Skip to content

Diagnostiek uitvoeren op Windows

4 de juli de 2022
TheBestAntivirusSoftwareforWindows10 042b49f299af41fe911ef1c909299430

Wat te weten

 • Ga naar Instellingen > Update en beveiliging > Problemen oplossen (Windows 10) of Begin > Instellingen > Systeem > Problemen oplossen (Windows 11).
 • Om uw RAM te testen, zoekt u naar Windows Memory Diagnostic en voer de app uit. Bekijk de resultaten in de Event Viewer.
 • Andere hulpmiddelen voor het oplossen van problemen zijn onder meer Reliability Monitor en hardwarespecifieke programma’s zoals de Intel Processor Diagnostic Tool.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u diagnostiek uitvoert op Windows 10 en Windows 11.

Heeft Windows een diagnostisch hulpprogramma?

Er zijn een paar manieren om systeemdiagnoserapporten op Windows 10 en 11 te maken. Naast ingebouwde Windows-opties hebben veel hardwarefabrikanten tools voor probleemoplossing en zijn er ook apps van derden voor het diagnosticeren van computerhardwareproblemen.

Hoe voer ik een diagnostische test uit op mijn computer?

Als u niet kunt vaststellen wat er mis is met uw pc, begin dan met de Windows-probleemoplosser:

De onderstaande schermafbeeldingen zijn afkomstig uit Windows 10, maar de instructies zijn ook van toepassing op Windows 11.

 1. Ga in Windows 10 naar Instellingen > Update en beveiliging > Problemen oplossen. Ga in Windows 11 naar Begin > Instellingen > Systeem > Problemen oplossen.
 2. Kies een probleemoplosser voor uw probleem. Opties zijn onder andere Bluetooth, Toetsenbord, Windows Update en Internet-verbindingen.

  Lijst met probleemoplossers in WIndows 10

Als de probleemoplosser een probleem vindt, zal het voorstellen hoe u het kunt oplossen. U kunt het probleem mogelijk oplossen door Windows automatisch te repareren.

Het Windows Memory Diagnostic Tool gebruiken

Als uw computerprogramma’s achterblijven of vastlopen, kan er een probleem zijn met uw RAM. U kunt het beste Windows Memory Diagnostic uitvoeren: er zijn ook geheugentestprogramma’s van derden die mogelijk meer functies hebben dan de standaard Windows-tool.

 1. Open Windows Zoeken en voer in Windows Memory Diagnostic. Selecteer de app om deze te openen.

  Windows Memory Diagnostic-app in Windows Search

 2. Selecteer Start nu opnieuw en controleer op problemen of Controleer de volgende keer dat ik mijn computer opnieuw opstart op problemen. Wanneer uw pc opnieuw wordt opgestart, scant de Windows Memory-tool uw computer.

  Windows Memory Diagnostic pop-up in Windows 10

 3. Na een paar minuten zal uw pc normaal opstarten. Bekijk de resultaten in de Event Viewer. Als de probleemoplosser problemen aantreft, onderneem dan actie om geheugen vrij te maken.

 

Windows-betrouwbaarheids- en prestatiemonitor

Performance Monitor en Reliability Monitor maken deel uit van de beheerprogramma’s van Windows. Zoeken naar Prestatie monitor of Betrouwbaarheidsgeschiedenis bekijken en open de app om statistieken te zien over hoe uw computer werkt. De Betrouwbaarheidsmonitor houdt een logboek bij van gebeurtenissen die u kunnen helpen te identificeren welke programma’s een storing vertonen.

Windows Betrouwbaarheidsmonitor in Windows 10

 

Andere diagnostische hulpprogramma’s voor computers

Andere manieren om hulp te krijgen in Windows zijn onder meer contact opnemen met Windows Support met de app Get Help. U kunt ook tal van gratis hulpprogramma’s voor systeeminformatie vinden, zoals Speccy of PC Wizard, die gedetailleerde diagnostische rapporten bieden. Er zijn ook apps van derden voor het oplossen van problemen met specifieke hardware zoals uw monitor. Doe je onderzoek zorgvuldig en scan alles wat je downloadt op malware. Uw processor en andere hardware hebben mogelijk software voor het diagnosticeren van problemen. De Intel Processor Diagnostic Tool kan bijvoorbeeld Intel CPU’s analyseren en optimaliseren. Dell-computers worden ook geleverd met hun eigen set diagnostische hulpprogramma’s. Controleer uw programmalijst voor andere ingebouwde software voor probleemoplossing.

 

FAQ

 • Hoe voer ik Windows-diagnose uit bij het opstarten?

  Typ in Windows Zoeken msconfig en klik met de rechtermuisknop Systeem configuratieen selecteer vervolgens Als administrator uitvoeren. Selecteer op het tabblad Algemeen Diagnostisch opstarten. Om de instelling uit te schakelen, ga terug naar Systeemconfiguratie en selecteer Normaal opstarten.

 • Hoe open ik het systeem-BIOS op Windows 10?

  Om toegang te krijgen tot Windows 10 BIOS, ga naar Instellingen > Update en beveiliging > Herstel. Ga naar Geavanceerde opstart en selecteer Nu opnieuw opstarten. Selecteer vervolgens Problemen oplossen > Geavanceerde mogelijkheden > UEFI-firmware-instellingen > Start opnieuw om het UEFI BIOS te openen.

 • Hoe voer ik een diagnose van de harde schijf uit op Windows 10?

  U kunt uw harde schijf scannen met Windows Error Checking. Ga naar Deze pc, klik met de rechtermuisknop op het station en selecteer Eigendommen > Hulpmiddelen > Controleren > Scan schijf. Er zijn ook tal van externe testprogramma’s voor harde schijven.