Skip to content

Een afbeelding gebruiken als patroonvulling in Photoshop

18 de augustus de 2021
Image 01 5941d2185f9b58d58a2b3147

Wat te weten

 • Open de afbeelding. Ga naar Bewerking > Selecteer alles om alles te krijgen, of gebruik de Rechthoekige selectiekader. Ga naar Bewerking > Patroon definiëren > noem maar op > OK.
 • Open een andere afbeelding. Kies een laag of gebied om te vullen en ga naar Bewerking > Vullen > Aangepast patroon. Kies een patroon en overvloeimodus en druk op OK.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u patronen in Adobe Photoshop kunt gebruiken als techniek om herhalende elementen aan een selectie of laag toe te voegen. De stappen die we schetsen zijn getest in Adobe Photoshop voor Creative Cloud, maar de procedure maakt sinds Photoshop 4 deel uit van de toepassing.

Een basispatroon gebruiken in Photoshop

 1. Open de afbeelding die u als opvulling wilt gebruiken.

 2. Als je de hele afbeelding als vulling wilt gebruiken, ga dan naar Selecteer > Selecteer alles. Gebruik anders het gereedschap Rechthoekig selectiekader om een ​​selectie te maken.

 3. Ga naar Bewerking > Patroon definiëren om het dialoogvenster Patroon definiëren te openen. Geef uw selectie een naam en Klik OK.

  OK” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-15″ >

 4. Open een andere afbeelding of maak een nieuwe.

 5. Selecteer de laag die u wilt vullen, of maak een selectie met een van de selectiehulpmiddelen zoals de Rechthoekige tent.

 6. Ga naar Bewerking > Vullen om de te openen Vullen dialoog venster. Selecteer de Aangepast patroon pop-down.

  1629322656 328 Een afbeelding gebruiken als patroonvulling in Photoshop Invullen” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-27″ >

 7. Open de Aangepast patroon laten vallen menu om toegang te krijgen tot een selectie van patronen die zijn geïnstalleerd met Photoshop en alle patronen die u eerder hebt gemaakt. Klik op het patroon dat u wilt toepassen.

  Vervolgkeuzelijst aangepast patroon

 8. Verlaat de Script selectievakje uitgeschakeld. In Photoshop CS6 en hoger zijn scriptpatronen JavaScripts die een item dat als patroon is gedefinieerd, willekeurig in de selectie of op een laag plaatsen.

  Niet aangevinkt Script-vakje

 9. Kies een Overvloeimodus om uw patroon te laten interageren met de kleuren van de pixels van de afbeelding waarop het is geplaatst, vooral als het zich op een aparte laag bevindt.

  Overvloeimodus

 10. Klik OK. Dit is het resultaat:

  Photoshop-vulling

Wat is een patroon in Photoshop?

EEN patroon is een afbeelding of lijntekening die herhaaldelijk kan worden betegeld. Een tegel is het onderverdelen van een computergrafische selectie in een reeks vierkanten en deze op een laag of binnen de selectie plaatsen. Een patroon in Photoshop is dus in wezen een betegelde afbeelding.

de originele afbeelding, het dialoogvenster Patroonvulling en een selectie gevuld met een patroon worden weergegeven.

Het gebruik van patronen elimineert de noodzaak om ingewikkelde objecten te maken die u anders zou kunnen maken met een herhaalbare afbeeldingssjabloon, waardoor u tijd bespaart. Als een selectie bijvoorbeeld gevuld moet worden met blauwe stippen, reduceert een patroon die taak tot een muisklik. U kunt uw eigen aangepaste patronen maken van foto’s of lijntekeningen, de vooraf ingestelde patronen gebruiken die bij Photoshop worden geleverd, of patroonbibliotheken downloaden en installeren uit verschillende online bronnen. U kunt elke afbeelding of selectie als patroon definiëren om als invul-Photoshop te gebruiken. Hier is hoe.

Tips

Om het nut van deze functie te maximaliseren:

 • In sommige zeer oude versies van Photoshop kunnen alleen rechthoekige selecties als patroon worden gedefinieerd.
 • Vink het vakje aan om Transparantie behouden in de Vullen dialoogvenster als u alleen de niet-transparante delen van een laag wilt vullen.
 • Als u een patroon op een laag toepast, selecteert u de Laag en pas een toe Patroon overlay in de Laagstijlen pop-down.
 • Een andere manier om een ​​patroon toe te voegen is door de Emmertje: hulpmiddel om de te vullen Laag of selectie. Selecteer Patroon van de Gereedschap Opties.
 • Je patrooncollectie is te vinden in een bibliotheek. Selecteer Raam > Bibliotheken om ze te openen.
 • U kunt ook inhoud maken met de Adobe Touch-apps en deze beschikbaar hebben in uw Creative Cloud-bibliotheek.