Skip to content

Draadloze tv: wat u moet weten

23 de juni de 2021
wireless tv what you need to know 558575b473fe4726aa0007d12d52b912

Draadloze tv is een algemene term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het verzenden van foto’s, video’s of andere media van een smartapparaat of computer naar een televisie zonder het gebruik van kabels. Een draadloze tv-verbinding, ook wel een draadloze tv-verbinding genoemd, kan worden gemaakt door het gebruik van een verscheidenheid aan draadloze oplossingen, variërend van draadloze USB- en HDMI-apparaten tot het verzenden van gegevens via een Wi-Fi-netwerk. Hier vindt u alles wat u moet weten over hoe u draadloze tv in uw huis of op uw werk kunt laten werken en welke vormen van kabelvrije oplossingen het populairst zijn.

Draadloze HDMI

Wireless HDMI is een draadloze tv-oplossing voor het aansluiten van apparaten zoals een dvd- of Blu-ray-speler op een televisie zonder het gebruik van de gebruikelijke HDMI-kabels. Deze methode vereist meestal het gebruik van twee speciaal ontworpen draadloze HDMI-apparaten, waarvan één bedoeld is om een ​​signaal van de mediaspeler uit te zenden en een andere om het signaal te ontvangen en naar de tv te verzenden. Deze worden meestal een zender en een ontvanger genoemd.

Een draadloos HDMI-uitbreidingssysteem kan een paar honderd dollar kosten voor een systeem dat HD-signalen ondersteunt en enkele honderden dollars voor een 4K-compatibel systeem. Deze hoge prijs is waarschijnlijk de reden waarom draadloze HDMI zelden wordt gebruikt door de gemiddelde consument en meestal wordt gezien in openbare plaatsen zoals een bar of hotel.

DraadloosHD

WirelessHD verwijst naar een specifieke technologie die het 7 GHz-kanaal in de 60 GHz-radioband gebruikt om een ​​draadloze tv-verbinding tot stand te brengen. Net als bij draadloze HDMI, gebruikt WirelessHD een zender die wordt aangesloten op een mediabron en een ontvanger om het signaal te ontvangen en de media op een televisiescherm of monitor weer te geven. WiGig, WHDI en WirelessHD zijn allemaal varianten van dezelfde basistechnologie en er zijn verschillende producten uitgebracht die ze gebruiken, meestal kost het een paar honderd dollar.

Draadloze USB

Draadloze USB kan een van de gemakkelijkste oplossingen zijn om draadloze tv te laten werken op een meer traditioneel televisiemodel dat geen ingebouwde draadloze functionaliteit ondersteunt. Uw tv moet echter een USB-poort hebben.

Microsoft draadloze beeldschermadapter

Eenmaal ingesteld, gebruiken de draadloze USB-apparaten een radiosignaal dat media van uw computer of ander apparaat naar uw tv-scherm kan sturen. Soortgelijke USB-apparaten worden ook vaak gebruikt om printers, videogamecontrollers en scanners draadloos op een computer aan te sluiten, hoewel deze niet werken om verbinding te maken met uw tv.

Wifi

Wi-Fi is verreweg de meest gebruikelijke manier om laptops en andere apparaten draadloos op een tv aan te sluiten vanwege de enorme ondersteuning voor de technologie in moderne tv’s, computers, smartphones en tablets. Deze methode houdt in dat u uw tv en het gekozen apparaat verbindt met dezelfde Wi-Fi-internetverbinding die vervolgens wordt gebruikt om gegevens draadloos te verzenden. Miracast, Apple’s AirPlay en Google’s Chromecast zijn allemaal vormen van wifi en ten minste één hiervan wordt ondersteund op uw computer of smartapparaat. Als uw tv-model geen Wi-Fi-connectiviteit ondersteunt, kunt u in plaats daarvan een streamingproduct zoals een Apple TV, Chromecast of Fire Stick gebruiken om het signaal te ontvangen. Ook videogameconsoles zoals Microsoft’s Xbox One en Xbox Series X en Sony’s PlayStation 4 en 5 ondersteunen deze functionaliteit. Wi-Fi wordt ook gebruikt door draadloze tv-hoofdtelefoons en draadloze surround sound-luidsprekers voor tv en draadloze thuisbioscoopopstellingen.

Native apps en cloudstreaming

De wildgroei aan smart-tv’s heeft in veel situaties zowel bekabelde als draadloze verbindingen overbodig gemaakt. Dit komt door het feit dat de meeste smart-tv’s nu krachtig genoeg zijn om zelf media-apps uit te voeren, wat de noodzaak om inhoud vanaf een smartphone, tablet, computer of via een van de verschillende hierboven genoemde methoden te streamen volledig omzeilt.

Disney Plus-website.

Populaire streamingdiensten zoals Netflix, Crunchyroll, Hulu en Disney+ kunnen nu rechtstreeks vanaf veel tv-modellen worden uitgevoerd en een aantal cloudservices zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive bieden ook smart TV-apps waarmee u uw eigen bestanden kunt streamen vanaf uw favoriete cloud-account. Er is zelfs een Facebook Watch TV-app beschikbaar op een aantal smart-tv’s waarmee je Facebook-video’s kunt bekijken zonder dat je je laptop of mobiele apparaat nodig hebt.