Skip to content

Een gids voor het formaat van afbeeldingen voor online delen

28 de juli de 2021
Ps SfWcompare2014 56a458895f9b58b7d0d6803b 375cbfbc29864f08a54433bde4701ef4

Wanneer je foto’s online plaatst, heb je lang niet zoveel pixels nodig als voor het afdrukken. Deze trend geldt ook voor afbeeldingen die alleen op het scherm te zien zijn, zoals in een diavoorstelling of presentatie.

Foto’s kleiner maken voor online gebruik

Wanneer u uw foto’s op internet plaatst of ze per e-mail verzendt, geldt hoe kleiner u ze kunt krijgen, hoe beter, om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van bandbreedte en opslagruimte. Er zijn drie dingen die u kunt doen om uw foto’s kleiner te maken zodat u ze online kunt delen:

  1. Bijsnijden: Wijzig de afmetingen van een afbeelding door overtollig materiaal aan de rand van de afbeelding te verwijderen.
  2. Pixelafmetingen wijzigen: resample een afbeelding om onnodige pixels te verwijderen.
  3. Compressie gebruiken: verschillende alternatieve afbeeldingsindelingen bieden efficiëntie van bestandsgrootte ten koste van afbeeldingsprecisie.

Aangezien pixels per inch en dots per inch alleen relevant zijn voor het afdrukformaat en de kwaliteit, hoeft u voor digitale foto’s voor het web alleen naar de pixelafmetingen te kijken. De meeste 24-inch desktopmonitoren bieden tegenwoordig een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, dus uw afbeeldingen hoeven niet groter te zijn dan dit voor weergave op het scherm. Laptops en oudere computers hebben een nog lagere schermresolutie, dus houd daar ook rekening mee. Hoe kleiner de pixelafmetingen van een afbeelding, hoe kleiner de bestandsgrootte.

  • Bij het online delen van foto’s is 1200 bij 800 pixels een goede gemiddelde grootte.
  • Als u de bestandsgrootte nog verder wilt verkleinen, verkleint u uw afbeeldingen tot 800 bij 600 of zelfs 640 bij 480.
  • Als u zeker weet dat uw ontvangers of websitebezoekers het niet erg vinden om wat langer te wachten, wilt u misschien wel 2000 pixels breed gaan, maar alles groter dan dat zal te groot zijn om op de meeste computermonitoren te zien zonder te scrollen of te downscalen.

Bestandscompressie is een andere manier om uw foto’s kleiner te maken voor online gebruik. De meeste camera’s en scanners slaan op in het JPEG-formaat en dit formaat maakt gebruik van bestandscompressie om de bestandsgrootte laag te houden. Het is een standaard bestandsformaat dat elke computer kan lezen. JPEG-compressie kan op verschillende niveaus worden toegepast, waarbij beeldkwaliteit en bestandsgrootte een omgekeerde relatie hebben. Hoe hoger de compressie, hoe kleiner het bestand en hoe minder kwaliteit het zal hebben.