Skip to content

Draag OS versus watchOS: wat is de betere software?

18 de juli de 2021
Android wear vs apple watch 3441385 70c2c2d59db946ce988c5d5c36f5d27f

Hoewel er verschillende smartwatches beschikbaar zijn met eigen software, zijn de dominante platforms Google Wear OS (voorheen Android Wear) en Apple watchOS. Deze besturingssystemen bieden verschillende functionaliteit, aanpassing en feedback aan hun respectievelijke apparaten. We hebben de twee vergeleken om u te helpen beslissen welke het beste bij u past.

Algemene bevindingen

Draag besturingssysteem

 • Veeg om tussen schermen te schakelen.
 • Gebruik spraakopdrachten om te navigeren en toegang te krijgen tot functies.
 • Multi platform.

watchOS

 • Het startscherm is een klok met apps die op een andere plaats zijn opgeslagen.
 • Gebruik spraakbesturing met Siri om berichten te dicteren en te bellen.
 • Vergrendeld op één type telefoon.

Welk draagbaar besturingssysteem u gebruikt, hangt grotendeels af van het soort telefoon dat u gebruikt. WatchOS is ontworpen om alleen met Apple iPhones te werken. Wear OS werkt met zowel iPhones als Android-apparaten, maar het verliest enkele functies wanneer het wordt gekoppeld aan een Apple-apparaat.

Apparaatcompatibiliteit: Wear OS biedt meer keuze

Draag besturingssysteem

 • Koppelt met Android- en iOS-apparaten.
 • Beschikbaar op meerdere apparaten.

watchOS

 • Werkt alleen met iPhones.
 • Beschikbaar voor Apple Watch.

Smartwatches koppelen met uw telefoon via Bluetooth om meldingen en andere functionaliteit naar het horlogescherm te brengen. Dit werkt alleen als de apparaten compatibel zijn. Als je een Android-toestel hebt, kies dan een smartwatch met het Google Wear-besturingssysteem om te profiteren van de voordelen van in één oogopslag Google Now-meldingen om je pols. Als je een Apple-telefoon hebt, kun je Wear OS gebruiken. U krijgt echter geen volledige connectiviteit met uw apps. Evenzo, als je de Apple Watch overweegt, heeft het alleen zin als je een iPhone hebt (versie 5 en hoger). Wat betreft apparaten die elk besturingssysteem ondersteunen, biedt Wear OS meer flexibiliteit. Het is beschikbaar op tientallen smartwatches van fabrikanten, waaronder LG, Samsung en Motorola. watchOS is alleen beschikbaar op de Apple Watch, die meerdere modellen heeft met verschillende functionaliteiten.

Interface: een kwestie van voorkeur

Draag besturingssysteem

 • Werkt samen met Google Now.
 • De interface is gebaseerd op vensters of panelen.
 • Fysieke knoppen zijn afhankelijk van het apparaat; navigeren met tikken en vegen.

watchOS

 • Interface op basis van apps.
 • Navigeer met tikken, vegen, spraakopdrachten, zijknop en Digital Crown.

Wear OS leunt zwaar op Google Now, de intelligente persoonlijke assistent die actuele informatie levert over het weer, je woon-werkverkeer, je recente Google-zoekopdrachten en meer. Op een Wear OS-smartwatch verschijnen contextgebaseerde updates op het scherm. Bovendien is navigeren door de Wear OS-interface eenvoudig; veeg eenvoudig om van het ene scherm naar het andere te gaan. De gebruikersinterface van Apple Watch is anders dan de Wear OS-interface. Ten eerste geeft het startscherm de tijd en geïnstalleerde apps weer (weergegeven door bubbelvormige pictogrammen). Het is een aantrekkelijke en kleurrijke opstelling, hoewel het voor sommige gebruikers misschien te druk lijkt. Tik op het pictogram om in een app te springen. Om terug te gaan naar het startscherm, drukt u op de digitale kroon, een knop aan de zijkant van de wijzerplaat die ook scrollt en in- en uitzoomt op inhoud op het scherm. De Apple Watch heeft ook een zijknop die recent geopende apps toont en Apple Pay ontgrendelt. Net als Google Wear OS bevat de Apple Watch-interface swipen voor gemakkelijke, in één oogopslag informatie en updates van apps. watchOS biedt nog een paar opties op basis van de Apple Watch-standaard, fysieke knoppen.

Stembediening: Apple Watch wint op functies

Draag besturingssysteem

 • Spraakbesturing om berichten te verzenden, alarmen in te stellen en andere snelkoppelingen.

watchOS

 • Stembediening via Siri, dezelfde digitale assistent als op andere Apple devices.
 • De microfoon werkt samen met de luidspreker om telefoongesprekken en een walkietalkie-functie mogelijk te maken.
 • Sms’jes dicteren, apps openen, slimme woonaccessoires bedienen.

Wear OS biedt ondersteuning voor spraakopdrachten die werken als snelkoppelingen op je smartwatch. Stel bijvoorbeeld herinneringen in, stuur korte tekstberichten en geef routebeschrijvingen weer. Er is geen ingebouwde luidspreker, maar oproepen kunnen vanaf het horloge worden beantwoord. Met de Apple Watch kun je berichten beantwoorden met spraakdictatie en je kunt Siri-vragen stellen, net als op de iPhone. U kunt snel bellen met de ingebouwde luidspreker en de Walkie-Talkie-app gebruiken om te communiceren met uw vrienden die ook Apple Watches bezitten. Omdat watchOS Siri bevat, heeft het de meeste spraakbesturingsfuncties als de iPhone. Je kunt apps openen en apparaten zoals slimme lampen en thermostaten bedienen zonder je telefoon op te pakken.

Apps: beide platforms hebben wat u nodig heeft

Draag besturingssysteem

 • Duizenden beschikbare apps.
 • Speciale sectie in de Google Play Store.

watchOS

 • Duizenden beschikbare apps.
 • Terwijl apps rechtstreeks op het horloge worden uitgevoerd, spiegelen veel apps de iPhone-versie.

Zowel Wear OS als de Apple Watch hebben duizenden compatibele apps en het aantal blijft groeien. Er is een speciale Wear OS-sectie in de Google Play Store, waar je Amazon en de populaire hardloop-app Strava vindt. De Apple Watch heeft veel spraakmakende apps in zijn arsenaal, waaronder een van Starwood Hotels waarmee een hotelkamer kan worden geopend. Met de American Airlines-app kunnen Apple Watch-gebruikers instapkaarten vanaf hun pols scannen. Hoewel apps beschikbaar zijn voor beide platforms die rechtstreeks op elk apparaat worden uitgevoerd, maken niet alle programma’s optimaal gebruik van deze functie. Voor het grootste deel leveren smartwatch-apps meldingen van de telefoon waaraan ze zijn gekoppeld, zodat u ze met een blik op uw pols kunt zien. Beide platforms hebben echter indrukwekkende apps.

Eindoordeel

Beide platforms hebben sterke en zwakke punten. Vanaf nu ondersteunt Apple Watch meer van de apps die u waarschijnlijk zult gebruiken. Het biedt ook een unieke, visueel opvallende interface. Google Wear OS heeft een strakker uiterlijk en een grotere verscheidenheid aan spraakbesturingsopties. Als je klaar bent om een ​​smartwatch aan te schaffen, komt het er op aan welke smartphone je bezit en welke functies voor jou het belangrijkst zijn. Verwacht in ieder geval in de toekomst verbeteringen op beide platforms.