Skip to content

Een Android-telefoon rooten of niet rooten

27 de juli de 2021
Jailbroken android 5c61b698c9e77c00010a4df9

Als je op internet onderzoek hebt gedaan naar het onderwerp Android-telefoons, ben je waarschijnlijk forums of artikelen tegengekomen over het rooten van je apparaat. Maar wat is rooten precies en moet je het doen? Dit is een samenvatting van de voor- en nadelen van het rooten van een Android-telefoon. De informatie in dit artikel moet van toepassing zijn, ongeacht wie uw Android-telefoon heeft gemaakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz.

Wat is rooten?

De Android-telefoon heeft een besturingssysteem dat is ontworpen voor commercieel en privégebruik. Zoals bij de meeste besturingssystemen zijn verschillende functies uitgeschakeld. Telefoonfabrikanten vergrendelen hun apparaten om te voorkomen dat u de telefoon onbedoeld beschadigt of de telefoon blootstelt aan veiligheidsrisico’s. Ze vergrendelen ook apparaten om te voorkomen dat u apps verwijdert die ze hebben geïnstalleerd of van provider verandert. Rooten verwijdert alle beperkingen en geeft volledige toegang tot het besturingssysteem.

Zodra uw Android-apparaat is geroot, heeft u meer controle over de instellingen, functies en prestaties van de telefoon. U bent niet beperkt tot wat de telefoonfabrikant zegt dat u met het apparaat kunt doen. In plaats daarvan kunt u alles doen wat de hardware van het apparaat toestaat. In principe verleent rooten administratieve (of root in Linux- en Android-termen) privileges in het besturingssysteem en de mogelijkheid om globale wijzigingen aan te brengen.

Nadelen van het rooten van je Android-telefoon

Dit zijn de belangrijkste nadelen van het rooten van je Android-telefoon:

  • Maakt de garantie van de telefoon ongeldig!. Nadat een telefoon is geroot, kan deze niet meer worden gerepareerd onder de garantie.
  • Risico van het “metselen” van een telefoon. Een dichtgemetselde telefoon is volledig onbruikbaar.
  • Breekt het telefooncontract. Dit hangt af van hoe je de telefoon hebt gekocht. Als je het apparaat leaset of betalingen doet, verbreek je zeker je contract met je provider door het te rooten.
  • Slechte prestatie. De bedoeling van het rooten van een telefoon is om de prestaties van je telefoon te verbeteren. Sommige gebruikers die hun telefoons rooten om het te versnellen of extra functies toe te voegen, merken echter dat hun apparaten zowel prestatiesnelheid als functies verliezen.
  • virussen. Zelfs telefoons krijgen virussen. Een veel voorkomende praktijk bij geroote telefoons is om ROM’s te flashen met aangepaste programma’s. Wanneer u een app of ROM van een onbetrouwbare bron installeert, loopt u het risico schadelijke programma’s te installeren.

Voordelen van het rooten van je Android-telefoon

Het rooten van uw Android-telefoon biedt voordelen zoals:

  • Speciale apps uitvoeren. Met rooten kan de telefoon apps uitvoeren die anders niet kunnen worden uitgevoerd. Veel van deze apps geven meer controle over de telefoon, zoals meer aanpassings- en batterijbeheeropties.
  • Vooraf geïnstalleerde apps verwijderen. Wanneer je een telefoon root, kun je ongewenste vooraf geïnstalleerde apps ervan verwijderen.
  • Geheugen vrijmaken. Wanneer u een app op uw telefoon installeert, wordt deze opgeslagen in het geheugen van het apparaat. Met rooten kun je geïnstalleerde applicaties naar een SD-kaart verplaatsen om systeemgeheugen vrij te maken voor extra bestanden of apps.
  • Aangepaste ROM’s. Dit is de krachtigste functie van geroote telefoons. Er zijn honderden aangepaste ROM’s die de verwerkingssnelheid van een telefoon verhogen en het uiterlijk veranderen.
  • Verlengde levensduur van de telefoon. Door een telefoon te rooten, kun je aangepaste ROM’s installeren en bloatware verwijderen. Hiermee kunt u ook bepaalde apps installeren waarvoor root nodig is, waarvan vele telefoonbronnen beheren. Omdat de Android ROM-community nieuwe releases voor Android ontwikkelt lang nadat fabrikanten een apparaat niet meer ondersteunen, kun je updates blijven ontvangen.

Gewortelde HTC Magic

Rooten versus ontgrendelen

Opgemerkt moet worden dat het rooten van een Android-telefoon niet hetzelfde is als het ontgrendelen ervan. Door een telefoon te ontgrendelen, kan deze op andere providers worden gebruikt. Een tijdlang was het illegaal om een ​​telefoon te ontgrendelen, zelfs als deze niet langer onder contract stond bij een koerier. Dat veranderde in 2014 toen de Unlocking Consumer Choice and Wireless Competition Act werd ondertekend. Deze wet staat elke eigenaar van een mobiele telefoon of smartphone toe om hun telefoon te ontgrendelen en naar een andere provider te verhuizen als aan de vereisten van het telefooncontract is voldaan.