Skip to content

DSLR-cameraknoppen en hoe ze werken

2 de juli de 2021
man taking a picture 864436794 5a3188d84e46ba00369ceca6

Wanneer u overstapt naar een DSLR-camera of een geavanceerde camera van een camera op beginnersniveau, kunt u overweldigd worden door het grote aantal cameraknoppen, draaiknoppen en onderdelen die de geavanceerde camera heeft. De meeste knoppen op de DSLR-camera of geavanceerde camera leiden naar snelkoppelingen naar veelgebruikte functies. Het vergt zeker wat oefening en tijd om te leren hoe je elk van deze knoppen moet gebruiken, maar als je eenmaal de lay-out van de cameraknoppen doorhebt, zul je versteld staan ​​hoeveel tijd deze knoppen je kunnen besparen tijdens je fotosessies . Gebruik deze tips om de functie van de cameraknoppen op uw DSLR of geavanceerde camera te onthouden, te beginnen met de vitale ontspanknop.

Opmerking: Niet elke DSLR-camera of geavanceerde camera heeft dezelfde knopconfiguratie, dus raadpleeg uw gebruikershandleiding voor de specifieke lay-out van uw camera.

Cameraknoppen

  • Sluiterknop: Dit is de belangrijkste van alle cameraknoppen. Meestal is dit een grote knop aan de bovenkant van de camera, in de buurt van uw rechterwijsvinger terwijl u de camera vasthoudt. Als u op de ontspanknop drukt en er gebeurt niets, is er waarschijnlijk een van de twee problemen opgetreden. Ten eerste staat de camera in een automatische stand en kan hij niet goed scherpstellen op het onderwerp, wat soms voorkomt in situaties met weinig licht. Druk de ontspanknop half in om de camera vooraf scherp te stellen; druk er vervolgens de rest van de weg op om de foto te maken. Ten tweede: als de camera de flitser oplaadt of een foto opslaat, maakt de ontspanknop geen extra foto’s totdat deze taken zijn voltooid.
  • Knop Belichtingscompensatie: Deze knop heeft meestal een “+” en een “-” erop. U kunt het gebruiken om de belichting voor de foto handmatig in te stellen.
  • Diafragmaknop: Deze knop is meestal gemarkeerd met wat lijkt op een gedeeltelijk gesloten sluiter. Gebruik deze knop om het diafragma handmatig in te stellen.
  • Zelfontspannerknop: Deze knop is meestal gemarkeerd met wat lijkt op een stopwatch. Je kunt het gebruiken om een ​​vertraagde foto te maken. Hoe lang de opname wordt vertraagd, kan meestal worden ingesteld in de menustructuur van de camera.
  • Lensontgrendelingsknop: Deze knop heeft vaak geen markeringen en bevindt zich meestal direct rechts van de lensvatting. Houd deze knop eerst ingedrukt voordat u probeert de lens van de DSLR-camera los te schroeven.
  • Knop Verwijderen: Deze knop is meestal gemarkeerd met een prullenbakpictogram. Gebruik het om een ​​of meerdere foto’s te verwijderen.
  • Afspeelknop: Deze knop wordt aangegeven door een “play”-pictogram, zoals te vinden op een dvd-speler. Gebruik het om uw opgeslagen foto’s te bekijken.
  • Menuknop: Deze knop geeft u toegang tot de verschillende menu’s van de camera. Het is meestal gemarkeerd met “MENU” of een pictogram van gelinieerd papier, ofwel op de knop of in de buurt van de knop.