Skip to content

Een Gmail-account instellen met de e-mailtoepassing van de Mac

7 de juli de 2021
155771012 56a5d4775f9b58b7d0de9e48 9cb7e871a8154dc5bfde06d4f000362f

Google’s Gmail heeft veel te bieden. De basisvereisten zijn een internetverbinding en een ondersteunde browser, zoals Safari. Omdat Gmail de meeste browsers ondersteunt, is het voor veel gebruikers een natuurlijke keuze, vooral degenen die veel reizen en nooit weten waar ze de mogelijkheid hebben om verbinding te maken met internet en hun berichten op te halen. De informatie in dit artikel is van toepassing op de Mail-toepassing in alle versies van macOS tot en met macOS Catalina en alle OS X-besturingssystemen op Mac-computers.

Gmail en Apple Mail

De webgebaseerde interface van Gmail werkt prima voor de meeste mensen, die elk computerapparaat kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot hun webmail. Als het gaat om het gebruik van Gmail thuis of op een Mac-laptop, gebruik je misschien liever de Mail-applicatie van Apple. Met één applicatie, Mail, houdt u al uw e-mailberichten overzichtelijk in één app. Het concept van het maken van een Gmail-account in Apple Mail is eenvoudig genoeg. Gmail maakt gebruik van standaard e-mailprotocollen en Apple Mail ondersteunt de communicatiemethoden met de Gmail-servers. U kunt een Gmail-account op dezelfde manier toevoegen als een POP- of IMAP-account dat u momenteel gebruikt. De meeste versies van OS X en het nieuwere macOS hebben een geautomatiseerd systeem dat Gmail-accounts voor je aanmaakt. U kunt een Gmail-account rechtstreeks in Mail of vanuit Systeemvoorkeuren maken. De optie Systeemvoorkeuren is een handige manier om al uw sociale media en uw e-mailaccounts bij elkaar te houden, zodat u eenvoudig wijzigingen kunt aanbrengen die automatisch worden doorgevoerd in elke OS X-app die er gebruik van maakt. De twee methoden, die gebruikmaken van Mail en Systeemvoorkeuren, zijn bijna identiek en creëren uiteindelijk dezelfde gegevens in zowel Mail als Systeemvoorkeuren. Het Gmail-account maakt gebruik van IMAP omdat Google IMAP over POP aanbeveelt. Als je liever de POP-service van Gmail gebruikt, kun je de benodigde informatie vinden in de handleiding Gmail POP3-instellingen. U moet ook het handmatige installatieproces gebruiken.

Gmail instellen in recente OS-versies

Het proces van het opzetten van een Google-account in macOS Catalina, macOS Mojave, macOS High Sierra, macOS Sierra, OS X El Capitan, OS X Yosemite en OS X Mavericks in de Mac-systeemvoorkeuren maakt gebruik van de automatische configuraties die al bestaan ​​in de systeem:

 1. Selecteer de Apple-logo > Systeem voorkeuren.

 2. Selecteer Internetaccounts.

  Venster Systeemvoorkeuren in macOS

 3. In het deelvenster Internetaccounts staan ​​e-mail- en socialemedia-accounttypen die compatibel zijn met de Mac. Selecteer Google.

  Scherm met systeemvoorkeuren voor internetaccounts in macOS

 4. Selecteer Open browser wanneer u hierom wordt gevraagd in het vervolgkeuzevenster.

  Vervolgkeuzescherm Internetaccounts om Google-account te autoriseren

 5. Voer uw Google-accountnaam (e-mailadres) in het geopende venster in en selecteer De volgende.

  Google-aanmeldingsscherm in macOS

 6. Voer het wachtwoord van uw Google-account in en selecteer vervolgens De volgende of Opgericht (afhankelijk van uw OS-versie).

  Google-wachtwoordscherm in Mac Mail-configuratie

 7. De vervolgkeuzelijst verandert om een ​​lijst met apps op uw Mac weer te geven die gebruik kunnen maken van uw Google-account. Selecteer Mail en een van de andere apps en selecteer vervolgens Gedaan.

  Selecteer Google-functies om op te nemen in macOS

 8. Uw Google-e-mailaccount wordt automatisch ingesteld in de Mail-toepassing. U kunt ook toegang krijgen tot het voorkeurenpaneel Internetaccounts door de toepassing Mail te starten en te selecteren: Mail > rekeningen in de menubalk.

Gmail instellen in OS X Mountain Lion en OS X Lion

Gmail instellen in OS X Mountain Lion en OS X Lion verschilt enigszins van latere versies van het besturingssysteem.

 1. Lancering Systeem voorkeuren door op het Dock-pictogram te klikken of door te selecteren Systeem voorkeuren van de appel menu.

 2. Selecteer de E-mail, contacten en agenda’s voorkeurenpaneel.

 3. Selecteer Gmail.

 4. Voer uw Gmail-e-mailadres en wachtwoord in en klik vervolgens op Opgericht.

 5. In het vervolgkeuzevenster wordt een lijst weergegeven met apps op uw Mac die gebruik kunnen maken van uw Gmail-account. Zet een vinkje naast Mail en klik Accounts toevoegen.

Als u oudere versies van OS X gebruikt

Als u een versie van OS X Snow Leopard of ouder gebruikt, stelt u Mail in om toegang te krijgen tot uw Gmail-account vanuit de Mail-toepassing in plaats van vanuit Systeemvoorkeuren.

 1. Lancering Mail en selecteer Account toevoegen om het scherm Account toevoegen te openen.

 2. Voer uw Gmail-e-mailadres en wachtwoord in. De Mail-applicatie herkent het Gmail-adres en biedt aan om het account automatisch in te stellen.

 3. Plaats een cheque in de Stel het account automatisch in doos.

 4. Klik op de Aanmaken knop.

Dat is alles. Mail is klaar om je Gmail te pakken.

Handmatig Mail instellen voor een Gmail-account

Oude versies van Mail (2.x en eerder) hadden geen geautomatiseerde methode voor het instellen van een Gmail-account. U kunt nog steeds een Gmail-account maken in Mail, maar u moet het account handmatig instellen, net als elk ander op IMAP gebaseerd e-mailaccount. De instellingen en informatie die je nodig hebt zijn:

 • Accounttype: IMAP
 • E-mailadres: [gmailusername]@gmail.com
 • Wachtwoord: uw Gmail-wachtwoord
 • Gebruikersnaam: uw Gmail-adres zonder de “@gmail.com”
 • Server voor inkomende e-mail: imap.gmail.com
 • Server voor uitgaande e-mail (SMTP): smtp.gmail.com

Nadat je deze informatie hebt ingevoerd, heeft Mail toegang tot je Gmail-account.

Toegang krijgen tot Gmail in de e-mailtoepassing

Nadat u uw Gmail-account heeft ingesteld, opent u de Mail toepassing op uw Mac door op het pictogram in het Dock te klikken. In de linkerkolom, onder Postvak IN, zie je Google vermeld staan ​​samen met Apple’s eigen iCloud-mail en alle andere e-mailaccounts die je hebt ingevoerd. Klik op Google om uw Gmail te lezen en te beantwoorden. Gmail is niet het enige populaire e-mailaccount dat u met Mail kunt gebruiken. Yahoo- en AOL-mailaccounts zijn slechts een paar klikken verwijderd met dezelfde methode.