Skip to content

Deze gadgets hebben ook geen uit-schakelaar

9 de juli de 2021
apple airpods max pairing 12082020 big.jpg.large 862e0a8f3c384f8bb25a3716f041b707

Belangrijkste leerpunten

  • De apparaten van Apple hebben de meest verwarrende aan/uit-schakelaars ooit.
  • Sommige apparaten wil je nooit uitschakelen.
  • Het VK heeft de meest paranoïde stekkers ooit.

De AirPods Pro Max hebben geen aan/uit-knop en het internet is wild geworden. Apple’s hoofdtelefoon van $ 549 heeft een kleine internetsensatie veroorzaakt, dankzij hun hoge prijs en rare, beha-vormige behuizing. Maar niets komt in de buurt van het debat over hun aan / uit-knop – of het ontbreken ervan. De AirPods Pro Max kan niet worden uitgeschakeld. Maar is dit een uniek Apple-concept? Laten we eens kijken naar enkele andere gadgets die geen aan / uit-knoppen hebben.

Een zaak zonder knoppen

Ten eerste de AirPods Pro Max: als je ze neerzet, gaan ze na 5 minuten in de energiebesparende modus. Laat ze daar 72 uur liggen en ze zullen uiteindelijk Bluetooth uitschakelen en in de ultra-low power-modus gaan. Door de hoofdtelefoon in de hoes te plaatsen, gebeurt hetzelfde, alleen sneller: instant-low-power-modus en 18 uur voor ultra-low-power-modus. Het lijkt allemaal eenvoudig, maar een aan / uit-knop zou eenvoudiger zijn. En laat ons niet beginnen over de MacBooks, die opstarten wanneer je het deksel opent, in plaats van te wachten tot je op de aan-knop drukt. Of de iMac, die een aan / uit-knop heeft die zo goed verborgen is dat je hem misschien de eerste keer dat je er een gebruikt, moet Googlen.

Medische gadgets

Weet je wat nog meer geen aan/uit-knop heeft? Medische apparatuur. En dat is niet omdat de makers de gebruikers een verwarrend “gebruiksgemak” proberen op te dringen. Het is omdat het ofwel erg slecht zou zijn om ze uit te zetten (pacemakers – hoewel deze door artsen kunnen worden gedeactiveerd), of omdat je ze niet zou willen uitschakelen (gehoorapparaten). Aan de andere kant, soms willen mensen deze apparaten uitschakelen. Ik kende een hoortoestelgebruiker die de batterijcompartimenten open zou klappen als ze wat rust en stilte wilde.

Het honderdjarige licht

“The Centennial Light”, zegt Wikipedia, “is ’s werelds langstlevende gloeilamp, brandt sinds 1901 en gaat bijna nooit uit.”

De lamp, die in de brandweer van Livermore-Pleasanton in Californië woont, is een paar keer verplaatst en leek zelfs een keer door te branden. Blijkbaar was het echter de stroomvoorziening die het begaf, en niet de lamp, hoewel de samenzweringsgezinden zich kunnen afvragen of de brandweerkazerne een paar reserveonderdelen heeft weggestopt. De lamp is aangesloten op een ononderbroken stroomvoorziening en heeft vrijwel zeker geen aan/uit-schakelaar op een nabijgelegen muur. De officiële website lijkt bijna net zo oud te zijn als de lamp zelf.

Elke oude gadget ooit

De reden dat veel apparaten aan / uit-schakelaars hebben, is dat ze op computers draaien. Als je ze niet uitschakelde, zouden ze in korte tijd hun batterijen leegmaken. Sommige hebben een automatische uitschakelmodus met lager vermogen, maar dit zijn slechts schakelaars die worden bestuurd door het apparaat, niet door de eigenaar. Maar hoe zit het met elektrische gitaren? Of oude filmcamera’s? Deze hebben geen stroomschakelaars omdat ze die niet nodig hebben. Druk de ontspanknop in op een mechanische camera zoals de Leica M6 of Nikon FM, zelfs als er geen batterijen in zitten, en het zal prima werken (sommige mechanische camera’s hebben wel aan/uit-knoppen voor hun lichtmeters). Druk op de afspeelknop op een oude Walkman en hij speelt direct af, zonder eerst op te starten.

De Nikon FM10

Deze gadgets hebben elektronische circuits, maar ze zijn analoog en hoeven geen firmware of een besturingssysteem te laden om te werken. Dit betekent dat ze direct klaar zijn voor gebruik, maar tot die tijd geen batterij gebruiken. Het is als het verschil tussen pen en papier, en iPad en Apple Pencil.

Britse stopcontacten UK Doen Heb een aan/uit-schakelaar

Ten slotte heeft het VK misschien wel het meest paranoïde elektrische systeem ter wereld. Niet alleen heeft elke afzonderlijke stekker drie pinnen (live, neutraal en massa), hij heeft ook zijn eigen zekering. De grondpin is ook langer dan de andere twee, en de levende en neutrale gaten in de wandcontactdoos hebben deksels die gesloten blijven totdat de langere pin wordt geplaatst. Maar dat is niet alles. Elk stopcontact heeft zijn eigen schakelaar. Er zijn ook geen gewone stopcontacten van 240 volt in badkamers. Het beste waar je op kunt hopen is een 120v “scheerapparaat”-aansluiting in de lamp boven de spiegel. En de badkamerverlichting gaat aan met een touwtje, niet met een schakelaar, voor het geval je handen nat zijn. Dit wil allemaal zeggen dat Apple verre van de eerste is als het gaat om het afzien van aan / uit-schakelaars. Maar om eerlijk te zijn, is het misschien beter om ze gewoon toe te voegen, of ze in ieder geval als echte aan / uit-knoppen te laten werken wanneer ze besluiten ze te gebruiken. Dan hoef je tenminste geen ondersteuningsdocument van meer dan 700 woorden te lezen om te leren hoe je een koptelefoon uitzet.