Skip to content

Een iPhone- of iPad-game ontwikkelen

13 de augustus de 2021
Vainglory Koshka attacking a jungle monster 58597a543df78ce2c3418338

Als je een passie hebt voor het ontwikkelen van mobiele games, is het nooit te laat om te beginnen. Hoewel de App Store niet helemaal de goudkoorts is die het in de begintijd was, is het nog steeds mogelijk om een ​​app te ontwikkelen, een aanhang op te bouwen en geld te verdienen. Er zijn ook lage kosten voor toegang tot de markt; Apple rekent $ 99 per jaar voor een ontwikkelaarsabonnement, waarmee je iPhone- en iPad-games in de App Store kunt indienen. Je kunt de Xcode-ontwikkelingskit gratis downloaden nadat je je hebt geregistreerd als ontwikkelaar. Wat moet je daarna doen? Hier leest u hoe u aan de slag kunt gaan.

Wat heb je nodig om te beginnen met het ontwikkelen van mobiele games?

Buiten het ontwikkelaarsabonnement heb je programmeervaardigheden, afbeeldingen en geduld nodig. Veel geduld. Hoewel je geen perfectionist wilt zijn die nooit publiceert omdat ze altijd een klein foutje vinden, wil je ook geen product vol bugs uitbrengen. Maak je geen zorgen als je geen artistiek tintje hebt als het op graphics aankomt. Er zijn een aantal bronnen beschikbaar voor gratis of goedkope afbeeldingen. Als je een eenmanszaak bent, heb je voldoende vaardigheid nodig om knoppen te maken en een bruikbare gebruikersinterface samen te stellen, maar de meeste mensen kunnen dat aan met een paar lessen over het gebruik van Photoshop of het gratis alternatief Paint.net.

Welk ontwikkelplatform moet je gebruiken?

Als je alleen voor de iPhone en de iPad wilt ontwikkelen, is de programmeertaal Swift van Apple het meest logisch. Het is een snelle ontwikkeltaal in vergelijking met het oude Objective-C, en als je rechtstreeks voor het apparaat ontwikkelt, kun je nieuwe functies van het besturingssysteem gebruiken zodra ze worden uitgebracht. Als u een ontwikkelingskit van derden gebruikt, moet u vaak wachten tot die derde partij de nieuwe functies ondersteunt. Er zijn een aantal iOS-emulators van derden die ook van pas kunnen komen. Wijs ontwikkelingskits van derden echter niet af. Ze zijn handig als je van plan bent je game op meerdere platforms uit te brengen. U wilt de ontwikkelkits “bouw een game in een uur” vermijden. Ze zijn vaak te beperkt om ingewikkelde games te ontwikkelen. Hier zijn een paar solide platforms die gratis te gebruiken zijn voor onafhankelijke ontwikkelaars die onder bepaalde inkomstenlimieten vallen:

  • Eenheid. Dit is een van de meest populaire ontwikkelingskits van derden, vooral voor degenen die 3D-graphics gebruiken. U kunt Unity gratis gaan gebruiken zolang uw jaaromzet minder is dan $ 100.000.
  • Corona-SDK. Als je snel een game wilt maken met 2D-graphics, is de Corona SDK een solide keuze. Het gebruikt LUA als programmeertaal, die zowel flexibel als zeer snel is. De persoonlijke editie van Corona SDK is gratis en heeft geen omzetlimiet. De enterprise-editie maakt offline builds mogelijk en de mogelijkheid om uw eigen aangepaste API te maken, waardoor deze zeer flexibel is.
  • TelefoonGap. PhoneGap, een van de meest populaire tools van derden, biedt veel ondersteuning en plug-ins van derden. Als je meer aan de grafische kant dan aan de programmeerkant belandt, kan dit je een echte voorsprong geven. PhoneGap gebruikt ook webgebaseerde tools (HTML, CSS, enz.) als de kern van de ontwikkelingservaring. Het is gratis.

Hoe zit het met afbeeldingen?

Als je geen artistiek bot in je lichaam hebt, kunnen graphics een gigantische wegversperring lijken. Maar er is een manier omheen: activawinkels. Op deze marktplaatsen kun je kant-en-klare grafische middelen kopen voor gebruik bij game-ontwikkeling. Het nadeel is dat de visuals van je game niet uniek zijn.

  • OpenGameArt. Een van de meest populaire bronnen voor gratis afbeeldingen komt van OpenGameArt. De meeste activa in deze winkel vallen onder een creative commons-licentie die meestal vereist dat de afbeeldingen aan de artiest worden toegeschreven.
  • Unity Asset Store. Een groot deel van het gebruik van Unity is de activawinkel, die afbeeldingen uit veel verschillende genres bevat en zowel 3D- als 2D-graphics bevat. Het beste van alles is dat u Unity niet hoeft te gebruiken om de activawinkel te gebruiken.
  • SpelArt2D. Deze site heeft een leuke “freebies”-sectie en een goede verzameling royaltyvrije afbeeldingen die geen arm en een been kosten.
  • Scirra. De Scirra-winkel bevat zowel grafische als audio-items zoals muziek en geluidseffecten.
  • Game-items op Reddit. Deze subreddit bevat geen echte game-items, maar het is een geweldig discussieforum voor het vinden van assets.

Algemene tips voor het ontwikkelen van mobiele games

Hier zijn nog een paar algemene tips om in gedachten te houden bij het maken van je eerste game-app:

Begin klein

Waarom spring je niet direct in je project en leer je deze spellen? Ten eerste is game-ontwikkeling moeilijk. Afhankelijk van de omvang van uw project, kunt u er maanden, een jaar of zelfs meerdere jaren aan werken. Zelfs als je concept relatief eenvoudig is, is het een goed idee om nat te worden met een klein project. Goed programmeren is een kwestie van iteratie. Elke keer dat u een functie implementeert, wordt u een beetje beter in het coderen ervan. Uiteindelijk zal het ontwikkelen van een klein spel ervoor zorgen dat je hoofdproject beter wordt.

Snel publiceren

Door een eenvoudig concept te bedenken en het zo te ontwikkelen dat het op zichzelf kan staan ​​in de App Store, kun je meer te weten komen over het publicatieproces. Je leert niet alleen hoe je apps publiceert, maar je leert ook over het post-publicatieproces, waaronder het op de markt brengen van je app, het tegen de juiste prijs krijgen, de juiste advertenties implementeren, bugs patchen, enz.

Breek je game in delen, bouw game-engines en publiceer meerdere games

Het is belangrijk om een ​​project te nemen, het in verschillende delen op te splitsen en die delen vervolgens in nog kleinere delen op te splitsen. Dit helpt u niet alleen om georganiseerd te blijven, maar het stelt u ook in staat om de voortgang te zien van een project dat maanden in beslag kan nemen. Je game heeft waarschijnlijk een grafische engine, een gameplay-engine, een leaderboards-engine en verschillende onderdelen nodig, zoals een gebruikersinterface, menusysteem, enz. De sleutel tot slimme ontwikkeling is om altijd uit te kijken naar repetitieve stukjes code en het als een kans te zien om een ​​functie of klasse rond die code te bouwen. Het plaatsen van een knop op het scherm kan bijvoorbeeld meerdere regels code kosten, maar er kunnen maar een paar variabelen zijn die elke keer dat u een knop plaatst veranderen. Dit is een kans om een ​​enkele functie te creëren voor het plaatsen van de knop waarin u die variabelen doorgeeft, waardoor de hoeveelheid tijd die nodig is om een ​​menusysteem te ontwikkelen, wordt verkort. Ditzelfde concept is van toepassing ongeacht de omvang van het project. Het bouwen van een set herbruikbare code en code-engines kan toekomstige game-ontwikkeling veel gemakkelijker maken.

Heb geduld

Het ontwikkelen van games kan een lang proces zijn en er is veel geduld voor nodig om het tot het einde te volbrengen. Het is belangrijk om elke dag of elke week wat tijd vrij te maken om te ontwikkelen. De grootste valkuil waar ontwikkelaars voor het eerst in trappen, is vrije tijd nemen om jezelf een frisse kijk op het project te geven. Dit leidt tot de “Oh ja, ik was vorig jaar een game aan het ontwikkelen, wat is er mee gebeurd?” moment. Tenzij je een game ontwikkelt die in een kwestie van dagen of weken kan worden gebouwd, loop je waarschijnlijk tegen een muur aan. U kunt meerdere muren raken als uw project een lange ontwikkelingscyclus heeft. Maar het is belangrijk om eraan te blijven werken. Een zin die schrijvers vaak tegen zichzelf herhalen wanneer ze aan een roman werken, is ‘elke dag schrijven’. Het maakt niet uit of de tekst goed is. Een dag overslaan kan ertoe leiden dat je twee dagen, een week, een maand overslaat… Maar dat betekent niet dat je je elke dag op hetzelfde moet concentreren. Een truc om met de muur om te gaan, is om over te schakelen naar een ander deel van het project. Als u een ingewikkelde engine codeert, kunt u wat tijd besteden aan het zoeken naar afbeeldingen voor uw spel of het zoeken naar geluidseffecten die u in uw gebruikersinterface kunt gebruiken. Je kunt zelfs Kladblok op je computer openen en gewoon brainstormen.

Vergeet de kwaliteitsborging niet

Deze mantra van geduld is nooit belangrijker dan die allerbelangrijkste laatste fase van ontwikkeling: kwaliteitsborging. Deze fase gaat niet alleen over het pletten van bugs. Je moet ook verschillende delen van het spel evalueren op basis van de enige maatstaf die er echt toe doet: is het leuk? Wees niet bang om wijzigingen aan te brengen als je het gevoel hebt dat je game niet aan de fun-eis voldoet. Maar houd er ook rekening mee dat je de game al speelt en test sinds de ontwikkeling begon. Je wilt niet in de val trappen door te denken dat het spel saai is omdat je er al te bekend mee bent. Denk na over hoe die nieuwe gebruiker zich zal voelen bij het spelen van het spel. Kwaliteitsborging is belangrijk omdat die eerste release heel erg belangrijk is. Dit is nooit meer waar dan wanneer een onafhankelijke ontwikkelaar of een klein team dat spel uitbrengt waar ze maanden en maanden aan hebben gewerkt. De allerbeste marketing zijn de organische downloads die plaatsvinden wanneer de game in de App Store wordt uitgebracht. Hoe gepolijster het spel, hoe beter de eerste ontvangst, wat op de lange termijn tot meer downloads leidt.