Skip to content

Een dode pixel repareren

3 de juli de 2021
how to fix dead pixel 4427962 final1 5efe2b3d3bab41b5979fa8dbe5cecf92

Een dode pixel is een beeldelement dat niet meer oplicht, waardoor een aanhoudende zwarte stip op het scherm ontstaat. Als je vermoedt dat je er een hebt, maar je weet het niet zeker, onderzoek dan nader met tools zoals de Dead Pixels Test of CheckPixels.com. Deze programma’s geven vaak effen kleuren weer op het hele scherm, waardoor je ogen gemakkelijker pixels kunnen zien die niet goed werken. Dode pixels kunnen in de meeste gevallen niet worden hersteld, maar u kunt die pixels soms wel doen herleven. We hebben een aantal oplossingen die u kunt uitproberen voordat u uw apparaat opstuurt voor reparatie. Dode pixels zijn niet hetzelfde als vastzittende pixels. Deze pixels zien er bijna hetzelfde uit, maar er is een belangrijk verschil. Een dode pixel gaat niet aan, terwijl een vastzittende pixel permanent aan staat. Omdat het permanent aan is, wordt het meestal weergegeven als een heldere, aanhoudende stip op het scherm en is het rood, groen, blauw of wit. Als een problematische pixel dood is, zou deze eruit moeten zien als een kleine zwarte rechthoek.

Oorzaken van dode pixels

Een dode pixel treedt op wanneer de transistor die hem van stroom voorziet, geen stroom levert, waardoor deze permanent zwart blijft en nooit oplicht. De meest voorkomende oorzaak van dode pixels is een fabricagefout. Ondetecteerbaar kleine montagefouten kunnen resulteren in een handvol dode pixels tussen de miljoenen functionele pixels. Dode pixels kunnen ook later in het leven van een beeldscherm verschijnen, meestal als gevolg van fysieke schade.

Een dode pixel op uw monitor, smartphone of tablet repareren

Hier zijn een paar dingen die u kunt proberen om een ​​dode pixel op het scherm van uw apparaat te repareren:

  1. Wacht tot de dode pixel is verdwenen. Het kan vanzelf verdwijnen, maar het is niet te zeggen hoe lang het zal duren. Je hebt misschien de dode pixel voor de rest van de levensduur van het apparaat, of het kan binnen een week verdwijnen.

  2. Probeer JScreenFix. Deze gratis web-app repareert veel vastzittende pixels in minder dan 10 minuten. U hoeft geen software te downloaden of te installeren en is geschikt voor LCD- en OLED-schermen. Dit zal waarschijnlijk niet werken als de pixels dood zijn in plaats van vast te zitten, maar proberen kan geen kwaad.

  3. Vervang het scherm. De meest betrouwbare manier om een ​​dode pixel te repareren, is door het scherm te vervangen. Veel fabrikanten hebben garanties die dode pixels dekken, dus controleer de garantie van uw apparaat om te zien of deze situatie op u van toepassing is. De meeste beeldschermfabrikanten eisen een minimaal aantal dode pixels voordat het scherm kan worden vervangen. Voor een scherm ter grootte van een computermonitor is het minimum doorgaans vier tot acht dode pixels. Kleinere displays hebben lagere minimumvereisten. U kunt het dode-pixelbeleid van Acer, Apple, Dell, LG en Samsung bekijken, maar de beste bron zijn altijd de specifieke garantiedocumenten van het apparaat. U kunt andere methoden tegenkomen om dit probleem zelf op te lossen, waaronder “druk”- en “warmte”-methoden. We raden af ​​om deze methoden te proberen, omdat ze het probleem veel erger kunnen maken als ze niet goed worden uitgevoerd!

Er is niet veel dat u kunt doen om dode pixels te repareren; de meeste mensen hebben de neiging om een ​​nieuwe tablet, computer of tv te kopen wanneer pixels slecht beginnen te worden. Als je het niet prettig vindt om het scherm zelf te vervangen (de meeste mensen niet), dan is de volgende stap om een ​​plaatselijke reparatiewerkplaats te zoeken als je apparaat niet langer onder de garantie valt of de portemonnee kapot te maken.