Skip to content

Een 3D-geprinte ondersteuningsstructuur verwijderen?

9 de augustus de 2021
Removing Support 569fbe123df78cafda9e120b f5965d604204464aa58ac16e1f230121

Leun ver genoeg voorover en je valt naar beneden. Dit is een voor de hand liggende wet van de natuurkunde, maar als je met een 3D-printer gaat werken, denk je er misschien niet aan. Wanneer je iets probeert af te drukken met een overhangend of uitstekend deel, bijvoorbeeld een uitgestrekte arm of de rand van een grote hoed, of misschien een brugachtige afstand tussen twee punten, herontdek je de wetten van de fysica en de zwaartekracht. Voor 3D-printen is vaak ondersteuning nodig. Elk object met een overhang of iets anders dan een basisvorm – denk aan cilinder, blok of iets plats – heeft een ondersteunend element nodig om te voorkomen dat het omvalt, doorzakt of smelt.

Ondersteuning voor 3D-printen toevoegen

Ondersteuningen kunnen handmatig worden toegevoegd in een CAD-programma wanneer het model is ontworpen, in de reparatiefase met gespecialiseerde software of in de afdrukfase met behulp van slicing-software. Simplify3D, een betaald programma, wordt door 3D-professionals vaak genoemd als een effectieve optie voor het toevoegen van ondersteuningen. Freeware-programma’s, zoals Meshmixer en Netfabb, zijn goede mogelijkheden voor budgetbewuste mensen.

Hoe een ondersteuning in 3D-printen te verwijderen

De meeste hobbyisten van 3D-printen verwijderen ondersteunend materiaal op een van de manieren die hier worden beschreven. In de afbeelding bij dit artikel staan ​​twee objecten (beide met het Voronoi-diagram of patroon) en twee rode pijlen die naar de meest voor de hand liggende ondersteunende structuren wijzen. In dit geval kan het meeste steunmateriaal met uw vingers worden weggebroken. Gebruik vervolgens een punttang of een plamuurmes met een geslepen rand om de rest van de steun te verwijderen. Het proces vereist alleen tijd en een vaste hand. De beste manier om een ​​steun gemakkelijk te verwijderen, is door een 3D-printer met dubbele extruder te gebruiken, omdat u een standaard PLA- of ABS-materiaal voor de primaire extruder en een ondersteuningsmateriaal met een lagere dichtheid voor de andere kunt laden. Dat dragermateriaal is meestal oplosbaar in een chemisch waterbad. De Stratasys Mojo 3D-printer biedt deze benadering, die lief is, maar niet binnen het budgetbereik van de typische consumentenhobbyist. Als u uw eigen object ontwerpt of een afgewerkt product koopt via een 3D-printservicebureau, kunt u het afwerkingsniveau kiezen dat u verkiest of ervoor kiezen om al het afwerkingswerk door iemand anders te laten doen.

Tips voor het verwijderen van 3D-ondersteuning

Houd deze tips in gedachten wanneer u experimenteert met de beste methoden om de steunen van uw 3D-geprinte modellen te verwijderen:

  • Als u een mes of een of andere schraper gebruikt, verwarm dan het model of het mes om het gemakkelijker te maken om te snijden. Een kleine butaantoorts kan helpen, maar wees er voorzichtig mee in het belang van uw model.
  • Schuurpapier doet wonderen. Nat schuren met schuurpapier met hoge korrel – 220 tot 1200 – verwijdert zowel de draagstructuur als het model polijst.
  • Met PLA-materiaal kunt u spanningssporen krijgen waar het ondersteuningsmateriaal van het model loslaat. Als dit je overkomt, gebruik dan nagellakvernis om de krassen en vlekken te herstellen.
  • Als je klaar bent om je 3D-printshop als een tandarts te laten werken, koop dan een klein boorgereedschap genaamd Dremel. Deze handslijpmachines worden geleverd met een verscheidenheid aan bits en hulpstukken die het verwijderen van ondersteunend materiaal gemakkelijk maken. Als je geen vaste handen hebt, wees dan super voorzichtig bij het slijpen van je gemakkelijk te vernietigen plastic creaties.