Skip to content

Dingen om te overwegen voordat u een ontgrendelde smartphone koopt

17 de juli de 2021
Unlockedphone mikkelwilliam Getty Eplus bd0f806b392b4069ab6618d3b520f5b7

Je hebt misschien mensen horen praten over ontgrendelde smartphones. Een ontgrendelde smartphone is er een die op meer dan één serviceprovider werkt (zoals Verizon, AT&T of Sprint). Er zijn enkele voordelen en enkele nadelen aan een ontgrendelde telefoon. Dit is wat u moet weten voordat u er een koopt. Bij iPhones wordt ontgrendelen vaak jailbreaking genoemd.

Voor- en nadelen van een ontgrendelde telefoon

Elke provider biedt een beperkt aantal (vergrendelde) telefoonmodellen aan om bij haar diensten te gebruiken. Als u ergens anders een ontgrendelde telefoon koopt (zoals bij een winkel of de telefoonfabrikant), breidt u het aantal modellen uit waartoe u toegang heeft voor gebruik bij uw provider. Als u echter een telefoon gebruikt die niet door de provider wordt geleverd, krijgt u mogelijk niet alle services die beschikbaar zijn bij die provider.

Uw provider kan uw telefoon voor u ontgrendelen

Sommige providers zullen je telefoon ontgrendelen, maar meestal pas nadat aan bepaalde voorwaarden is voldaan, zoals dat je telefoon volledig is betaald. Misschien wilt u dit laten doen als u uw telefoon wilt verkopen of van provider wilt wisselen zonder een nieuwe te hoeven kopen. Ontgrendelde telefoons maken het veel gemakkelijker om van mobiele provider te veranderen terwijl u dezelfde telefoon behoudt. Als u overweegt uw telefoon te laten ontgrendelen door uw provider, moet u er rekening mee houden dat het kopen van een ontgrendelde smartphone een veel eenvoudigere en betrouwbaardere optie kan zijn dan proberen een eerder vergrendelde telefoon te ontgrendelen.

Zelf een smartphone ontgrendelen

U kunt zelf een smartphone ontgrendelen, maar u heeft mogelijk hulp nodig. U kunt een derde partij betalen om uw telefoon te ontgrendelen, maar hierdoor kan uw eventuele garantie ongeldig worden of problemen veroorzaken wanneer u de software van de telefoon wilt bijwerken. Onderzoek deze problemen daarom grondig voordat u verder gaat.

Simkaarten en eSIM’s

Een simkaart (abonnee-identiteitsmodule) is een kleine kaart in uw telefoon die informatie bevat die is gekoppeld aan een specifiek mobiel netwerk. De simkaart voorziet het apparaat van zijn telefoonnummer, evenals zijn spraak- en datadiensten. Wanneer u uw telefoon ontgrendelt en van provider verandert, moet u mogelijk een nieuwe simkaart van die provider krijgen. Sommige smartphones, zoals de iPhone XS, XS Max en XR, gebruiken geen simkaarten. In plaats daarvan hebben ze een ingebouwde simkaart (eSIM) waardoor een aparte kaart niet meer nodig is. Om dit type telefoon met een specifieke provider te gebruiken, moet die provider de werking van eSIM ondersteunen, en de meeste grote providers ondersteunen dit ook. Met een eSIM is het niet nodig om fysieke simkaarten te wisselen bij het wisselen tussen providers. Bij sommige ontgrendelde telefoons heb je mogelijk twee simkaarten, één voor binnenlands gebruik en één voor internationaal gebruik; of één voor een persoonlijke lijn en één voor een zakelijke lijn.

Ontgrendelde smartphones gebruiken

Zoals hierboven vermeld, heeft u, als u een ontgrendelde smartphone koopt, een simkaart nodig om service te krijgen, tenzij uw apparaat is uitgerust met een eSIM. Anders is er weinig verschil tussen het gebruik van een ontgrendelde en een vergrendelde smartphone, ervan uitgaande dat de telefoon is ontgrendeld door een koerier of ontgrendeld is gekocht. Smartphones die door een derde partij zijn ontgrendeld, kunnen lastiger te gebruiken zijn, omdat hun garanties als gevolg van deze actie waarschijnlijk komen te vervallen. Ook kunnen updates van de software van uw smartphone de telefoon opnieuw vergrendelen, waardoor u hem opnieuw moet ontgrendelen, een optie die mogelijk niet onmiddellijk na een update beschikbaar is. Kortom, het kopen en gebruiken van een ontgrendelde telefoon geeft je meer vrijheid om je telefoon te gebruiken zoals je wilt, en het kan je geld besparen. Maar neem voordat u uw aankoop doet de tijd om uw onderzoek te doen.