Skip to content

Een MAC-adres zoeken en wijzigen

21 de juli de 2021
desk computer macbook apple working table 764627 pxhere.com 32891446593849699295941dcc12713a

De methode die wordt gebruikt om een ​​MAC-adres te vinden, is afhankelijk van het betrokken type netwerkapparaat. Alle populaire netwerkbesturingssystemen bevatten hulpprogramma’s waarmee u MAC-adresinstellingen kunt vinden (en soms wijzigen). Een MAC-adres (Media Access Control) bestaat uit zes paar hexadecimalen en identificeert hardware op een netwerk. Fabrikanten integreren dit unieke nummer op het moment van fabricage of slaan het op in de firmware. Het is over het algemeen niet bedoeld om te veranderen.

Zoek een MAC-adres in Windows

Gebruik het hulpprogramma ipconfig (met dewith /alle optie) om het MAC-adres van de computer in moderne versies van Windows weer te geven. Oudere versies van Windows (Windows 95 en Windows 98) gebruikten het hulpprogramma winipcfg.

Zowel winipcfg als ipconfig kunnen meerdere MAC-adressen voor één computer weergeven. Voor elke geïnstalleerde netwerkkaart bestaat één MAC-adres. Bovendien onderhoudt Windows een of meer MAC-adressen die niet zijn gekoppeld aan hardwarekaarten. Windows-inbelnetwerken gebruiken bijvoorbeeld virtuele MAC-adressen om de telefoonverbinding te beheren alsof het een netwerkkaart is. Sommige Windows VPN-clients hebben hun eigen MAC-adressen. De MAC-adressen van deze virtuele netwerkadapters hebben dezelfde lengte en hetzelfde formaat als echte hardware-adressen.

Zoek een MAC-adres in Unix of Linux

De specifieke opdracht die in Unix wordt gebruikt om een ​​MAC-adres te vinden, is afhankelijk van de versie van het besturingssysteem. In Linux en in sommige vormen van Unix is ​​het commando ifconfig -a geeft MAC-adressen terug. MAC-adressen in Unix en Linux zijn ook te vinden in de volgorde van opstartberichten. Deze besturingssystemen geven het MAC-adres van de computer weer op het scherm wanneer het systeem opnieuw wordt opgestart. Bovendien worden opstartberichten bewaard in een logbestand (meestal var/log/messages of /var/adm/messages).

Zoek een MAC-adres op een Mac

Om MAC-adressen op Apple Mac-computers te vinden, klikt u op Systeem voorkeuren > Netwerk > Geavanceerd > Hardware.

MAC-adres op macOS

Als de computer Open Transport uitvoert, verschijnt het MAC-adres onder de Info of Gebruikersmodus/Geavanceerd schermen. Als het systeem MacTCP draait, verschijnt het MAC-adres onder de Ethernet icoon.

Samenvatting: Een MAC-adres vinden

Samengevat, hier is hoe u het MAC-adres van een computer kunt vinden:

 • Windows: ipconfig/all, of winipcfg
 • Linux en sommige Unix: ifconfig -a (let op de eerste “f” in ifconfig; dit is gemakkelijk te verwarren met ipconfig van Windows)
 • Macintosh: Instellingen > Netwerk > Geavanceerd > Hardware

MAC-adressen zijn vaste nummers die niet kunnen worden gewijzigd. Er zijn echter verschillende geldige redenen om een ​​MAC-adres te wijzigen.

Een MAC-adres wijzigen om met uw ISP te werken

Bij de meeste internetabonnementen krijgt de klant één IP-adres. De internetserviceprovider (ISP) mag aan elke klant één statisch (vast) IP-adres toewijzen. Deze benadering is echter een inefficiënt gebruik van IP-adressen. De ISP geeft elke klant vaker een dynamisch IP-adres dat verandert telkens wanneer de klant verbinding maakt met internet. ISP’s zorgen ervoor dat elke klant slechts één dynamisch adres ontvangt met behulp van verschillende methoden. Inbel- en veel DSL-diensten vereisen doorgaans dat de klant inlogt met een gebruikersnaam en wachtwoord. Kabelmodemdiensten daarentegen doen dit door het MAC-adres te registreren en te volgen van het apparaat dat verbinding maakt met de ISP. Het apparaat met het MAC-adres dat wordt gecontroleerd door een ISP kan de kabelmodem, een breedbandrouter of de pc zijn die de internetverbinding host. Het staat de klant vrij om achter deze apparatuur een netwerk op te bouwen, maar de ISP verwacht dat het MAC-adres te allen tijde overeenkomt met de geregistreerde waarde. Wanneer een klant dat apparaat echter vervangt of de netwerkadapter erin verandert, zal het MAC-adres van de nieuwe apparatuur niet langer overeenkomen met het adres dat bij de ISP is geregistreerd. In dit geval schakelt de ISP doorgaans de internetverbinding van de klant uit om veiligheidsredenen (en factureringsredenen). Hoewel MAC-adressen geen geografische locatie-informatie onthullen zoals IP-adressen dat doen, kan het wijzigen van MAC-adressen in sommige situaties de internetprivacy vergroten.

Een MAC-adres wijzigen via klonen

Sommige mensen nemen contact op met hun ISP’s met het verzoek de MAC-adressen die aan hun abonnementen zijn gekoppeld, bij te werken. Dit proces werkt, maar kost tijd en internetservice is niet beschikbaar totdat de provider actie onderneemt. Om dit probleem snel te omzeilen, wijzigt u het MAC-adres op het nieuwe apparaat zodat het overeenkomt met het adres van het oorspronkelijke apparaat. Hoewel u een fysiek MAC-adres niet in hardware kunt wijzigen, kunt u het in software emuleren. Dit proces wordt klonen genoemd. Veel breedbandrouters ondersteunen het klonen van MAC-adressen als geavanceerde configuratieoptie. Het geëmuleerde MAC-adres lijkt voor de serviceprovider identiek aan het oorspronkelijke hardware-adres. De specifieke procedure voor het klonen varieert afhankelijk van het type router; raadpleeg de productdocumentatie voor details.

MAC-adressen en kabelmodems

Naast MAC-adressen die door ISP’s worden bijgehouden, volgen sommige breedbandmodems ook het MAC-adres van de netwerkadapter van de hostcomputer binnen het thuisnetwerk. Als u de computer die op de breedbandmodem is aangesloten, verwisselt of de netwerkadapter wijzigt, werkt uw internetverbinding mogelijk daarna niet meer. In dit geval is het klonen van MAC-adressen niet vereist. Resetten (inclusief herlaadstroom) op zowel de kabelmodem als de hostcomputer zal het MAC-adres dat in de modem is opgeslagen automatisch wijzigen.

MAC-adressen wijzigen via het besturingssysteem

Windows biedt een gemakkelijke manier om MAC-adressen te wijzigen.

 1. druk op Windows-toets+Xen selecteer vervolgens Apparaat beheerder.

  Apparaatbeheer in het menu Start

 2. Vouw de . uit Netwerkadapters lijst.

 3. Klik met de rechtermuisknop op de adapter waarvan u het MAC-adres wilt wijzigen en selecteer vervolgens Eigendommen.

  Eigenschappen in Apparaatbeheer

 4. Selecteer de Geavanceerd tabblad.

  Tabblad Geavanceerd in het venster Eigenschappen

 5. Selecteer Lokaal beheerd adres of Netwerkadres, kies dan Waarde.

  Waardeveld in het venster Controllereigenschappen

 6. Wis de bestaande waarde, voer een nieuw adres in zonder koppeltekens en selecteer vervolgens OK.

  OK-knop in het venster Controllereigenschappen

 7. Herstart de computer.

In Linux en Unix

In Linux en sommige versies van Unix ondersteunt ifconfig het wijzigen van MAC-adressen als de benodigde netwerkkaart en driverondersteuning aanwezig zijn.