Skip to content

Een bericht in platte tekst verzenden vanuit Gmail

8 de augustus de 2021
Gmail Logo 57e3e0b75f9b586c35507780

Wat te weten

  • Selecteer in het berichtcompositievenster de menu met drie stippen, kies dan Modus voor platte tekst.
  • Om de opmaak van een tekstreeks te verwijderen, markeert u de tekst en kiest u de Opmaak verwijderen op de werkbalk Opmaak.

In Gmail kun je eenvoudig berichten verzenden met rich HTML-opmaak of platte tekst. Platte tekstformaten stripopmaak, evenals kleuren en afbeeldingen. Ga als volgt te werk om berichten in platte tekst te verzenden via de webversie van Gmail.

Een bericht in platte tekst verzenden vanuit Gmail

Als u een e-mail in platte tekst in Gmail wilt verzenden, stelt u een bericht op zoals u dat normaal zou doen. Klik onderaan het opstelvenster op de menu met drie stippen en klik vervolgens op Modus voor platte tekst. Deze instelling werkt als een schakelaar. Om de platte-tekstmodus uit te schakelen, selecteert u de menuoptie opnieuw. Om de opmaak van een tekstreeks te verwijderen, markeert u de tekst en kiest u de Opmaak verwijderen op de werkbalk Opmaak.

Waarom e-mails met platte tekst belangrijk zijn

Platte tekstberichten zijn technisch gezien de standaardmethode waarmee e-mails worden verzonden. Als u echter speciale formaten zoals HTML of RTF gebruikt, ziet de e-mail er achter de schermen uit als wartaal; de onbewerkte opmaakcode is wat via internet wordt verzonden. Het e-mailprogramma van de ontvanger leest de gecodeerde instructies om de e-mail te reconstrueren en vervolgens te presenteren zoals u het bedoeld had. In de meeste gevallen is dit reconstructieproces geen groot probleem. Bij de meeste e-mailprogramma’s kunnen gebruikers echter de HTML-weergave van berichten uitschakelen als veiligheidsmaatregel. Omdat spamberichten, virussen en andere soorten malware kunnen worden uitgevoerd wanneer een e-mailprogramma code leest en vervolgens uitvoert, hebben programma’s (zoals Microsoft Outlook) de neiging om standaard HTML te onderdrukken. Als uw bericht afhankelijk is van HTML, kan een groot deel van uw publiek het niet zien, vooral als ze uw e-mailadres niet hebben toegevoegd als een vertrouwde of veilige correspondent.