Skip to content

Een bandenspanningscontrolesysteem installeren

10 de augustus de 2021
GettyImages 1036256630 98348bb8613c421d94f330bc3b831ed3

Bandenspanningscontrolesystemen zijn een voertuigveiligheidstechnologie die voorkomt dat u met een lekke band gaat rijden. Deze systemen maken gebruik van draadloze druksensoren en een centrale ontvangsteenheid om u te waarschuwen als een band druk verliest. Sommige voertuigen worden geleverd met ingebouwde systemen. Toch kunt u thuis een bandenspanningscontrolesysteem installeren.

Soorten bandenspanningscontrolesystemen

Er zijn twee hoofdtypen aftermarket-bandenspanningscontrolesystemen (TPMS). Eén type maakt gebruik van sensoren die in de banden zijn geïnstalleerd, in welk geval de sensor meestal een intern onderdeel van de klepsteel is. Het andere type maakt gebruik van sensoren die zijn ingebouwd in ventieldopjes. Elk type sensor heeft voor- en nadelen, maar je kunt het type dop alleen thuis installeren. Stel dat u een systeem wilt met sensoren die in de klepstelen zijn ingebouwd. In dat geval heb je twee opties: laat het werk doen door een monteur, of verwijder de banden thuis en breng de banden naar een bandenwinkel om de sensoren te laten plaatsen.

Een aftermarket-bandenspanningsmeter installeren?

Om een ​​aftermarket-bandenspanningsmeter te installeren die gebruikmaakt van interne sensoren, laat u de lucht uit elke band ontsnappen, breekt u de hiel van elke band, verwijdert u de klepstelen en vervangt u de klepstelen door de druksensoren.

Hoe u een op dop gebaseerde bandenspanningsmeter installeert?

U kunt doorgaans op banden gebaseerde bandenspanningscontrolesystemen installeren zonder speciale apparatuur. Dit is de betere keuze als u het werk thuis wilt doen. Om dit type systeem te installeren, hebt u het volgende nodig:

 • Genoeg sensoren voor je banden: De meeste voertuigen hebben slechts vier sensoren nodig, maar je hebt er zes nodig als je dubbele achterwielen hebt. Zorg ervoor dat de sensoren zijn ontworpen voor het luchtdrukniveau in uw banden.
 • Een ontvangereenheid ontworpen voor gebruik met de sensoren: De meeste kits worden geleverd met zowel sensoren als een ontvanger. Zorg ervoor dat de sensoren en ontvanger compatibel zijn.
 • Ergens om de oude ventieldopjes op te bergen: Als u ooit de sensoren moet verwijderen of de sensoren naar een ander voertuig moet vervangen, heeft u de oude ventieldopjes nodig. Verlies ze niet.
 • Anti-vastloopmiddel: Dit is optioneel en u hebt het niet nodig om de installatie te voltooien. Anti-seize voorkomt dat metalen sensoren vast komen te zitten op de klepstelen.
 1. Verwijder de ventieldopjes en berg ze op een veilige plaats op.

 2. Als u onlangs de bandenspanning heeft gecontroleerd, gaat u naar de volgende stap. Controleer echter de bandenspanning als u dat al een tijdje niet meer heeft gedaan. Als de bandenspanning laag is, stel deze dan af op het juiste niveau voordat u de sensoren installeert. Elke auto heeft unieke vereisten. Raadpleeg uw gebruikershandleiding, de sticker met specificaties of de zijwanden van de band als u niet zeker weet hoeveel druk de banden nodig hebben.

 3. Kalibreer het TPMS. Sommige zijn eenvoudig te kalibreren en andere systemen kunnen niet worden gekalibreerd. Als u uw systeem kunt kalibreren, stelt u het in op de specifieke hoeveelheid druk die uw voertuig nodig heeft. U kunt mogelijk ook de drempel selecteren waarop het systeem u waarschuwt. Aangezien sommige monitoren de werkelijke bandenspanning niet weergeven, is het essentieel om te weten wat het waarschuwingspunt is. Als u een systeem koopt dat u niet kunt kalibreren, kies er dan een die compatibel is met de hoeveelheid druk in uw banden. Als uw banden bijvoorbeeld 35 PSI nodig hebben, maar u sensoren koopt die zijn gekalibreerd op 50 PSI, gaan de TPMS-waarschuwingslampjes branden, zelfs als de banden niet te hard zijn opgepompt.

  Een gedemonteerde bandenspanningscontrolesensor.

 4. Installeer de sensoren. Het installeren van op banden gebaseerde bandenspanningssensoren is eenvoudig. Zelfs als u geen ervaring heeft met het werken aan uw auto, zult u geen problemen ondervinden. In de meeste gevallen hoeft u alleen maar de sensoren vast te schroeven in plaats van de ventieldopjes. Vermijd het kruisen van de sensoren omdat u een goede afdichting nodig heeft om het systeem correct te laten werken. Normale ventieldopjes houden de druk niet tegen omdat de ventielen dat wel doen. Op dop gebaseerde sensoren drukken de ventielen echter op dezelfde manier in als elke andere bandenspanningscontrole. Misschien wilt u een klein beetje anti-vastloopmiddel gebruiken bij het installeren van de sensoren. In sommige gevallen corroderen de sensordraden of smelten ze samen met de schroefdraad van de klepsteel. Als dat gebeurt, kunt u de sensoren mogelijk niet verwijderen. Zorg ervoor dat de verbinding niet in het sensormechanisme knijpt.

  Een geïnstalleerde bandenspanningscontrolesensor.

 5. Zet de bandenspanningsmonitor aan en controleer of deze een signaal ontvangt van elke band. Als dit niet het geval is, doorloopt u een procedure voor probleemoplossing om het probleem vast te stellen. Sommige systemen die zijn ontworpen voor personenauto’s hebben mogelijk niet voldoende signaalsterkte om op een lange vrachtwagen, SUV of recreatievoertuig te werken. Het systeem werkt mogelijk ook niet correct vanwege een laag batterijniveau in de sensordoppen.

  Een TPMS-ontvanger geïnstalleerd in een voertuig.

Verplaats sensoren naar nieuwe banden of voertuig

Als u nieuwe banden of velgen koopt, of uw hele voertuig opwaardeert, kunt u gemakkelijk een bandenspanningscontrolesysteem op basis van dop meenemen. Hoewel monitoren voor banden meestal bij uw oude auto horen als u deze verkoopt, is het een eenvoudige zaak om de sensoren in een op dop gebaseerd systeem te verwijderen en de sensoren mee te nemen. Verwijder de sensoren, vervang ze door de doppen die u tijdens de eerste installatieprocedure hebt bewaard en u kunt aan de slag. Het omwisselen van een aftermarket-bandenspanningscontrolesysteem op basis van dop naar een nieuw voertuig is net zo eenvoudig. Installeer de sensoren op het nieuwe voertuig, zorg ervoor dat alles correct is gekalibreerd en uw voertuig heeft zomaar een aftermarket-bandenspanningsmeter.