen. U moet begrijpen en weten wanneer u vectorkunst en bitmapafbeeldingen moet gebruiken.

Dit veld is deels creatief en deels technisch. Je zult slechts een deel van je tijd in elke wereld doorbrengen, maar je hebt in elke wereld solide vaardigheden nodig.