Skip to content

Een Microsoft-eigendom Discord kan slecht zijn, zeggen experts:

19 de juni de 2021
GettyImages 1203019335 ac1be1e242dd456aad93f71dfeacf6f8

Belangrijkste leerpunten

  • Microsoft en andere bedrijven zijn in gesprek om Discord over te nemen.
  • Terwijl andere bedrijven erbij betrokken zijn, maken velen zich zorgen over de implicaties achter een Microsoft-aankoop.
  • Minder controle en het verleden van Microsoft met Skype, een ooit populaire app voor videoconferenties, staan ​​centraal.

Microsoft is naar verluidt in gesprek om Discord te kopen voor $ 10 miljard, en veel mensen zijn bang dat het zal eindigen als Skype. Rapporten dat Discord een verkoop van meer dan $ 10 miljard onderzoekt, zijn onlangs opgedoken, wat leidde tot een rapport van Bloomberg suggereert dat Microsoft in gesprek is om de online berichten-app te kopen. Dit nieuws heeft ertoe geleid dat velen de mogelijke overname betreuren, aangezien Microsoft niet de beste geschiedenis heeft gehad als het gaat om het verwerven van nieuwe communicatiediensten. “Veel huidige Discord-gebruikers lijken zich zorgen te maken dat de kwaliteit van Discord zou afnemen na een overname door Microsoft”, vertelde Miklos Zoltan, CEO van Privacy Affairs, via e-mail aan Lifewire. “Hoewel het op dit moment onzeker is welke plannen Microsoft heeft voor Discord, zijn deze angsten niet geheel ongegrond.”

Slecht bloed

Om volledig te begrijpen waarom velen zich zorgen maken over de toekomst van Discord als het eigendom is van Microsoft, moet je teruggaan in de tijd, naar mei 2011, toen Microsoft een deal sloot om Skype te kopen voor $ 8,5 miljard. Destijds was Skype een van de meest populaire videochatapplicaties die beschikbaar was, en bood hoogwaardige gesprekken die naar iedereen op de planeet konden worden gevoerd, zolang ze een Skype-account en een compatibel apparaat hadden. Toen Microsoft de service echter eenmaal had gekocht, begonnen de dingen snel te veranderen.

In plaats van zich te concentreren op wat in de eerste plaats zoveel gebruikers naar Skype trok – superieure videokwaliteit – begon Microsoft de app te updaten met functies die hem meer een concurrent zouden maken voor alledaagse berichten-apps. Dit omvatte een compleet herontwerp, dat nieuwe emoji’s introduceerde en zelfs functies zoals Highlights, een imitatie van Snapchat’s populaire ‘verdwijnende berichten’. De verhuizing was een poging om gelijke tred te houden met andere populaire apps die destijds op de markt waren, maar geen van die veranderingen wierp echt vruchten af. Skype-gebruikers wilden niet iets dat Snapchat of andere apps kon bijhouden. Ze wilden het betrouwbare videoconferentieplatform waar ze zo sterk op waren gaan vertrouwen. Het platform raakte snel in een feature creep, wat betekent dat updates nooit groot of impactvol waren. Gebruikers keerden dus nooit terug naar de service en wendden zich in plaats daarvan tot andere videoconferentie-apps zoals Zoom. “Als Microsoft Discord koopt, zullen ze waarschijnlijk proberen het te integreren met het Xbox-ecosysteem en er geld mee te verdienen.” “Microsoft heeft Skype in 2011 overgenomen en sindsdien is de ontwikkeling op Skype extreem beperkt geweest”, legt Zoltan uit. Hij zegt dat dit gebrek aan updates alleen heeft gediend om gebruikers naar andere applicaties zoals Telegram, Signal en zelfs Discord te pushen voor hun berichtenbehoeften. Velen zijn bang dat Discord hetzelfde lot als Skype zou ondergaan als het door Microsoft wordt gekocht, met meerdere gebruikers het uiten van die gevoelens op Twitter.

Onzekere toekomst

Andere angsten vloeiden voort uit de recente aankopen door Microsoft van ZeniMax Media, het moederbedrijf van Bethesda Softworks. Tijdens een briefing eerder deze maand maakte Phil Spencer, het hoofd van Xbox, duidelijk dat Microsoft deze grote aankopen heeft gestimuleerd om Game Pass zo goed mogelijk te maken voor Xbox-gamers. Dat betekent dat toekomstige ZeniMax-games exclusieve banden kunnen hebben met het Xbox-platform. Hoewel exclusives een goede zaak zijn voor Xbox-gamers, zijn Discord-gebruikers bang dat ze vergelijkbare exclusiviteitsverbindingen kunnen zien als de berichten-app door Microsoft wordt opgepikt.

“Als Microsoft Discord koopt, zullen ze waarschijnlijk proberen het te integreren met het Xbox-ecosysteem en er geld mee te verdienen”, vertelde Lilia Gorbachik, productmanager bij Intermedia, in een e-mail aan Lifewire. Gorbachik, die meer dan 15 jaar ervaring heeft in de Unified Communications as a Service (UCaaS) -industrie, zegt dat de verhuizing van invloed kan zijn op het huidige gebruikersbestand, omdat de prijzen voor de premium-service van Discord kunnen veranderen, of het bedrijf ervoor kan kiezen om het achter services te vergrendelen zoals het Xbox-netwerk (voorheen Xbox Live). Functies die gratis voor gebruikers beschikbaar zijn, kunnen ook worden beïnvloed. “Het Discord-publiek is vrij jong en ze waarderen gratis service met een verscheidenheid aan controle erover. Microsoft heeft de neiging om minder controle over zijn services te bieden, wat belangenverstrengeling kan veroorzaken.” zei Gorbatsjik.