Skip to content

Een cd/dvd-station installeren

17 de juli de 2021
GettyImages 638766496 be5ce55eeea9487d806ecae9a1999569

Hoewel veel desktopcomputers worden geleverd met een cd- of dvd-station, is dat niet altijd het geval. U kunt er een installeren zolang de computer een open slot heeft voor een externe schijf. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u een cd-station installeert. Deze instructies zijn geldig voor elke vorm van optische stations, zoals cd-rom-, cd-rw-, dvd-rom- en dvd-branders.

Een cd/dvd-station op een pc installeren a

Hier is de juiste methode om een ​​op ATA gebaseerd optisch station in een desktopcomputer te installeren met behulp van een kruiskopschroevendraaier.

 1. Schakel de pc volledig uit. Nadat de computer veilig is uitgeschakeld, schakelt u de interne voeding uit door de schakelaar aan de achterkant van de voeding om te draaien en het netsnoer te verwijderen.

 2. Open de computer om het cd- of dvd-station te installeren. De methode voor het openen van de behuizing is afhankelijk van uw computermodel. De meeste gebruiken een paneel of deur aan de zijkant van de computer. Bij oudere computers moet u mogelijk de hele kap verwijderen. Verwijder alle schroeven waarmee de kap of het paneel aan de computerbehuizing is bevestigd en leg ze opzij en verwijder vervolgens de kap.

 3. Verwijder het deksel van de schijfsleuf. De meeste computerkasten hebben meerdere sleuven voor externe schijven, maar gebruiken er maar een paar. Elke ongebruikte schijfsleuf heeft een afdekking die voorkomt dat stof de computer binnendringt. Verwijder het afdekplaatje van de 5,25-inch schijfsleuf door op de lipjes aan de binnen- of buitenkant van de behuizing te drukken. Soms kan er een deksel in de behuizing worden geschroefd.

 4. Stel de IDE-drivemodus in. De meeste cd- en dvd-stations voor desktopcomputers gebruiken de IDE-interface, waardoor twee apparaten op één kabel kunnen worden aangesloten. Plaats elk apparaat op de kabel in de juiste modus. Eén schijf is de primaire en de andere schijf is de secundaire. Een of meer jumpers aan de achterkant van de drive verwerken deze instelling meestal. Raadpleeg de documentatie of schema’s op de aandrijving voor de locatie en instellingen. Als u van plan bent het cd/dvd-station op een bestaande kabel te installeren, stelt u het station in op de secundaire modus. Als de schijf zich alleen op een IDE-kabel zal bevinden, stelt u deze in op de primaire modus. U kunt ook enkele schijven tegenkomen die ook SCSI- of SATA-kabelverbindingen gebruiken. Hoewel deze minder vaak voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u de juiste opties selecteert als u een van deze schijven heeft.

 5. Plaats het cd/dvd-station in de computer. De methode voor het installeren van de schijf is afhankelijk van het geval. De twee gebruikelijke methoden voor het installeren van een schijf zijn ofwel via schijfrails of rechtstreeks in de schijfhouder.

  • Aandrijfrails: Plaats de aandrijfrails aan de zijkant van de omvormer en zet de rails vast met schroeven. Nadat u de aandrijfrails aan beide zijden van de schijf hebt geplaatst, schuift u de schijf en de rails in de juiste sleuf. Bevestig de aandrijfrails, zodat de schijf gelijk ligt met de behuizing wanneer u deze volledig insteekt.
  • Aandrijfkooi: Schuif de schijf in de sleuf in de behuizing, zodat het schijfkader gelijk ligt met de computerbehuizing. Bevestig de schijf aan de computerbehuizing door schroeven in de juiste sleuven of gaten te plaatsen.
 6. Sluit de interne audiokabel aan. Om cd/dvd-stations te gebruiken om naar muziek te luisteren, moet het audiosignaal van het cd-station naar de computeraudio-oplossing worden geleid. Meestal zorgt een kleine tweeaderige kabel met een standaardconnector hiervoor. Steek deze kabel in de achterkant van het cd/dvd-station. Sluit vervolgens het andere uiteinde aan op een pc-geluidskaart of moederbord, afhankelijk van de audio-instellingen van de computer. Sluit ten slotte de kabel aan op de connector met het label CD Audio.

 7. Sluit het cd/dvd-station met een IDE-kabel aan op de computer. Meestal bevindt de schijf zich ondergeschikt aan de harde schijf. Als dit het geval is, zoekt u de vrije connector op de IDE-lintkabel tussen de computer en de harde schijf en sluit u deze vervolgens aan op de schijf. Als het station op zijn eigen kabel zit, sluit u de IDE-kabel aan op het moederbord en een van de andere connectoren van de kabel op het cd/dvd-station.

 8. Sluit de schijf aan op de voeding. Zoek een van de 4-pins Molex-connectoren van de voeding en steek deze in de stroomconnector op het cd/dvd-station.

 9. Sluit de computer nadat u de schijf hebt geïnstalleerd. Plaats het paneel of de kap terug op de computerbehuizing. Bevestig het deksel of paneel aan de behuizing met de schroeven die u opzij hebt gelegd toen u het deksel verwijderde.

 10. Steek de AC-kabel in het stopcontact en zet de schakelaar op de Aan positie.

 11. Het computersysteem zou de nieuwe schijf automatisch moeten detecteren en gebruiken. Aangezien cd- en dvd-stations gestandaardiseerd zijn, hoeft u geen specifieke stuurprogramma’s te installeren. Raadpleeg de instructiehandleiding die bij de drive is geleverd voor instructies voor uw specifieke besturingssysteem.