Skip to content

Een Mac-toepassing repareren die niet start

9 de juli de 2021
can i fix application thats not starting 2260192 08f1e98a9bfa41b592313911152abffc

Wanneer u een Mac-toepassing start die u regelmatig gebruikt en deze niet opstart, of nooit volledig wordt opgestart, zult u ongetwijfeld gefrustreerd raken. Als je geluk hebt, is dit een eenmalig evenement. Je kunt de app geforceerd afsluiten en het opnieuw proberen, hopelijk met succes. Als de app nog steeds niet start, zijn er verschillende oplossingen die u kunt gebruiken om op te lossen waarom uw Mac de toepassing plotseling niet kan openen. De informatie in dit artikel is van toepassing op macOS Catalina (10.15) tot en met OS X Lion (10.10), behalve zoals aangegeven.

Redenen waarom een ​​Mac-toepassing niet start

Als u de app al een tijdje niet met succes start en nu niet start, is er iets veranderd.

 • Er is een kans dat een bestand corrupt is geraakt door een systeemcrash.
 • De app moet mogelijk worden bijgewerkt.
 • Het kan in conflict zijn met een andere app.
 • Het machtigingen- of voorkeurenbestand van de app is mogelijk beschadigd.

Een toepassing repareren die niet op Mac wordt geopend

Wat de reden ook is, er zijn verschillende mogelijke oplossingen voor dit probleem, variërend van eenvoudig tot complexer.

 1. Start de Mac opnieuw op. Het is altijd slim om te beginnen met de eenvoudigst mogelijke oplossing.

 2. Werk de app bij. Controleer of u de meest recente versie van de app hebt en werk deze bij als dit niet het geval is. Deze stap is essentieel na een update van het Mac-besturingssysteem. In veel gevallen lost het updaten van de getroffen app het probleem op.

 3. Verwijder het app-voorkeurenbestand (plist-bestand) handmatig of met een app-verwijderprogramma voor Mac. Plist-bestanden kunnen beschadigd raken wanneer een Mac onverwacht wordt afgesloten of opnieuw wordt opgestart of wanneer een app vastloopt of crasht. Als gevolg hiervan wordt de app mogelijk niet geopend. Wanneer je een bestand met slechte voorkeuren verwijdert, maakt je Mac een nieuw plist-bestand aan dat automatisch alle standaardinstellingen van de app bevat. U moet de voorkeuren van de app daarna opnieuw configureren. Voorkeurenbestanden zoeken en verwijderen:

  1. Ga naar Vinder > Bibliotheek > Voorkeuren.
  2. Zoek naar de plist in dit formaat: com.developer_name.app_name.plist.
  3. Verwijder het plist-bestand dat overeenkomt met de app.

  Apple verbergt standaard de map Bibliotheek, zodat u er niet per ongeluk wijzigingen in kunt aanbrengen. U moet weten hoe u verborgen bestanden in OS X kunt weergeven als u de map Bibliotheek niet op uw Mac ziet.

 4. Start uw Mac in de veilige modus. Deze opstartomgeving voor probleemoplossing beperkt de meeste opstartitems. Het beperkt ook het besturingssysteem om alleen de basis OS-kern te gebruiken. Als u de Mac in de veilige modus kunt starten en vervolgens de betreffende app kunt gebruiken, is de waarschijnlijke oorzaak niet de machtigingen of voorkeursbestanden. Het conflict kan afkomstig zijn van een andere app of een opstartitem.

 5. App-machtigingen herstellen. In OS X Yosemite en eerder is een van de eerste dingen die u moet doen als u een app tegenkomt die niet start, het herstellen van machtigingen. Deze stap zorgt ervoor dat de toepassing en alle bijbehorende bestanden die nodig zijn de juiste machtigingen hebben om te worden uitgevoerd. U hoeft niet te weten wat de machtigingen moeten zijn. Uw Mac houdt een database bij met de standaardmachtigingen voor de meeste toepassingen die u installeert. Met de release van OS X El Capitan heeft Apple een nieuwe functie toegevoegd die het handmatig herstellen van bestandspermissies niet langer nodig maakte. Bestandsmachtigingen worden automatisch hersteld met software-updates in OS X 10.11 en hoger.

 6. Installeer de app opnieuw. Nadat je de App Store hebt gecontroleerd om te controleren of de app nog steeds beschikbaar is, verwijder je de probleem-app van je Mac. Installeer het vervolgens opnieuw vanuit de App Store.

 7. Neem contact op met de app-ontwikkelaar. Bezoek de website van de app-ontwikkelaar en zoek naar opmerkingen over compatibiliteit met uw versie van macOS of OS X of andere apps en services die u gebruikt.