Skip to content

Diagnostische hulpmiddelen voor uw auto

21 de juni de 2021
GettyImages 693170166 5a99f020c67335003717a070

Diagnosetools voor auto’s variëren van low-tech uitrusting die u misschien al in uw gereedschapskist hebt tot de onbetaalbaar dure apparatuur die wordt gebruikt door professionele autotechnici. Sommige van deze tools zijn absoluut onmisbaar en u kunt anderen waarschijnlijk overslaan zonder uzelf al te veel ongemak te bezorgen.

Low Tech Diagnostische Hulpmiddelen voor auto’s

Hoewel auto’s de laatste jaren steeds meer in de richting van computerbedieningen en diagnostische apparatuur gaan, is het belangrijk om bij de basis te beginnen. Met dat in gedachten zijn er een paar beslist low-tech (en iets minder dan low-tech) tools die elke doe-het-zelver en achtertuinmonteur in zijn of haar gereedschapskist zou moeten hebben. Enkele van de meest elementaire diagnostische hulpmiddelen voor auto’s zijn:

  • 12v testlicht
  • Stethoscoop van de monteur
  • Timing licht
  • Vacuümmeter
  • Vacuum pomp
  • Brandstofdrukmeter

Als je aan een oudere auto werkt, is dit soort apparatuur (samen met items zoals een compressietester, lekdetector, enz.) eigenlijk alles wat je nodig hebt om je eigen diagnose uit te voeren. Dit type uitrusting kan echter ook essentieel zijn bij het correct diagnosticeren van nieuwere voertuigen. Het enige verschil is het startpunt, aangezien voertuigen met computerbesturing u vaak een “probleemcode” geven om u op weg te helpen.

Scantools en codelezers

De twee belangrijkste categorieën van hightech autodiagnosetools zijn codelezers en scantools. De meest elementaire computerdiagnosetools zijn eenvoudige codelezers, wat betekent dat ze codes uit de computer van uw auto kunnen halen. U kunt dan die code opzoeken, die u een startpunt biedt voor uw diagnostische procedure. In de meeste gevallen kunt u met een codelezer codes lezen en wissen. De mogelijkheid om de codes te wissen is belangrijk, omdat u zo kunt zien of uw reparatie het probleem heeft opgelost of niet. Sommige codelezers bieden ook basistoegang tot live of stilstaande framegegevens van de computer. Scantools zijn codelezers die enige toegevoegde functionaliteit hebben. Met basisscantools kunt u codes lezen en wissen, maar u kunt ook alle beschikbare gegevens op de computer van de auto bekijken. Afhankelijk van de tool kunt u mogelijk door alle beschikbare informatie bladeren of uw eigen lijst met parameter-ID’s (PID’s) instellen waarin u geïnteresseerd bent. Naast het lezen van codes en het weergeven van PID’s, bieden scantools doorgaans ook een iets meer informatie over de codes. Afhankelijk van de specifieke scantool, kan het eenvoudig wat basisinformatie weergeven over wat elke code betekent, of het kan een bepaald niveau van informatie geven over hoe u verder moet gaan met uw diagnose. De duurste scantools bieden: uitgebreid kennisbanken die een diagnostische procedure aanzienlijk kunnen versnellen.

Scopes en andere meters

Behalve codelezers en scantools, vormen scopes en andere meters de andere hoofdcategorie van autodiagnosetools. Het meest essentiële hulpmiddel in deze categorie is verreweg een basismultimeter, een apparaat dat uiterst flexibel kan blijken te zijn. Dit is de tool die u zult gebruiken om alles te controleren, van een parasitaire afvoer in uw elektrische systeem tot of het element in uw verwarmde O2-sensor slecht is of niet. Als je toegang hebt tot een bepaald soort bereik, kun je een nog groter aantal onderdelen en componenten testen. Veel sensoren en andere componenten geven signalen af ​​die door een scoop kunnen worden gelezen, waardoor het bijna net zo onmisbaar is als een basismultimeter. Naast de basisscopes en meters vindt u ook professionele diagnostische hulpmiddelen voor auto’s. Deze tools combineren doorgaans een scope, DVOM en procedures voor probleemoplossing samen in één enkele eenheid. De meeste van deze apparatuur is te duur voor een doe-het-zelver, maar het kan ongelooflijk nuttig zijn om auto’s efficiënter te diagnosticeren.

Goedkope alternatieven voor autodiagnose

Of het werken aan auto’s nu een hobby is of een kostengedreven noodzaak, de meeste doe-het-zelvers en monteurs in de achtertuin zijn beter af met goedkope alternatieven voor dure professionele gereedschappen. Het is moeilijk om het nut van een Snap-on-scantool te betwisten, maar als je gewoon voor de lol aan het sleutelen bent, of je probeert wat geld te besparen, dan is het waarschijnlijk beter af met een goedkopere alternatieve scantool . Hoewel er een aantal goede scantools en codelezers voor consumenten zijn, is een goedkope optie om te kiezen voor een scantool die kan worden gekoppeld aan uw computer, telefoon of tablet. Deze scantools vertrouwen op de ELM327 geprogrammeerde microcontroller en communiceren met uw computer, telefoon of tablet via USB, Wi-Fi of Bluetooth.