Skip to content

Een muis met meerdere knoppen gebruiken met uw Mac

24 de juni de 2021
RightClickMousePreference 56a5d5323df78cf7728a100b 5c8284d346e0fb000133649d

macOS en OS X ondersteunen muizen van elke stijl volledig. Het proces voor het inschakelen van ondersteuning voor muis met meerdere knoppen is afhankelijk van het type muis. macOS en OS X detecteren het type muis en geven de juiste configuratie-informatie weer. De instructies in dit artikel verwijzen naar macOS 10.15 (Catalina). De procedure is echter vergelijkbaar in oudere versies van macOS en OS X.

Ondersteuning voor meerdere knoppen inschakelen op een Magic Mouse of een op gebaren gebaseerde muis

De Apple Magic Mouse vereist OS X 10.6.2 of hoger en de Magic Mouse 2 heeft OS X El Capitan (10.11) of hoger nodig om correct te werken met een Mac. Andere op gebaren gebaseerde muizen vereisen mogelijk specifieke minimumversies van het Mac-besturingssysteem, dus controleer de systeemvereisten van uw muis.

 1. Start Systeemvoorkeuren door op de Systeem voorkeuren pictogram in het Dock of door de Systeem voorkeuren item onder de appel menu.

 2. In de Systeem voorkeuren venster, selecteer de Muis icoon om de . te openen Muis voorkeurenpaneel.

  Systeemvoorkeuren op een Mac.

 3. Ga naar de Aanwijzen & klikken tabblad.

  Tabblad Aanwijzen & klikken van Muisvoorkeuren

 4. Selecteer de Secundaire klik selectievakje.

  Muisvoorkeurenscherm met secundaire klikoptie

 5. Gebruik het vervolgkeuzemenu hieronder Secundaire klik om de zijde van het muisoppervlak te selecteren die u wilt gebruiken voor de secundaire klik. Kies rechts of links.

  Secundaire klikopties in Muisvoorkeuren

 6. Dichtbij Systeem voorkeuren om de wijziging op te slaan.

Hoe de tweede knop op een Mighty Mouse in te schakelen

De Mighty Mouse ging vooraf aan de Magic Mouse. Apple verkocht het van 2005 tot 2009 en veranderde toen de naam in Apple Mouse en verkocht een Bluetooth-versie totdat het apparaat in 2017 werd stopgezet.

 1. Start Systeemvoorkeuren door te klikken op de Systeem voorkeuren pictogram in het Dock of door te selecteren Systeem voorkeuren onder de appel menu.

 2. In de Systeem voorkeuren venster, klik op de Muis of Toetsenbord muis pictogram—afhankelijk van de versie van het Mac-besturingssysteem dat u gebruikt—om het voorkeurenpaneel te openen.

 3. Klik op de Muis naar zie een afbeelding van uw Mighty Mouse.

 4. Elke knop op de Mighty Mouse heeft een vervolgkeuzemenu dat u kunt gebruiken om de functie toe te wijzen. De standaardconfiguratie heeft zowel de linkerknop als de rechterknop toegewezen aan: Primaire klik.

 5. Gebruik het vervolgkeuzemenu dat is gekoppeld aan de knop die u wilt wijzigen en selecteer Secundaire klik.

 6. Dichtbij Systeem voorkeuren om de wijziging op te slaan.

Hoe de secundaire muisknopfunctie op een generieke muis in te schakelen

De meeste muizen gebruiken de stuurprogramma’s die in het Mac-besturingssysteem zijn ingebouwd. Als u echter een muis van derden gebruikt die zijn eigen Mac-muisstuurprogramma’s of voorkeurenpaneel bevat, volgt u de instructies van de fabrikant. Volg anders deze instructies:

 1. Start Systeemvoorkeuren door op de . te klikken Dok pictogram of het selecteren van de Systeem voorkeuren item uit de appel menu.

 2. In de Systeem voorkeuren venster, klik op de Muis of Toetsenbord muis pictogram om het voorkeurenpaneel te openen.

 3. Klik op de Muis tabblad, indien nodig.

 4. Wijs de toe Primaire klik muisknop naar de linker- of rechtermuisknop. Nadat u uw selectie hebt gemaakt, wordt de secundaire klikfunctie toegewezen aan de resterende muisknop.

 5. Dichtbij Systeem voorkeuren om de wijziging op te slaan.

Als u een muis met één knop gebruikt of niet op de secundaire muisknop wilt klikken, houdt u de . ingedrukt Controle toets op het toetsenbord terwijl u met de muis op een item klikt. Deze actie creëert het equivalent van een secundaire klik.