Skip to content

Een gids voor mono, stereo, meerkanaals en surround sound

3 de juli de 2021
GettyImages 595312714 58a495943df78c4758b02143

Audiosystemen zijn er in vele smaken, waaronder mono, stereo, meerkanaals en surround sound. Als u bij het kopen van audiocomponenten in de war raakt, leer dan deze termen die alle audiofielen zouden moeten kennen.

Mono geluid

Monogeluid is een enkel kanaal of geluidsspoor dat door één luidspreker wordt gecreëerd. Het is ook bekend als monofoon geluid of high-fidelity geluid. Monauraal geluid werd in de jaren vijftig vervangen door stereo of stereogeluid, dus het is onwaarschijnlijk dat u mono-apparatuur voor uw huis tegenkomt.

Stereogeluid

Stereo- of stereogeluid bestaat uit twee afzonderlijke audiokanalen of geluidssporen die door twee luidsprekers worden weergegeven. Stereogeluid geeft een gevoel van directionaliteit omdat verschillende geluiden vanuit twee richtingen kunnen worden gehoord. Stereogeluid is vandaag de dag nog steeds de meest gebruikte vorm van geluidsweergave.

Surround Sound of Meerkanaals Audio

Surround sound, ook wel meerkanaalsaudio genoemd, wordt gecreëerd door ten minste vier en maximaal zeven onafhankelijke audiokanalen en luidsprekers die voor en achter de luisteraar worden geplaatst. Het doel is om de luisteraar te omringen met geluid. Surround sound kan worden opgenomen op dvd-muziekschijven, dvd-films en sommige cd’s. Surround sound werd in de jaren 70 populair met de introductie van quadrafonisch geluid, ook wel quad genoemd. Sinds die tijd is surround sound of meerkanaals geluid geëvolueerd en wordt het gebruikt in hoogwaardige thuisbioscoopsystemen. Meerkanaalsaudio is beschikbaar in drie configuraties: 5.1-, 6.1- en 7.1-kanaalsgeluid.

  • 5.1-kanaals geluid is een industriestandaard geluidsformaat voor films en muziek met vijf hoofdkanalen voor geluid en een zesde subwooferkanaal (het zogenaamde point-one-kanaal), dat wordt gebruikt voor speciale filmeffecten en bas voor muziek. Een 5.1-kanaals systeem bestaat uit een stereo paar luidsprekers, een middenkanaal luidspreker geplaatst tussen de stereo luidsprekers en twee surround sound luidsprekers achter de luisteraar. 5.1-kanaals geluid is te vinden op dvd-film- en muziekschijven en op sommige cd’s. De twee meest voorkomende 5.1-kanaalsformaten zijn Dolby Digital 5.1 en DTS Digital Surround.
  • 6.1-kanaals geluid is een geluidsverbetering tot 5.1-kanaals geluid met een extra midden surround sound-luidspreker die zich tussen de twee surround sound-luidsprekers direct achter de luisteraar bevindt. 6.1-kanaals geluid produceert een meer omhullende surround sound-ervaring.
  • 7.1-kanaals geluid is een verdere geluidsverbetering van 5.1-kanaals geluid met twee extra side-surroundluidsprekers aan de zijkanten van de zitpositie van de luisteraar. 7.1-kanaals geluid wordt gebruikt voor een grotere geluidsomhulling en een nauwkeurigere positionering van geluiden.