Skip to content

eBay 101: basisprincipes van kopen en verkopen

11 de september de 2021
134419068 56a6a4673df78cf7728f8b2b

eBay begon in 1995 in San Jose, Californië. Dit was het moment waarop de computerprogrammeur, Pierre Omidyar, en zijn vrouw besloten om verzamelgoederen online te verhandelen via het World Wide Web. Op basis van zijn software-ervaring ontwierp en lanceerde Pierre een website, ‘Auctionweb’, waar handelaren elkaar konden ontmoeten om hun goederen aan andere verzamelaars te verkopen, allemaal in een omgeving van professioneel vertrouwen. Hoewel beperkt in omvang en omvang, had Auctionweb succes en Pierre hernoemde de service later naar eBay (met een kleine letter “e”). eBay.com is uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle online bedrijfsmodel in de geschiedenis. Tegenwoordig komen tientallen miljoenen mensen dagelijks samen op eBay.com en eBaymotors.com om voor miljoenen dollars nieuwe en gebruikte koopwaar te zoeken, kopen en verkopen. Van eenvoudige producten zoals oude Monopoly-spellen en gebruikte Elvis-platen, tot groothandelselektronica en digitale camera’s, tot exotische motorvoertuigen, hoogwaardige kunstwerken en duur onroerend goed, eBay is het wereldwijde handelsplatform voor iedereen geworden.

Een eenvoudig model

Het bedrijfsmodel van eBay is wonderbaarlijk eenvoudig: zorg voor een veilige en motiverende online marktplaats waar iedereen zich kan verzamelen om met vertrouwen producten te verhandelen. Mensen een kleine vergoeding vragen om hun waren te verkopen, het heel gemakkelijk maken om in vertrouwen geld af te handelen en veiligheid en vertrouwen voor iedereen af ​​te dwingen. Op het basisniveau werkt eBay precies als een elektronische ‘vlooienmarkt’:

 1. eBay-verkopers betalen een klein vast bedrag plus een percentage van 1,5% aan eBay om hun waren op de markt te brengen.
 2. eBay-kopers bezoeken en gebruiken de marktplaats zonder toeslagen.
 3. Partijen die misbruik maken van het systeem of van elkaar worden gedisciplineerd of verwijderd.

Op een hoger niveau verschilt eBay om verschillende redenen van een gewone rommelmarkt:

 1. De eBay-marktplaats is internationaal en overschrijdt taal- en landsgrenzen.
 2. De enorme keuze aan goederen is ontzagwekkend.
 3. De verkoop kan een veilingformaat zijn (competities tussen bieders) of een traditioneel formaat met een vaste prijs. De verkopers kiezen het formaat dat ze verkiezen.
 4. De kopers en verkopers zullen elkaar waarschijnlijk nooit persoonlijk ontmoeten.
 5. De kopers krijgen het product voor aankoop niet persoonlijk te zien, maar krijgen verschillende garanties na de aankoop om tevredenheid te garanderen.
 6. Er zijn zeer geavanceerde computermaatregelen geïmplementeerd om elektronische oneerlijkheid aan alle kanten te minimaliseren.
 7. Er wordt fulltime personeel in dienst genomen om de veiligheid en eerlijkheid in het hele systeem te handhaven.
 8. Een eerlijkheidsprikkelmodel genaamd ‘positieve feedback’ wordt gebruikt om kopers en verkopers te motiveren om integer te handelen.
 9. Professionele betalingsdiensten van derden, zoals Paypal, Bidpay en Escrow, worden ingeschakeld om veilige en vertrouwde betalingen tussen eBayers te garanderen.
 10. eBay is gemakkelijker te gebruiken dan een rommelmarkt.

Wat zijn de nadelen?

Zeker, geen enkel systeem is perfect. eBay heeft behoorlijk wat frustraties. Dit zijn de negatieve aspecten van eBay die je kunt ervaren:

 1. De traagheid van levering: dit is het meest voorkomende geschil tussen eBayers. Hoewel de meeste eBay-kopers producten binnen enkele dagen na de aankoop verzenden, wachten sommige eBayers weken om hun producten per post te ontvangen.
 2. Toeslagen voor verkopers kunnen oplopen als u een vaste verkoper bent. Vooral als je een zeer serieuze verkoper bent die van eBay je fulltime inkomen wil maken, zullen eBay-toeslagen gaan aanvoelen als franchisevergoedingen voor een restaurant.
 3. Verkeerd weergegeven producten: Sommige amateurverkopers zullen hun producten online niet nauwkeurig beschrijven en zullen sommige kopers teleurstellen wanneer het product uiteindelijk wordt afgeleverd.
 4. Kwaliteitscontrole kan erg amateuristisch zijn, afhankelijk van de verkoper: door de aard van het vlooienmarktformaat kan bijna iedereen op eBay verkopen. Sommige amateurverkopers worden geplaagd door slechte kwaliteitscontrole, verpakking en verzending: ze zullen kapotte producten, de verkeerde producten of de verkeerde maat van het product verzenden.

Gelukkig wegen de goede elementen ruimschoots op tegen de slechte bij eBay. eBay werkt goed omdat het zijn verkopers motiveert om hun klanten eerlijk en integer te behandelen. De grote meerderheid van eBay-verkopers biedt eerlijke en betrouwbare service, en je zult weten wie die mensen zijn door hun hoge publieke feedback.