Skip to content

Dual Boot Windows 8.1 en Elementair OS

21 de juli de 2021
install2 5804f3465f9b5805c2c69275 032d82412b4d451a97194a4595b580c3

Het proces voor dual-boot Windows en Elementary OS lijkt veel op het proces voor andere grote distributies. Deze instructies zijn van toepassing op Elementair OS 5.1 en Microsoft Windows 8.1 en 10.

Vereisten

Voordat u begint, moet u:

  • Maak een back-up van uw computer
  • Bereid uw harde schijf voor op het installeren van Elementary OS – voor dual-boot moet u wat schijfruimte scheiden van Windows. We raden minimaal 20 GB aan.
  • Maak een opstartbaar USB-station voor Elementair OS

Opstarten in elementair besturingssysteem

Met Elementary OS op een USB-drive, sluit de drive aan op uw computer. Volg de procedure van uw computer voor het opstarten naar USB.

Verbinding maken met internet

Als u een Ethernet-kabel gebruikt die rechtstreeks op uw router is aangesloten, moet u automatisch verbinding maken met internet. Als u draadloos verbinding maakt, klikt u op het netwerkpictogram in de rechterbovenhoek en kiest u uw draadloze netwerk. Voer de beveiligingssleutel in. Verbinding maken is handig omdat het installatieprogramma relevante applicatie- en beveiligingsupdates ophaalt die zijn uitgebracht sinds de originele schijfkopie op de markt kwam.

Het installatieprogramma uitvoeren

Dubbelklik op het bureaublad op de Elementair besturingssysteem installeren icoon. Dat pictogram start een wizard die een grafische doorloop van het configuratieproces biedt. Volg de schermen.

Meer precieze instructies nodig voor het installeren van Linux? Bekijk Linux installeren voor meer context. Opmerkingen:

  • Op het scherm Vereisten raden we u aan om weg te gaan Software van derden installeren geselecteerd. Als u het deselecteert, zal uw machine zich meer houden aan de principes van vrij en open source, maar ten koste van het verlies van een aantal propriëtaire codecs voor het afspelen van multimedia en voor het beheren van netwerkadapters.
  • Selecteer in het scherm Installatie-opties Naast Windows installeren. Deze instelling zorgt voor meer gedetailleerde partitionering van de harde schijf.

Schijfconfiguratie

Als je de grootte van een Windows-partitie hebt aangepast om ruimte te maken voor Linux, moet je minimaal 20 GB over hebben. Wanneer het elementaire installatieprogramma de instellingenschermen voor partitionering bereikt, selecteert u de ruimte die over is van dat eerdere proces.

Opstartbeheer

In de meeste gevallen installeren de standaardinstellingen de bootmanager correct. Oudere computers gebruikten BIOS, maar nieuwere machines gebruiken EFI, dat opstartvolumes anders beheert. Als u het elementaire besturingssysteem niet kunt zien nadat u bent opgestart, bekijk dan Hoe u Ubuntu kunt laten opstarten voor Windows; het proces is identiek voor Elementair.