Skip to content

Een computermonitor demagnetiseren?

6 de augustus de 2021
GettyImages 695908286 5a876d1d642dca0036c48d21

Ooit een oude “buis” computermonitor of tv gezien met regenboogachtige kleurproblemen aan de randen? Het is een probleem dat wordt veroorzaakt door magnetische interferentie en dat eenvoudig kan worden opgelost door: demagnetiseren De monitor. Tot demagnetiseren iets betekent om een ​​magnetisch veld te verwijderen, of op zijn minst drastisch te verminderen. Magnetische interferentie kwam zo vaak voor bij CRT-schermen dat demagnetiseren van spoelen werden in dit soort schermen ingebouwd om af en toe deze interferentie te verwijderen. De meeste mensen hebben die oude “buis” -monitoren niet meer en daarom is dit tegenwoordig geen gebruikelijke taak. De grote, hoge resolutie, goedkope vlak LCD-schermen van tegenwoordig werken heel anders, hebben geen last van magnetische interferentie en hoeven dus nooit te worden gedemagnetiseerd. Er zijn veel redenen waarom een ​​computerscherm een ​​of ander kleurprobleem kan hebben, maar als je een oude CRT-stijl monitor hebt, vooral als de verkleuring zich meestal in de buurt van de randen bevindt, zal demagnetiseren dit waarschijnlijk oplossen en zou je eerste stap voor probleemoplossing moeten zijn . Volg de eenvoudige stappen hieronder om een ​​computerscherm te demagnetiseren:

Een computermonitor demagnetiseren?

Demagnetiseren maakt soms een luide twang geluid en wordt vaak gevolgd door een korte Klik geluid. U kunt het misschien zelfs ‘voelen’ als uw hand op de monitor ligt. Als u deze geluiden niet hoort, demagnetiseert de monitor waarschijnlijk niet automatisch wanneer deze wordt ingeschakeld.

 1. Schakel uw monitor uit en vervolgens weer in. Meest CRT-monitoren demagnetiseren automatisch wanneer ze worden ingeschakeld, dus probeer dit eerst.
  1. Als de verkleuring niet verbetert, gaat u verder met de volgende stap.
 2. Zoek de demagnetiseerknop op de voorkant van de monitor en druk erop. In het zeldzame geval dat de monitor niet automatisch demagnetiseert, kunt u in plaats daarvan deze handmatige stap proberen.
  1. De demagnetiseerknop zal hoogstwaarschijnlijk vergezeld gaan van een afbeelding die lijkt op een hoefijzer, die die klassieke “hoefijzermagneet” -vorm vertegenwoordigt. Sommige demagnetiseerknoppen eigenlijk zijn een hoefijzerpictogram (in plaats van een standaard ronde knop).
  2. Nee, demagnetiseerknop? Laten we blijven proberen…
 3. druk de helderheid en contrast knoppen tegelijk. Sommige monitormakers besloten in plaats daarvan af te zien van de speciale knop voor deze gelijktijdige druk op de knop.
  1. Nog steeds geen geluk? Sommige monitoren verbergen de functie nog dieper.
 4. Soms, vooral met de “nieuwste” CRT-monitoren (we weten het, grappig om die woorden samen te gebruiken), wordt de degauss-optie begraven in de menu-opties op het scherm.
  1. Blader door deze opties en zoek de degauss-optie, die u selecteert met de selectieknop die u hebt gebruikt om andere opdrachten/opties in het schermmenu van de monitor in te voeren.

Als u de degauss-optie niet kunt vinden, raadpleeg dan de handleiding van de monitor voor meer informatie. Zie Technische ondersteuningsinformatie vinden als u uw handleiding niet kunt vinden en niet zeker weet waar u heen moet.

Meer over demagnetiseren en hoe dit te voorkomen

De beste manier om de magnetische veldstoringen te voorkomen die deze verkleuring hebben veroorzaakt op de monitor die u zojuist hebt gerepareerd, is door rond het scherm te controleren op bronnen van magnetisme. Meestal is dit zoiets als niet-afgeschermde luidsprekers, stroombronnen en andere belangrijke elektronica. Ja natuurlijk, magneten veroorzaken dit ook! Laat die voor de koelkast of het wetenschappelijke project in de andere kamer. Hoe groot een probleem ook is als demagnetiseren klinkt bij monitoren en televisies, het kan iets zijn dat je eigenlijk hebt wil te doen als u gegevens op een harde schijf hebt die u voor altijd wilt wissen. Handheld demagnetiseerstaven en desktop degaussermachines passen een supersterk magnetisch veld toe op een harde schijf en vernietigen alle gegevens die erop zijn opgeslagen. Eigenlijk is het wissen van een schijf goedkoper en even effectief, maar demagnetiseren is een andere optie op een zeer korte lijst van volledig effectieve manieren om een ​​harde schijf te wissen. Het woord demagnetiseren komt van het woord gauss, dat is de meting van een magnetisch veld, genoemd naar de beroemde natuurkundige en wiskundige Johann Carl Friedrich Gauss die in de late 18e en vroege 19e eeuw in Duitsland woonde.