Skip to content

Een dvd/bd/cd-station repareren dat niet kan worden geopend of uitgeworpen?

3 de juli de 2021
a cd ejecting out of a laptop 80486808 577ed8783df78c1e1f11b610

Heeft u ooit uw cd- of dvd-station (meestal uw optische station genoemd) moeten openen, maar dat lukte niet? Gewoon je geluk, je favoriete film, videogame of muziek zat waarschijnlijk binnenin. Misschien viel de stroom van de laptop uit, misschien reageerde de schijf in je desktop gewoon niet meer, of misschien zat de deur gewoon vast of kwam de schijf net genoeg los na een poging om de boel te blokkeren. Ongeacht wat er gebeurt, of wat je denken zou kunnen gebeuren, is er geen reden om naar buiten te rennen en de schijf of het station te vervangen, alleen maar omdat de uitwerpknop niet doet wat u ervan verwachtte. Gelukkig is een van de volgende twee methoden: bijna altijd doet de truc om de schijf open te krijgen:

Een schijf geforceerd uitwerpen vanuit het besturingssysteem

We beginnen met de gemakkelijkste manier om de schijf open te krijgen: sla de fysieke knop aan de buitenkant over en vraag uw besturingssysteem om de schijf geforceerd uit te werpen. U kunt dit alleen proberen als uw computer stroom heeft en werkt. Ga naar het volgende gedeelte als dat niet het geval is.

Vereiste tijd: Het forceren van uw cd-, dvd- of bd-station om uit te werpen via de commando’s van uw besturingssysteem is heel eenvoudig en het duurt maar een paar seconden om het te proberen.

 1. Open Verkenner als u Windows 10 of Windows 8 gebruikt. Zoek ernaar of gebruik het WIN+X-menu om het snel te openen. Open Windows Explorer in eerdere versies van Windows. U kunt dit doen door naar die optie te zoeken wanneer u met de rechtermuisknop op de Start-knop klikt.

 2. Eenmaal geopend, navigeert u naar het optische station vanuit het menu aan de linkerkant. Dit station krijgt vaak een automatische naam op basis van de schijf die zich in het station bevindt, maar meestal is er een klein schijfpictogram om het te helpen identificeren. Als je het moeilijk vindt om het te vinden, zoek dan naar Deze pc aan de linkerkant in Windows 10 of 8, of Computer in eerdere versies. Selecteer het pictogram aan de linkerkant om dit uit te vouwen als het is samengevouwen.

 3. Klik met de rechtermuisknop of tik en houd vast op het optische station en kies uitwerpen uit het menu dat opent.

 4. Het stationscompartiment of de schijf zou binnen enkele seconden moeten draaien en worden uitgeworpen.

Een Mac gebruiken? Vergelijkbaar met de hierboven beschreven methode voor Windows, zoek het schijfpictogram, klik er met de rechtermuisknop op en kies vervolgens uitwerpen. Als dit niet werkt (Windows, macOS, Linux, etc.), is het tijd om er fysiek mee aan de slag te gaan!

Een cd/dvd/bd-station openen… met een paperclip Paper

Het klinkt vreemd, ja, maar de meeste optische schijven van computers, inclusief externe en die je in je gamesystemen zoals Xbox en PlayStation vindt, hebben een klein gaatje dat is ontworpen als een laatste redmiddel om de schijfruimte open te krijgen.

Benodigde tijd en gereedschap: Je hebt een enkele, stevige paperclip nodig – niet van industrieel formaat, maar ook niet van die dunne plastic. Het hele proces duurt minder dan een paar minuten en is heel eenvoudig.

 1. Vouw de paperclip uit totdat er ten minste 2 tot 5 cm (1 tot 2 inch) is die zo recht mogelijk is als je kunt krijgen.

 2. Kijk goed naar uw schijfstation. Direct onder of boven het klepje van het stationscompartiment (het deel dat de schijf ‘uitwerpt’), zou er een heel klein gaatje moeten zijn. Als u een van die optische stations voor desktops heeft waar een grote deur naar beneden klapt voordat de schijfpositie wordt uitgeworpen, trekt u die met uw vinger naar beneden en zoekt u naar het gaatje. Sommige oudere desktops hebben de opening van het voorpaneel nodig, een soort grote “deur” naar de computerbehuizing, om bij dit gaatje te komen.

 3. Steek de paperclip in het gaatje. In de aandrijving, direct achter het gaatje, bevindt zich een klein tandwiel dat, wanneer deze wordt gedraaid, de aandrijving handmatig zal openen.

 4. Verwijder en plaats de paperclip zo vaak als nodig is om de schijfpositie voldoende uit te werpen om deze vast te pakken.

 5. Trek langzaam aan het stationscompartiment totdat het volledig is ingetrokken. Zorg ervoor dat u niet te snel trekt of blijft trekken als u weerstand voelt.

 6. Verwijder de cd, dvd of bd-schijf uit het station. Duw het stationscompartiment langzaam terug in het station totdat het gesloten is of druk op de open/dicht-knop als het station nog werkt.

Als deze stappen niet werken, of als je merkt dat je de paperclip-truc vaak gebruikt, is het misschien tijd om naar andere opties te kijken… Die zijn niet noodzakelijk in een stapsgewijze volgorde voor het oplossen van problemen. Welke stappen u neemt, hangt sterk af van het type computer en optische drive dat u heeft, en ook van uw specifieke situatie.

Geen succes? Dit is wat u vervolgens moet doen

Op dit moment is er waarschijnlijk fysiek iets mis met de schijf of een ander deel van de computer. Hier zijn enkele dingen die u kunt overwegen om te doen:

 • Als uw schijf extern is, koppelt u zowel de datakabel als de voedingskabel los en sluit u deze weer aan.
 • Controleer intern of de stroom- en datakabels stevig zijn aangesloten.
 • Start uw computer opnieuw op en probeer het opnieuw.
 • Vervang de schijf. Optische schijven zijn relatief goedkoop – Amazon verkoopt er veel voor ongeveer $ 20 USD.