Skip to content

Een chipsetkoeler installeren

18 de juli de 2021
GettyImages 1127395159 5c87e1d5c9e77c00010c2298

Het installeren van een vervangende chipsetkoeler op een moederbord is vergelijkbaar met het vervangen van een koeleenheid voor een videokaart of een ander onderdeel. Chipset-koelers bevatten meestal een koellichaam en een CPU-ventilator, maar kunnen slechts één van beide hebben. Deze instructies zijn in grote lijnen van toepassing op computers die door verschillende fabrikanten zijn gemaakt. Raadpleeg de handleiding van uw apparaat voor specifieke richtlijnen over het vervangen van componenten.

Wat u nodig hebt om een ​​chipsetkoeler te installeren

Voordat u een chipsetkoeler op een moederbord installeert, is het belangrijk om te controleren of het apparaat past, aangezien chipsetkoelers in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Naast de koelunit heb je de volgende hulpmiddelen nodig om je computer te openen:

 • Een schroevendraaier
 • Punttang
 • Een pluisvrije doek
 • Isopropylalcohol
 • Een haardroger
 • Koelpasta en/of thermische tape (indien nodig)
 • Een schone plastic zak

Er zijn andere manieren om te voorkomen dat uw computer oververhit raakt, bijvoorbeeld door hem schoon te houden en op een koele plaats te bewaren.

Een chipsetkoeler installeren

De oude koeleenheid van uw computer verwijderen en vervangen door een nieuwe:

 1. Verwijder indien nodig het moederbord om toegang te krijgen tot de koeleenheid. Als uw CPU-koellichaam/ventilator/koeler met schroeven is bevestigd, hoeft u het moederbord mogelijk niet van de computer te verwijderen.

 2. Om de nieuwe koeler te installeren, moet eerst de vorige koeler worden verwijderd. Zoek de koeler op het bord en draai het bord om. Er moet een set pinnen zijn die door het bord naast de koeler gaan om het op het bord te houden.

 3. Verwijder de montagepennen die het apparaat op zijn plaats houden. Gebruik de punttang om voorzichtig in het onderste gedeelte van de clip te knijpen zodat deze door het bord past. De pinnen kunnen veerbelast zijn en automatisch door het bord klikken wanneer de pin naar binnen wordt geperst.

  Tang die montagepennen van een moederbord verwijdert.

  Nieuwere koelers kunnen worden bevestigd met geborgde schroeven die op het moederbord zijn gemonteerd. Geborgde schroeven worden nooit volledig uit het apparaat verwijderd. De geborgde schroeven worden losgeschroefd en blijven verbonden.

 4. Verwarm de oude thermische verbinding. Naast de montageclips die de koeler op het bord houden, wordt het koellichaam meestal op de chipset bevestigd met behulp van een thermische verbinding zoals thermische tape. Als u op dit punt de koelplaat eraf trekt, kunnen het bord en de chip beschadigd raken, dus de thermische verbinding moet worden verwijderd. Zet een föhn op een lage temperatuur en richt de föhn voorzichtig naar de achterkant van het bord om de temperatuur van de chipset langzaam te verhogen. De hitte maakt uiteindelijk de thermische verbinding los die wordt gebruikt om het koellichaam aan de chipset te bevestigen.

  Een haardroger wordt gebruikt om het moederbord te verwarmen om de thermische verbinding los te maken.

 5. Verwijder het oude koellichaam. Gebruik zachte druk om het koellichaam lichtjes heen en weer te draaien bovenop de chipset. Wanneer de thermische verbinding warm genoeg is, komt deze los en komt de heatsink los. Zo niet, ga dan verder met verwarmen met de methode in de vorige stap.

  Het oude koellichaam van een moederbord verwijderen

  Oververhit niet, omdat dit schade aan het moederbord kan veroorzaken.

 6. Reinig de oude thermische verbinding. Met het topje van je vinger in een pluisvrije doek, druk en wrijf alle grote hoeveelheden van de thermische verbinding die op de chipset achterblijven weg. Gebruik uw vingernagels niet, omdat deze de chip kunnen beschadigen. Mogelijk moet u de föhn gebruiken als de verbinding weer stijf is geworden. Breng een kleine hoeveelheid isopropylalcohol aan op de pluisvrije doek. Wrijf vervolgens voorzichtig langs de bovenkant van de chipset om de resterende stukjes thermische verbinding te verwijderen voor een schoon oppervlak. Doe hetzelfde met de onderkant van het nieuwe koellichaam.

  Een chipset schoonmaken met een doek

 7. Breng een nieuwe thermische verbinding aan. Om de warmte van de chipset goed naar de nieuwe koeler te geleiden, moet er een thermische verbinding tussen de twee worden geplaatst. Breng een ruime hoeveelheid koelpasta aan op de bovenkant van de chipset. Het zou voldoende moeten zijn om een ​​voldoende dunne laag te maken en eventuele openingen tussen de twee op te vullen. Gebruik een nieuwe en schone plastic zak over uw vinger om de thermische verbinding te verspreiden zodat deze de hele chip bedekt. Zorg ervoor dat u een zo gelijkmatig mogelijk oppervlak krijgt.

  Een chipset bedekt met thermische verbinding.

  Gebruik niet zo veel thermische verbinding dat het uit de zijkanten drukt wanneer u het koellichaam vervangt. Het kan op elektrische verbindingen komen en kortsluiting veroorzaken.

 8. Lijn de nieuwe chipsetkoeler uit. Lijn het nieuwe koellichaam uit over de chipset, zodat de montagegaten goed zijn geplaatst. Aangezien de thermische verbinding al op de chipset zit, plaats je deze pas op de chipset als je zo dicht mogelijk bij de montageplaats bent. Dit voorkomt dat de thermische verbinding te veel wordt verspreid.

  Een CPU-koelventilator uitgelijnd over de montagegaten van een moederbord.

 9. Bevestig de koeler op het moederbord. Meestal wordt het koellichaam op het bord gemonteerd met behulp van een set plastic pinnen die vergelijkbaar zijn met de pinnen die u eerder hebt verwijderd. Knijp voorzichtig op de pinnen om de pinnen door het bord te duwen. Gebruik niet te veel kracht, want te hard duwen kan het board beschadigen. Het is een goed idee om de pin-zijden vanaf de andere kant van het bord naar binnen te knijpen terwijl u de pin erdoor duwt.

  Een koelunit monteren op een moederbord met pinnen

  Als uw koellichaam/koeler schroeven heeft, let dan op de nummering op de schroeven. Draai niet te vast, omdat dit schade aan de onderliggende CPU veroorzaakt.

 10. Bevestig de ventilatorkop. Zoek de ventilatorkop op het bord en bevestig de 3-pins ventilatorvoedingskabel van het koellichaam op het bord.

  Een heatsink powerheader aansluiten op een moederbord.

  Als het bord geen 3-pins ventilatorheader heeft, gebruik dan een 3-naar-4-pins voedingsadapter en sluit deze aan op een van de voedingskabels van de voeding.

 11. Bevestig eventuele passieve koellichamen. Als de chipset ook wordt geleverd met geheugen- of passieve southbridge-koelers, gebruik dan alcohol en een doek om het oppervlak van de chips en het koellichaam schoon te maken. Verwijder een kant van de thermische tape en plaats deze op het koellichaam. Verwijder vervolgens de andere achterkant van de thermische tape. Lijn het koellichaam uit over de chipset of geheugenchip. Laat het koellichaam voorzichtig op de chip rusten en druk lichtjes naar beneden om het koellichaam op de chip te bevestigen.

 12. Installeer het moederbord opnieuw en monteer uw computer opnieuw. U zou geen problemen meer moeten hebben met oververhitting van uw computer.