Skip to content

Dialoogvenster Laag middenkanaal corrigeren

5 de augustus de 2021
GettyImages 556936833 5ab48b25119fa800371dded2

Wat te weten

  • AV-receiver: Zoek in het setup-menu naar de uitgangs-/EQ-niveaus van het middenkanaal. U kunt ook de functie voor het automatisch instellen van het luidsprekerniveau gebruiken.
  • Dvd/Blu-ray-speler: Zoek in het menu naar instellingen voor dynamische compressie of dynamisch bereik. Schakel in om uitgangskanalen te nivelleren.
  • Controleer de middenluidspreker op zwakke prestaties. Een stille of onevenwichtige uitvoer kan te wijten zijn aan incompatibiliteit met andere luidsprekers.

Bij thuisbioscoopaudio komt de dialoog meestal uit de middenluidspreker. In sommige gevallen kan het worden overweldigd door muziek en geluidseffecten die uit de linker- en rechterkanalen komen. Hier laten we u zien hoe u dit probleem kunt oplossen met een AV-receiver, dvd-speler of Blu-ray Disc-speler.

Corrigeer het lage middenkanaal met een AV-ontvanger

Als je een vrij recent model AV-receiver hebt voor je geluid, kijk dan in het setup-menu of je het uitgangsniveau van het middenkanaal of de middenkanaalegalisatie kunt aanpassen. Vaak kun je ook de andere kanalen aanpassen. Veel AV-receivers hebben een ingebouwde testtoongenerator om bij deze taak te helpen. Daarnaast hebben veel AV-receivers ook een functie voor het automatisch instellen van het luidsprekerniveau (MCACC, YPAO, ZVOX en andere). Door een meegeleverde microfoon en ingebouwde testtonen te gebruiken, kan de AV-receiver de luidsprekerinstellingen automatisch kalibreren en aanpassen aan de grootte van de luidsprekers die u gebruikt, de grootte van de kamer en de afstand van elke luidspreker tot het luistergebied. Als de automatische luidsprekerniveau-instellingen echter niet naar wens zijn, kun je handmatige aanpassingen maken. Een gemakkelijke manier om het middenkanaal te benadrukken en de andere kanalen in balans te houden, is door het luidsprekerniveau van het middenkanaal handmatig met één of twee dB (decibel) te verhogen. Doe dit nadat het eerste automatische instellingsproces voor het luidsprekerniveau is voltooid.

Corrigeer het middenkanaal met een dvd- of Blu-ray Disc-speler

Een andere manier om te zorgen voor betere dialoogniveaus in het middenkanaal is met het instellingenmenu van uw Blu-ray Disc of dvd-speler. Sommige Blu-ray/DVD-spelers hebben een van de twee volgende instellingen (deze instellingen zijn ook te vinden op veel AV-receivers). Dialoogverbetering benadrukt de dialoogtrack van het middenkanaal met behulp van dynamische compressie of aanpassing van het dynamisch bereik (soms Audio DRC genoemd). Als u deze instelling activeert, klinken alle kanalen gelijkmatiger in volume, waardoor de dialoog van het middenkanaal effectief opvalt. Door gebruik te maken van de tools die mogelijk bij uw bestaande componenten worden geleverd, kunt u de frustratie vermijden dat u een onwenselijke luistersituatie tolereert.

Andere factoren die bijdragen aan een zwakke output van het middenkanaal

Lage of slechte prestaties van het middenkanaal kunnen ook het gevolg zijn van het gebruik van een ontoereikende middenkanaalluidspreker. Wanneer u beslist welk type luidspreker u wilt gebruiken voor een middenkanaal in een thuisbioscoopsysteem, houd dan rekening met de prestatiekenmerken van uw linker- en rechterhoofdluidsprekers. De reden hiervoor is dat de middenkanaalluidspreker sonisch compatibel moet zijn met de linker- en rechterhoofdluidsprekers. Met andere woorden, de middenkanaalluidspreker moet identieke of vergelijkbare specificaties hebben als de linker- en rechterhoofdluidsprekers. De reden hiervoor is dat de meeste dialogen en acties die in het midden van een film of televisieprogramma plaatsvinden, rechtstreeks afkomstig zijn van de luidspreker van het middenkanaal. Als de luidspreker van het middenkanaal de hoge, midden- en hoge basfrequenties niet voldoende kan weergeven, kan het geluid van het middenkanaal zwak en blikkerig zijn en geen diepte hebben in vergelijking met de andere hoofdluidsprekers. Dit resulteert in een onbevredigende luisterervaring. Het hebben van de juiste middenkanaalluidspreker is een lange weg om eventuele andere benodigde middenkanaalaanpassingen op uw ontvanger, Blu-ray Disc of dvd-speler effectiever te maken bij het oplossen van lage middenkanaaldialogen of andere problemen met de geluidsuitvoer van het middenkanaal.