Skip to content

Een bureaubladgeheugenmodule opnieuw plaatsen

16 de juli de 2021
GettyImages 186284636 ee835274e8d8435597a780edb5303072 5f0e2bfe72ec4e33ab26055785dabe90

Deze stappen laten zien hoe u elk soort bureaubladgeheugen opnieuw kunt plaatsen. Er zijn veel verschillende soorten geheugen die een pc kan gebruiken, maar het herplaatsingsproces is voor alle geheugens identiek.

Schakel de pc uit en open de computerbehuizing

Geheugenmodules worden rechtstreeks op het moederbord aangesloten, zodat ze zich altijd in de computerbehuizing bevinden. Voordat u het geheugen opnieuw kunt plaatsen, moet u de computer uitschakelen en de behuizing openen zodat u bij de modules kunt. De meeste computers zijn verkrijgbaar in tower-sized modellen of desktop-sized modellen. Torenkasten hebben meestal schroeven waarmee verwijderbare panelen aan weerszijden van de kast worden vastgezet, maar hebben soms ontgrendelingsknoppen in plaats van schroeven. Desktopbehuizingen zijn meestal voorzien van knoppen voor eenvoudige ontgrendeling waarmee u de behuizing kunt openen, maar sommige hebben schroeven die vergelijkbaar zijn met torenbehuizingen. Nu is het tijd om de behuizing van uw computer te openen. Zoek voor schroefloze behuizingen naar knoppen of hendels aan de zijkanten of achterkant van de computer die worden gebruikt om de behuizing te ontgrendelen. Als u nog steeds problemen ondervindt, raadpleeg dan de handleiding van uw computer of koffer om te bepalen hoe u de koffer moet openen.

Stroomkabels en hulpstukken verwijderen

Afbeelding van iemand die een netwerkkabel uit een computer verwijdert

Voordat u geheugen van uw computer kunt verwijderen, moet u voor de zekerheid alle stroomkabels loskoppelen. U moet ook alle kabels en andere externe hulpstukken verwijderen die u in de weg kunnen zitten. Dit is meestal een goede stap om te voltooien voordat u de zaak opent, maar als u dit nog niet hebt gedaan, is dit het juiste moment.

Geheugenmodules lokaliseren

Afbeelding van geheugenmodules op het moederbord van een computer

Kijk rond in uw computer voor het geïnstalleerde RAM-geheugen. Geheugen wordt altijd in slots op het moederbord geïnstalleerd. Het meeste geheugen op de markt lijkt op de hier afgebeelde module. Sommige nieuwere, snelle geheugens produceren meer warmte, zodat de geheugenchips worden afgedekt door een metalen koellichaam. De moederbordslots die het RAM bevatten zijn meestal zwart, maar we hebben ook gele en blauwe geheugenslots gezien. Hoe dan ook, de installatie lijkt op bijna elke pc ter wereld in wezen op de afbeelding hierboven.

Geheugenbehoudende clips uitschakelen

Afbeelding van iemand die het geheugen op het moederbord van een computer uitschakelt

Duw beide geheugenklemmen tegelijkertijd naar beneden, aan weerszijden van de geheugenmodule, zoals hierboven weergegeven. De klemmen voor het vasthouden van het geheugen zijn meestal wit en moeten zich in verticale positie bevinden, waarbij het RAM-geheugen op zijn plaats in de sleuf van het moederbord wordt gehouden. U kunt deze borgclips in de volgende stap van dichterbij bekijken. Maak je geen zorgen als je om wat voor reden dan ook niet beide clips tegelijkertijd naar beneden kunt duwen. Je kunt een voor een duwen als dat nodig is. Het gelijktijdig indrukken van de borgclips vergroot echter de kans dat beide clips goed loskomen.

Controleer of het geheugen correct is uitgeschakeld

Afbeelding van lege geheugenmodules op een moederbord

Toen u de geheugenborgclips in de laatste stap losmaakte, zou het geheugen uit de moederbordsleuf moeten zijn gesprongen. De clip zou het RAM-geheugen niet meer moeten raken en de geheugenmodule zou uit de moederbordsleuf moeten zijn getild, waardoor de gouden of zilveren contacten zichtbaar zijn, zoals u hierboven kunt zien. Controleer beide zijden van de geheugenmodule en zorg ervoor dat beide borgclips zijn losgemaakt. Als u het geheugen probeert te verwijderen terwijl de klem er nog aan zit, kunt u het moederbord en/of het RAM-geheugen beschadigen. Als de geheugenmodule helemaal uit de moederbordsleuf kwam, duwde je gewoon te hard op de borgclips. Tenzij het geheugen ergens tegenaan is geslagen, is het waarschijnlijk in orde. Probeer de volgende keer gewoon wat zachter te zijn.

Geheugen van het moederbord verwijderen

Afbeelding van computergeheugen

Verwijder het geheugen voorzichtig van het moederbord en plaats het ergens veilig en statisch vrij. Zorg ervoor dat u de metalen contactpunten aan de onderkant van de RAM-module niet aanraakt. Let bij het verwijderen van het geheugen op de een of meer kleine inkepingen aan de onderkant. Deze inkepingen zijn asymmetrisch op de module (en op uw moederbord) geplaatst om ervoor te zorgen dat u het geheugen correct installeert (dit doen we in de volgende stap). Als het geheugen er niet gemakkelijk uit komt, hebt u mogelijk een of beide geheugenklemmetjes niet goed losgemaakt. Herhaal stap 4 als u denkt dat dit het geval is.

Geheugen opnieuw installeren op het moederbord

Afbeelding van iemand die computergeheugen op een moederbord installeert

Pak de RAM-module voorzichtig op, vermijd opnieuw de metalen contacten aan de onderkant, en schuif deze in dezelfde moederbordsleuf waaruit u hem in de vorige stap hebt verwijderd. Druk stevig op de geheugenmodule en oefen gelijke druk uit op beide zijden van het RAM-geheugen. De klemmen voor het vasthouden van het geheugen moeten automatisch weer op hun plaats springen. U zou een kenmerkende ‘klik’ moeten horen wanneer de borgclips op hun plaats klikken en het geheugen correct opnieuw wordt geïnstalleerd. Zoals we in de laatste stap hebben opgemerkt, de geheugenmodule kan maar op één manier worden geïnstalleerd, bestuurd door die kleine inkepingen aan de onderkant van de module. Als de inkepingen op het RAM-geheugen niet overeenkomen met de inkepingen in het geheugenslot op het moederbord, heb je het waarschijnlijk op de verkeerde manier geplaatst. Draai het geheugen om en probeer het opnieuw.

Controleer of de geheugenbehoudende clips opnieuw zijn ingeschakeld

Afbeelding van computergeheugen op een moederbord

Bekijk de geheugenklemmetjes aan beide zijden van de geheugenmodule goed en zorg ervoor dat ze goed vastzitten. De borgclips moeten er net zo uitzien als voordat u het RAM-geheugen verwijderde. Ze moeten allebei in verticale positie staan ​​en de kleine plastic uitsteeksels moeten volledig in de inkepingen aan beide zijden van het RAM-geheugen worden gestoken, zoals hierboven weergegeven. Als de borgclips niet goed zijn geplaatst en/of het RAM-geheugen niet goed in het moederbordslot wordt geplaatst, hebt u het RAM-geheugen op de verkeerde manier geïnstalleerd of is er mogelijk fysieke schade aan de geheugenmodule of het moederbord.

Sluit de computerbehuizing

Foto van iemand die een computerkast sluit

Nu je het geheugen opnieuw hebt geplaatst, moet je je behuizing sluiten en je computer weer aansluiten. Zoals je tijdens stap 1 hebt gelezen, zijn de meeste computers verkrijgbaar in modellen met torenformaat of desktopformaat, wat betekent dat er verschillende procedures kunnen zijn voor het openen en sluiten van de behuizing. Als u uw geheugen opnieuw hebt geplaatst als onderdeel van een stap voor probleemoplossing, moet u testen of het probleem door het opnieuw plaatsen is verholpen. Als dat niet het geval is, gaat u verder met de probleemoplossing die u aan het doen was.