Skip to content

Digitale optische verbinding – wat het is en hoe het te gebruiken?

30 de juli de 2021
digital optical cable connect cu ccc 5908d5515f9b58647076150a

Digitaal optisch is een type audioverbinding in thuisbioscoopsystemen en stereosystemen voor auto’s. Er worden steeds minder apparaten gemaakt met digitale optische uitgangspoorten, dus het is belangrijk om te begrijpen welke soorten verbindingen uw audioapparatuur kan ondersteunen.

Wat is een digitale optische verbinding?

Digitaal optisch is een fysieke verbinding die glasvezel gebruikt om audiogegevens over te dragen van een compatibel bronapparaat naar een compatibel afspeelapparaat met behulp van een speciaal ontworpen kabel en connector. De audiogegevens worden omgezet van digitaal gecodeerde elektrische pulsen naar licht aan de transmissiezijde met behulp van een LED-lamp. Nadat het licht door de digitale optische kabel naar zijn bestemming is gegaan, worden de lichtpulsen weer omgezet in elektrische pulsen die de audio-informatie bevatten. De elektrische geluidspulsen reizen vervolgens verder door het compatibele bestemmingsapparaat (zoals een thuisbioscoop of stereo-ontvanger) dat ze verwerkt, ze uiteindelijk omzet in analoge signalen en ze versterkt zodat ze via luidsprekers of koptelefoons kunnen worden gehoord. Een andere naam voor digitale optische verbindingen is TOSLINK-verbindingen. TOSLINK is de afkorting van “Toshiba Link”, aangezien Toshiba het eerste bedrijf was dat de technologie standaardiseerde. De ontwikkeling en implementatie van de digitale optische (Toslink) verbinding liep parallel met de introductie van het cd-audioformaat, waar het voor het eerst werd gebruikt in high-end cd-spelers voordat het zich uitbreidde naar thuisbioscopen.

Apparaten die mogelijk digitale optische verbindingen hebben

Digitale optische verbindingen verschijnen meestal in de volgende apparaten:

 • dvd spelers
 • Blu-ray Disc-spelers
 • Ultra HD Blu-ray-spelers
 • Mediastreamers
 • Kabel-/satellietdozen
 • DVR’s
 • Spelcomputers
 • CD spelers
 • Ontvangers voor thuisbioscopen
 • Soundbars
 • Stereo-ontvangers voor voertuigen
 • tv’s

Sommige Blu-ray-spelers hebben digitaal optisch als audioverbinding geëlimineerd, in plaats daarvan gekozen voor een HDMI-output voor zowel audio als video. Als u een thuisbioscoopontvanger heeft met digitale optische aansluitingen maar geen HDMI-aansluitingen, zorg er dan voor dat de apparaten die u wilt gebruiken een digitale optische uitgangsaansluiting hebben. Digitale optische verbindingen zenden alleen audio uit. Voor video moet je een apart type aansluiting gebruiken, zoals HDMI, component of composiet.

Digitale optische verbindingen en audioformaten

De typen digitale audiosignalen die via een digitale optische verbinding kunnen worden verzonden, zijn onder meer tweekanaals stereo PCM, Dolby Digital/Dolby Digital EX, DTS Digital Surround en DTS ES surround sound-formaten. Toen de digitale optische verbinding werd ontwikkeld, werd deze gemaakt om tegemoet te komen aan de toenmalige digitale audiostandaarden (voornamelijk 2-kanaals cd-weergave). Zo kunnen digitale audiosignalen zoals 5.1/7.1 meerkanaals PCM, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio, DTS:X en Auro 3D Audio niet worden overgedragen via digitale optische verbindingen. Voor dit soort audiosignaalformaten is het gebruik van HDMI-aansluitingen vereist.

Digitale optische versus digitale coaxiale verbindingen

Digitale coaxiale is een andere digitale audioverbindingsoptie die dezelfde specificaties en beperkingen heeft als digitaal optisch. In plaats van licht te gebruiken om audiosignalen over te dragen, worden gegevens echter verplaatst via traditionele draad met behulp van RCA-achtige connectoren. Het grote verschil tussen coaxiale en optische kabels is dat de eerste een hogere bandbreedte biedt. Coaxiale verbindingen zijn ook steviger, maar ze zijn gevoelig voor elektromagnetische storingen.

OPPO Digital BDP-103D – Digitaal coaxiaal, digitaal optisch