Skip to content

Een nat draagbaar apparaat opslaan

11 de september de 2021
iPod in water 56a67eb33df78cf7728eadbc

Een kleine hoeveelheid water kan de levensduur van elk draagbaar apparaat dat niet waterbestendig is in gevaar brengen. Als je je telefoon of tablet per ongeluk in de gootsteen hebt laten vallen, door de wasmachine hebt gehaald of in de regen hebt laten staan, dan geeft deze gids je tips en instructies die kunnen helpen een met water doordrenkt apparaat weer tot leven te wekken. Afhankelijk van de omvang van de schade is er echter geen garantie dat het apparaat kan worden bewaard.

Hier leest u hoe u een natte telefoon, tablet of draagbaar apparaat kunt opslaan

  1. Zet het apparaat niet aan. Schakel nooit een met water doordrenkt elektronisch apparaat in. Als je het aanzet terwijl het nog nat is, zal het water binnenin de elektronica kortsluiten en het waarschijnlijk doden. Als uw draagbare apparaat was uitgeschakeld toen het ongeval plaatsvond, heeft u een grotere kans om het te redden dan wanneer het al was ingeschakeld. Zelfs als het tijdens uw ongeluk is ingeschakeld, kunt u het mogelijk nog steeds aan het werk krijgen.

  2. Haal de batterij eruit. Als uw draagbare apparaat een batterijcompartiment heeft, verwijdert u eenvoudig de batterijcellen. Bij apparaten met oplaadbare batterijen moet u mogelijk de behuizing openen om bij de batterij te kunnen. Raadpleeg de handleiding of internet voor de beste manier om dit te doen. (Sommige bieden deze mogelijkheid gewoon niet.) Indien mogelijk kunt u de Hold/Lock-knop op uw apparaat gebruiken om te voorkomen dat het per ongeluk wordt ingeschakeld.

  3. Wassen met gezuiverd water. Het klinkt misschien vreemd om nog meer water toe te voegen aan uw doorweekte apparaat, maar alleen water dat vuil, zout of mineralen (dwz geleiders) bevat, kan elektronica vernietigen. Het probleem is dat de overgrote meerderheid van de waterbronnen deze residuen bevatten. U kunt gezuiverd water (gedestilleerd/gedeïoniseerd) gebruiken om ze weg te spoelen. Demonteer uw apparaat en spoel de elektronische onderdelen vervolgens lichtjes door met goed gezuiverd water.

  4. Wassen met isopropylalcohol. Was het apparaat met isopropylalcohol (IPA) om water te verwijderen en de elektronische componenten van uw apparaat snel te drogen. Gebruik geen IPA op het scherm van uw draagbare apparaat en probeer niets te lang met IPA te wassen, omdat het rubberen afdichtingen kan beschadigen als het voor langere tijd wordt achtergelaten.

  5. Droge componenten. Leg alle gewassen onderdelen op een absorberend materiaal zoals keukenpapier. Om het droogproces te versnellen, kunt u een desktopventilator gebruiken – dit proces kan tot een week duren. U kunt de componenten ook 2 tot 4 dagen op een warme (niet hete) plaats, zoals een droogkast, laten staan. Een andere optie is om rijst (of een ander droogmiddel) te gebruiken, wat een geweldige vochtabsorbeerder is: wikkel het apparaat in papieren handdoeken of plaats het in een bak met ongekookte rijst en wacht minstens een dag of twee.

  6. Zet weer in elkaar en schakel in. Als je eenmaal tevreden bent dat alle componenten van je apparaat droog zijn, gebruik je perslucht om ze een laatste keer schoon te maken, vooral als ze een week in een kom met rijst hebben gezeten. Zet het draagbare apparaat weer in elkaar en schakel het in. Als je geluk hebt, wordt je draagbare computer uit het graf gered.