Skip to content

DIY-gids voor het installeren van een telefoonaansluiting

17 de augustus de 2021
GettyImages 200026060 002 5b4a227f46e0fb0054ebd89f ca57c35b878549d3a36f48dec5dab36f

Het installeren van een telefoonaansluiting is een van de weinige basisbedradingstaken die de meeste huiseigenaren kunnen doen. Toepassingen voor domotica kunnen zijn het installeren van telefoonextensies in extra kamers of het installeren van een tweede telefoonlijn in huis. Liefhebbers van automatisering zoeken voortdurend naar manieren om hun huis gemakkelijker te maken, en het installeren van extra telefoons is een van de manieren waarop ze dit doen. Breng voordat u aan de slag gaat in kaart waar in huis de telefoonaansluiting moet zijn. Overweeg waar bureaus of tafels zouden kunnen staan, zodat u kunt voorkomen dat draden tot het uiterste worden uitgerekt of tussen bureaus hangen.

Soorten huistelefoonbedrading

Telefoonkabel wordt meestal geleverd in de vieraderige draad, hoewel zesaderige draad en achtaderige draad niet ongewoon zijn. De verschillende soorten strengen worden aangeduid als twee paar, drie paar en vier paar. Een conventionele vieraderige telefoonkabel gebruikt normaal gesproken vier gekleurde draden in rood, groen, zwart en geel. Deze kleuren zijn de industriestandaard. Hoewel de meeste telefoons vier of zes contactconnectoren gebruiken, gebruiken standaardtelefoons slechts twee van de draden. Telefoons met één lijn zijn ontworpen om de twee middelste contacten in de telefoonconnector te gebruiken. Op een connector met vier contacten worden de buitenste twee contacten niet gebruikt en op een connector met zes contacten worden de vier buitenste contacten niet gebruikt. Deze architectuur is belangrijk om te weten bij het bedraden van de telefoonaansluiting.

Enkele of eerste telefoonlijnen installeren

Of u nu een modulaire opbouw- of inbouwaansluiting installeert, de bedrading is hetzelfde:

  1. Verwijder de voorklep. De binnenkant van de connector is aangesloten op vier klemschroeven. De draden moeten rood, groen, zwart en geel zijn.

  2. Verbind uw hotphone-draden (rood en groen) met de klemmen met de rode en groene draden.

Hoewel rood en groen vaak worden gebruikt voor hot-telefoonlijnen, kunnen oudere of slecht bekabelde huizen andere kleuren in gebruik hebben. Om er zeker van te zijn dat u de juiste draden hebt, gebruikt u een telefoonlijntester om te controleren of de draden heet zijn. Een andere gemakkelijke manier om de draden te controleren, is door ze op de terminals aan te sluiten, een telefoon op de cheque aan te sluiten en te luisteren naar een kiestoon.

Tweede telefoonlijnen installeren

De meeste huizen zijn bedraad voor twee telefoonlijnen, zelfs als er maar één lijn in gebruik is. Bij het bestellen van een tweede telefoonlijn is het gebruikelijk dat het telefoonbedrijf de tweede lijn op afstand activeert zonder ooit bij u thuis te komen. Wanneer ze dit doen, zetten ze je tweede paar aan (de zwarte en gele draden). De externe contacten in een telefoonconnector met één lijn worden niet gebruikt. Tweelijnstelefoons maken vaak gebruik van dit externe contactpaar, zodat er geen extra bedrading nodig is (mits de zwarte en gele draden in de aansluiting zijn aangesloten). Als u van plan bent een telefoon met één lijn voor uw tweede lijn te gebruiken, moet u een aangepaste telefoonaansluiting installeren:.

  1. Verwijder de voorklep van de telefoonaansluiting en sluit uw gele en zwarte draden aan op de rode en groene aansluitingen. Deze stap kruist uw tweede telefoonlijn naar de middelste connectorcontacten, zodat u een standaard telefoon met één lijn kunt gebruiken.

  2. Als u problemen ondervindt, gebruikt u een telefoonlijntester om te controleren of de nieuwe tweede lijn actief is.