Skip to content

Een gids voor het opzetten en gebruiken van Cairo Dock

16 de augustus de 2021
cairo dock4 57587d843df78c9b46ed43f2

Moderne desktopomgevingen zoals GNOME, KDE en Unity hebben de glans van het Cairo Dock overschaduwd, maar als je je desktop wilt aanpassen, zul je geen stijlvollere optie vinden. Het Cairo Dock biedt een geweldige applicatiestarter, menusysteem en functieset met een ingebouwd terminalvenster.

Wat is het dok van Caïro?

Het Cairo Dock biedt een manier om applicaties te laden met behulp van een reeks panelen en opstartprogramma’s onder aan het scherm, vergelijkbaar met macOS (of Mac OS X). Het dock bevat een menu en verschillende andere handige tools, zoals controle over draadloze netwerken en het afspelen van audio. U kunt een dock aan de boven-, onderkant of aan weerszijden van het scherm plaatsen en deze vervolgens naar wens aanpassen.

Hoe Cairo Dock te installeren

Het heeft geen zin om Cairo Dock te installeren als je Unity, GNOME, KDE of Cinnamon gebruikt, omdat die omgevingen vaste manieren bieden om over het bureaublad te navigeren. Als je iets meer aanpasbaars gebruikt, zoals de Openbox-vensterbeheerder, LXDE of XFCE, dan is Cairo Dock een leuke toevoeging.

Cairo Dock installeren

Installeer Cairo Dock met een op Debian of Ubuntu gebaseerde distributie en apt-get als volgt:

sudo apt-get install cairo-dock

Voor Fedora of CentOS gebruik je yum als volgt:

yum install cairo-dock

Gebruik voor Arch Linux pacman als volgt:

pacman -S cairo-dock

Gebruik voor openSUSE zypper als volgt:

zypper install cairo-dock

Voer de volgende opdracht uit in de terminal om Cairo uit te voeren:

Caïro-dok &

Installeer een Compositing Manager

Wanneer Cairo Dock voor het eerst wordt uitgevoerd, wordt u gevraagd of u openGL-graphics wilt gebruiken. Antwoord Ja op deze vraag om het standaard Cairo Dock te laden. Als u een bericht ontvangt waarin staat dat een compositing-manager vereist is, opent u een terminalvenster en installeert u een compositing-manager zoals xcompmgr.

Installeer een composietmanager

sudo apt-get install xcompmgr

sudo yum install xcompmgr

sudo pacman -S xcompmgr

sudo zypper install xcompmgr

Rennen xcompmgr, voer het volgende commando in de terminal in:

xcompmgr &

Start Cairo Dock bij opstarten

Het starten van Cairo Dock bij het opstarten verschilt van setup tot setup. Bijvoorbeeld, het instellen van Cairo om met OpenBox te werken volgt één procedure, terwijl het instellen van Cairo om met LXDE te werken een andere volgt.

Start Cairo Dock bij opstarten

Wanneer u Cairo Dock uitvoert, kunt u ook met de rechtermuisknop op het standaarddock onderaan klikken, kies Dok van Caïroen selecteer vervolgens Start Cairo-Dock bij opstarten.

Een nieuw Cairo Dock-thema kiezen

U kunt het standaardthema voor Cairo Dock aanpassen aan uw smaak en voorkeuren.

Kies een Cairo Dock-thema

  1. Klik met de rechtermuisknop op het standaarddock en selecteer Dok van Caïro > Configureren.

  2. Selecteer de Thema’s tabblad.

  3. Bekijk een voorbeeld van de thema’s door erop te klikken. Om over te schakelen naar een nieuw thema selecteer Van toepassing zijn.

Sommige thema’s voegen enkele panelen in, terwijl andere twee panelen bevatten. Een paar van hen plaatsen applets op het bureaublad, zoals een klok of audiospeler. U kunt meer thema’s voor Cairo-Dock vinden op DeviantArt.com. Nadat u een thema hebt gedownload, kunt u het aan de lijst toevoegen door het gedownloade item naar het themavenster te slepen en neer te zetten of door het mappictogram te selecteren en het juiste bestand te kiezen.

Individuele Launcher-pictogrammen configureren

U kunt ook individuele items configureren op een Cairo Dock. Klik met de rechtermuisknop op het item dat u wilt configureren en sleep het item vervolgens naar een ander dockingpaneel om het te verplaatsen. U kunt een item uit het paneel verwijderen of een geheel nieuw paneel maken. Sleep een pictogram van het paneel naar het hoofdbureaublad als u er directer toegang toe wilt hebben.

Een Cairo Dock-paneel toevoegen

Individuele Launcher-instellingen wijzigen

U kunt de instellingen voor afzonderlijke draagraketten wijzigen.

Individuele Launchers configureren

  1. Klik met de rechtermuisknop op een item en selecteer Bewerking. Of klik met de rechtermuisknop op het paneel en selecteer Dok van Caïro > Configureren.

  2. Voor elk item kun je verschillende instellingen aanpassen. Met het pictogram van de audiospeler kunt u bijvoorbeeld kiezen welke audiospeler u wilt gebruiken. Andere instellingen zijn onder meer de grootte van het pictogram, waar het pictogram moet worden geplaatst (dwz welk paneel) en het bijschrift voor het pictogram.

Cairo Dock-panelen toevoegen

Om een ​​nieuw paneel toe te voegen, klikt u met de rechtermuisknop op een ander Cairo Dock-paneel en selecteert u Caïro Doc > Toevoegen > Hoofddok.

Een Cairo Dock-paneel toevoegen

Standaard verschijnt er een kleine lijn bovenaan het scherm. Om dit dock te configureren, kunt u items ernaartoe verplaatsen door ze uit een ander dock te slepen, met de rechtermuisknop op opstartprogramma’s op een ander dock te klikken en vervolgens te kiezen Verplaatsen naar een ander dok, of door met de rechtermuisknop op de regel te klikken en te kiezen voor Configureer het dock. U kunt nu items aan dit dock toevoegen op dezelfde manier als andere docks.

Handige Cairo Dock-add-ons

Verbeter uw Cairo Dock met handige add-ons door met de rechtermuisknop op een paneel te klikken en vervolgens te kiezen Dok van Caïro > Configureren > Add-ons.

Cairo Dock-add-ons

Vink het vakje aan om nieuwe add-ons aan uw hoofdpaneel toe te voegen. U kunt ze vervolgens naar andere panelen of naar het hoofdbureaublad verplaatsen door ze te slepen. De terminal-add-on is handig omdat het een pop-out-terminal biedt vanuit het dock, wat handig is als u snelle opdrachten wilt uitvoeren. De meldingsgebied en meldingsgebied oud add-ons zijn ook handig omdat ze het mogelijk maken om draadloze netwerken vanaf het dock te kiezen.

Definitieve configuratie

Het laatste gebied van het Cairo-Dock dat u moet overwegen, zijn de configuratie-instellingen. Klik met de rechtermuisknop op de Cairo Dock-paneelen selecteer vervolgens Dok van Caïro > Configureren. Selecteer de Configuratie tabblad. Er zijn nog drie tabbladen om te overwegen:

Cairo-Dock-sneltoetsen instellen

  • Gedrag: op dit tabblad kunt u het gedrag van het geselecteerde dock aanpassen, zoals het verbergen van de balk wanneer toepassingen open zijn, het kiezen waar het dock moet worden geplaatst en het kiezen van mouseover-effecten.
  • Uiterlijk: op dit tabblad kunt u kleuren, lettergroottes, pictogramgroottes en de stijl van het dock aanpassen.
  • Sneltoetsen: Op dit tabblad kunt u sneltoetsen instellen voor verschillende items, waaronder het menu, de terminal, het systeemvak en de browser. Kies het item dat u wilt wijzigen door het te selecteren. Dubbelklik op het item om een ​​vak te openen, waarin u wordt gevraagd op een toets of toetsencombinatie voor dat item te drukken.