Skip to content

Een desktop-pc-moederbord installeren

19 de juli de 2021
person installing processor in motherboard 5c316c3846e0fb0001aff9f7

Alle moderne standaard ATX-moederborden hebben een verscheidenheid aan connectoren en jumpers die correct in de computerbehuizing moeten worden geplaatst. De pinlay-out varieert voor verschillende gevallen en moederborden. Toch is het proces voor het installeren van een moederbord in principe hetzelfde voor alle systemen.

Een moederbord installeren

Voordat je begint is het handig om de handleiding van het moederbord en je pc bij de hand te hebben. Je hebt ook een kruiskopschroevendraaier en mogelijk een hex-driver nodig.

 1. Open de desktopbehuizing. De meeste koffers hebben een zijpaneel of een deur. Anderen vereisen dat de hele afdekking wordt verwijderd. Verwijder indien nodig alle schroeven waarmee het deksel aan de behuizing is bevestigd en leg de schroeven opzij.

 2. Verwijder de moederbordlade. Sommige behuizingen hebben een verwijderbare moederbordlade die uit de behuizing schuift om het installeren van een moederbord te vergemakkelijken. Als uw koffer zo’n lade heeft, verwijder deze dan uit de koffer.

  Als uw computer geen verwijderbare lade heeft, installeert u het moederbord in de desktopbehuizing.

 3. Vervang de ATX-connectorplaat. Hoewel er een standaard ATX-connectorontwerp is voor de achterkant van het moederbord, gebruikt elke fabrikant een andere lay-out voor de connectoren. Daarom moet u mogelijk de voorplaat van de standaard ATX-connector verwijderen en deze vervangen door de aangepaste die bij het moederbord wordt geleverd. Druk voorzichtig op een hoek van de standaard ATX-plaat totdat deze naar buiten springt en doe hetzelfde op de tegenoverliggende hoek om de plaat volledig te verwijderen.

 4. Installeer de nieuwe ATX-plaat door de connectoren uit te lijnen (de PS/2-toetsenbord- en muispoorten moeten zich aan dezelfde kant bevinden als een voeding), en druk voorzichtig van binnenuit totdat deze op zijn plaats klikt.

  Een ATX-plaat verwijderen en installeren in een computerkast

 5. Bepaal de montagelocatie van het moederbord. Vergelijk het moederbord met de lade waarin het wordt geïnstalleerd en lijn de montagegaten tussen het moederbord en de lade uit. Elke locatie met een montagegat vereist een afstandhouder die in de lade is geïnstalleerd.

  Een moederbord en de moederbordlade naast elkaar met aangegeven montagelocaties

 6. Installeer de afstandhouders van het moederbord op de juiste locatie. De afstandhouders kunnen in verschillende stijlen voorkomen. Sommige boards hebben messing zeskantige afstandhouders die een zeskantige driver nodig hebben om te installeren. Anderen hebben een clip die in de lade klikt.

  Moederbordafstandhouders installeren op een moederbordlade

 7. Bevestig het moederbord. Leg het moederbord over de lade en lijn het bord uit zodat alle afstandhouders zichtbaar zijn door de montagegaten. Begin met het middelste montagepunt en plaats de schroeven om het moederbord op de lade te bevestigen. Werk na het midden in een spiraalpatroon om de hoeken van het bord te bevestigen.

  Een moederbord op de moederbordlade schroeven

 8. Bevestig de ATX-besturingsdraden. Zoek de connectoren voor de voeding, het lampje van de harde schijf, de reset en de luidsprekers in de behuizing. Gebruik de handleiding van het moederbord om de juiste headers voor elke connector te identificeren.

  ATX-besturingsdraden aansluiten op een moederbord

 9. Sluit de ATX-voedingsconnector aan. Alle moederborden gebruiken het standaard 20-pins ATX-stroomconnectorblok. Aangezien de meeste nieuwe computers extra stroom nodig hebben, kan er een extra 4-pins ATX12V-voedingsconnector zijn die u moet aansluiten.

  De ATX-voedingsconnector aansluiten op een moederbord

 10. Vervang de moederbordlade. Als de behuizing een moederbordlade gebruikt, schuift u de lade in de behuizing.

  De moederbordlade vervangen in een desktop-pc-behuizing

 11. Installeer eventuele poortheaders. Veel moederborden hebben extra connectoren voor verschillende soorten poorten die niet op de ATX-connectorplaat passen. Om deze aan te kunnen, leveren de platen extra headers die op het moederbord worden aangesloten en zich in een kaartsleufafdekking bevinden. Bovendien kunnen sommige van deze connectoren zich op de behuizing bevinden en op het moederbord worden aangesloten. Het installeren van een header is vergelijkbaar met het installeren van een standaard interfacekaart. Nadat de header in een kaartsleuf is geïnstalleerd, bevestigt u de header op het moederbord samen met eventuele case-poortconnectoren. Raadpleeg indien nodig de handleiding van het moederbord voor hulp.

  Poortconnectoren op het moederbord bevestigen

 12. Installeer de resterende adapterkaarten en schijven op het moederbord om de installatie te voltooien. Zodra het systeem in gebruik is, controleert u of de connectoren, jumpers en schakelaars volledig functioneel zijn. Als een van deze functies niet werkt, schakelt u het systeem uit en raadpleegt u de instructiehandleiding om te zien of de connectoren niet goed zijn geïnstalleerd.