Skip to content

DNS-serverinstellingen wijzigen

9 de juli de 2021
001 how to change dns server settings 2617979 7bf0c374bc1742e98cacc46b0371ea33

Wanneer u de DNS-servers wijzigt die uw router, computer of ander met internet verbonden apparaat gebruikt, wijzigt u de servers, meestal toegewezen door uw ISP, die de computer of het apparaat gebruikt om hostnamen naar IP-adressen te converteren. Met andere woorden, u verandert de serviceprovider die verandert www.facebook.com naar 173.252.110.27. Het wijzigen van DNS-servers kan een goede stap voor het oplossen van problemen zijn terwijl u bepaalde soorten problemen met de internetverbinding oplost. Het kan er ook voor zorgen dat uw websurfen meer privé blijft (ervan uitgaande dat u een dienst kiest die uw gegevens niet registreert) en dat u zelfs toegang krijgt tot sites die uw ISP heeft geblokkeerd.

Gebruik een van de verschillende openbare DNS-servers in plaats van de automatisch toegewezen servers die u nu waarschijnlijk gebruikt. Bekijk onze lijst met gratis en openbare DNS-servers met primaire en secundaire DNS-servers waarnaar u nu kunt overschakelen.

DNS-serverinstellingen wijzigen

Voordat u uw DNS-servers wijzigt, moet u beslissen of het in uw specifieke situatie een betere keuze is om de DNS-servers op uw router of die op uw individuele computers of apparaten te wijzigen:

  • Wijzig de DNS-servers op uw router als u wilt dat alle computers en apparaten die via die router met internet zijn verbonden, ook de nieuwe DNS-servers gebruiken. Deze techniek werkt alleen als uw computers en apparaten zijn ingesteld met DHCP, wat betekent dat ze onder andere naar de router kijken voor DNS-serverinformatie. Deze aanpak is typerend.
  • Wijzig de DNS-servers op een afzonderlijk apparaat als u wilt dat alleen dat ene apparaat deze verschillende DNS-servers gebruikt. Deze aanpak is een goed idee wanneer u een internetprobleem oplost met een apparaat waarvan u vermoedt dat het DNS-gerelateerd is. Dit is ook de juiste manier van handelen als u zich in de ongewone situatie bevindt dat u DHCP niet gebruikt om netwerkinformatie voor uw computers of andere apparaten met internetverbinding te verkrijgen.​

DNS-servers op een router wijzigen

Als u de DNS-servers op een router wilt wijzigen, zoekt u naar tekstvelden met het label als DNS, meestal in een DNS-adres sectie, hoogstwaarschijnlijk in a Opstelling of Basis instellingen gebied in de webgebaseerde beheerinterface van de router en voer de nieuwe adressen in. Elke router beheert dit proces anders. Raadpleeg de documentatie van uw router voor specifieke stappen om DNS voor uw specifieke hardware bij te werken.

DNS-servers op computers en andere apparaten wijzigen

Microsoft heeft bij elke nieuwe release de bewoording en locatie van netwerkgerelateerde instellingen gewijzigd, maar u kunt nog steeds DNS-servers in Windows wijzigen, of u nu Windows 10, XP of een andere versie gebruikt. Het configureren van de DNS-instellingen van uw Mac omvat een ander proces. Gebruik je een Android-apparaat? Raadpleeg onze handleiding over het wijzigen van DNS-servers op Android als je hulp nodig hebt.