Skip to content

Draadloze adapterkaarten en draadloze netwerkadapters

16 de juli de 2021
GettyImages 648950724 5bb0bf2946e0fb0026713b2b

PCI staat voor Peripheral Component Interconnect en is een industriestandaard voor het aansluiten van apparaten op de centrale processor van een computer. PCI brengt een gemeenschappelijke interconnect tot stand, een bus genaamd, die alle aangesloten apparaten delen voor communicatie. Het is de meest voorkomende interconnect die wordt gebruikt in desktop-pc’s en blijft gebruikelijk bij draadloze netwerkadapters. De meeste moderne apparaten, met name laptops en tablets, worden geleverd met ingebouwde draadloze netwerkmodems die in het apparaat zijn ingebouwd. Hier zijn enkele soorten draadloze adapterkaarten en netwerkadapters.

PCI draadloze adapterkaart voor desktopcomputers

Een PCI draadloze adapterkaart wordt aangesloten op de PCI-bus van een desktopcomputer. Omdat de PCI-bus zich in de computer bevindt, moet de computerbehuizing worden geopend en moet de draadloze netwerkadapter erin worden geïnstalleerd.

Een voorbeeld van een PCI draadloze adapterkaart, de Linksys WMP54G, wordt hier getoond. Deze unit is meer dan 20 cm lang om plaats te bieden aan de standaard verbindingsstrip die nodig is om elektrisch op de bus te worden aangesloten. Het apparaat hecht en past precies in de PCI. De antenne van de draadloze adapterkaart steekt echter uit de achterkant van de computer.

Draadloze pc-kaartadapter voor notebooks

Een pc-kaartadapter verbindt een notebookcomputer met een netwerk. De PC Card is een apparaat met ongeveer de breedte en hoogte van een creditcard. Het is compatibel met de PCMCIA-hardware-interfacestandaard. De Linksys WPC54G is een typische PC Card netwerkadapter voor notebooks. Deze adapter bevat een kleine ingebouwde Wi-Fi-antenne om draadloze mogelijkheden te bieden. Het beschikt ook over ingebouwde LED-lampjes die de status van het apparaat weergeven.

Linksys WPC54G notebook-pc-kaartadapter

PC Card-apparaten worden in een sleuf aan de zijkant van een notebookcomputer geplaatst. Draadloze adapters, zoals de hierboven getoonde, steken meestal een klein stukje uit de zijkant van de computer. Dankzij dit ontwerp kunnen wifi-antennes zonder interferentie zenden. Daarentegen worden bedrade Ethernet PC Card-adapters volledig in de computer gestoken. Gezien de kleine ruimte waarin ze passen, worden pc-kaartadapters warm tijdens normaal gebruik. Deze temperatuur is geen groot probleem, aangezien de adapters zijn ontworpen om hitte te weerstaan. Notebookcomputers bieden echter een uitwerpmechanisme om pc-kaartadapters te verwijderen wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit beschermt de adapter en kan de levensduur verlengen.

Draadloze USB-netwerkadapter

De hieronder getoonde Linksys WUSB54G is een typische Wi-Fi draadloze USB-netwerkadapter. Deze adapters worden aangesloten op een standaard USB-poort aan de achterkant van de meeste desktopcomputers. Over het algemeen zijn USB-netwerkadapters niet veel groter dan pc-kaartadapters. Twee LED-lampjes op de adapter geven de status van de voeding en de netwerkverbinding aan.

Linksys WUSB54G draadloze USB-netwerkadapter

De installatie van een draadloze USB-adapter is eenvoudig. Een korte USB-kabel (normaal meegeleverd met het apparaat) verbindt de adapter met de computer. Voor deze adapters is geen apart netsnoer nodig, omdat dezelfde USB-kabel ook stroom van de hostcomputer haalt. De draadloze antenne en het circuit van de USB-adapter blijven te allen tijde buiten de computer. Op sommige apparaten kan de antenne handmatig worden aangepast om de wifi-ontvangst te verbeteren. De bijbehorende apparaatstuurprogrammasoftware heeft een vergelijkbare functie als bij andere typen netwerkadapters. Sommige fabrikanten brengen twee soorten draadloze USB-adapters op de markt: een basismodel en een compact model ontworpen voor reizigers. Het kleine formaat en de eenvoudige installatie maken deze adapters een aantrekkelijke keuze als u uw netwerkconfiguratie wilt vereenvoudigen.

Draadloze Ethernet-brug

Een draadloze Ethernet-brug converteert een bekabeld Ethernet-apparaat voor gebruik op een draadloos computernetwerk. Draadloze Ethernet-bruggen en USB-adapters worden soms draadloze media-adapters genoemd, omdat deze apparaten voor Wi-Fi inschakelen met behulp van Ethernet of fysieke USB-media. Draadloze Ethernet-bruggen ondersteunen gameconsoles, digitale videorecorders en andere op Ethernet gebaseerde consumentenapparaten, evenals gewone computers. De Linksys WET54G Wireless Ethernet Bridge wordt hieronder weergegeven. Het is slechts een beetje groter dan de draadloze USB-adapter van Linksys.

Linksys WET54G draadloze Ethernet-brug

Echte netwerkbridge-apparaten zoals de WET54G vereisen geen installatie van apparaatstuurprogramma’s om te functioneren, wat de eerste stappen bij het gebruik ervan vereenvoudigt. In plaats daarvan kunnen netwerkinstellingen voor de WET54G worden gemaakt via een browsergebaseerde beheerinterface. Net als USB-adapters kunnen draadloze Ethernet-bruggen stroom krijgen van de hoofdkabel die is aangesloten op het hostapparaat. Ethernet-bridges vereisen echter een gespecialiseerde Power over Ethernet (PoE)-converter om dit te laten werken, terwijl de functionaliteit automatisch is bij USB. Zonder een PoE-add-on hebben draadloze Ethernet-bridges een apart netsnoer nodig. Draadloze Ethernet-bruggen zijn meestal voorzien van LED-verlichting. De WET54G geeft bijvoorbeeld lampjes weer voor stroom, Ethernet en wifi-status.