Skip to content

Een Nintendo DS kiezen

9 de september de 2021
NintendoFamily 5b05bdf0ff1b78003bd15946

Wat te weten

  • Nintendo DS Lite: beste prijs, maar geen camera of groot scherm.
  • Nintendo DSi: de beste allrounder voor retro-, indie- en zelfgemaakte games en creativiteit.
  • Nintendo DSi XL: grote heldere schermen maken dit het beste voor gezinnen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de beste Nintendo DS voor jou kiest.

Nintendo DS-modellen

De Nintendo DS is een populaire en veelzijdige draagbare spelcomputer. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, waardoor de veelzijdigheid wordt vergroot om aan de behoeften van verschillende gamers te voldoen. Maar met zoveel incarnaties van de Nintendo DS, hoe weet je welke geschikt is voor jou of voor een ontvanger van een cadeau? Elke Nintendo DS heeft zijn eigen charmes, maar als je op zoek bent naar bepaalde hardwarefuncties, kan deze gids je misschien helpen de zaken te verfijnen. De Nintendo DS Lite, uitgebracht in 2006, is Nintendo’s meest iconische versie van de handheld, en de meest succesvolle. De functies zijn identiek aan de originele Nintendo DS, maar de Lite heeft een lichtere, kleinere behuizing en een helderder scherm. De Nintendo DS Lite werd in het voorjaar van 2011 stopgezet, maar je kunt hem nog steeds te koop vinden bij derden. De Nintendo DSi, uitgebracht in 2009, speelt de overgrote meerderheid van de Nintendo DS-bibliotheek, maar een aantal nieuwe hardwarefuncties onderscheiden de DSi van de Nintendo DS Lite. De DSi heeft twee camera’s samen met de ingebouwde foto- en muziekbewerkingssoftware. Het heeft ook een SD-kaartsleuf en kan muziekbestanden in ACC-formaat afspelen. Ook heeft de Nintendo DSi toegang tot de Nintendo DSi Shop, waar veel downloadbare games te koop zijn. Games waarvoor accessoires nodig zijn die in de Game Boy Advance-cartridgesleuf kunnen worden gestoken, kunnen niet worden afgespeeld op de Nintendo DSi. De Nintendo DSi XL, uitgebracht in 2010, is een upgrade van de Nintendo DSi met grotere, helderdere schermen met een grotere kijkhoek. De DSi XL wordt ook geleverd met vooraf geladen software zoals “Brain Age Express” en “Flipnote Studio”.

Beste voor retro-gaming: Nintendo DS Lite

De Nintendo DS Lite is achterwaarts compatibel met de uitgebreide bibliotheek van de Game Boy Advance. Combineer dat met de honderden titels die beschikbaar zijn voor de Nintendo DS zelf, en je hebt pure gaming-goedheid waar je lang plezier van zult hebben.​

Beste voor Indie Gaming: Nintendo DSi

De Nintendo DSi Shop biedt tientallen downloadbare titels van kleine en onafhankelijke gamestudio’s. Hoewel downloadbare games niet vaak zo groot of flitsend zijn als wat er in de winkelrekken beschikbaar is (ze komen ook niet met het premium prijskaartje van games in de winkel), kunnen ze meer gedurfd en niet bang zijn om de game-ervaring te verleggen. Wanneer een uniek idee van een indiestudio lovende kritieken krijgt, passen grote studio’s die ideeën vaak aan hun grote budgettitels aan.

Beste voor Homebrew: Nintendo DS Lite

Nintendo DS homebrew kan je indie-ervaring helpen opvullen met geweldige games door beginnende, hoewel over het algemeen niet-gelicentieerde, ontwikkelaars. U kunt zelfs enkele handige gratis apps in handen krijgen. Er is een homebrew-scene voor de Nintendo DSi, maar de Nintendo DS Lite is verreweg de go-to-machine voor homebrew, dankzij de community en de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de vereiste Slot-1- en Slot-2-kaarten.​

Beste voor creativiteit: Nintendo DSi

De Nintendo DSi is een klein werkpaard als het gaat om het maken van multimedia-inhoud. Met zijn camera’s, fotobewerkingssoftware, de beschikbaarheid van Flipnote Studio en zijn muziekbewerkingsapp, biedt de Nintendo DSi een aantal geweldige tools voor creatievelingen. De Wi-Fi-connectiviteit en SD-kaartsleuf van het systeem maken het ook gemakkelijk om meesterwerken te uploaden en te delen.​

Beste voor familiegaming: Nintendo DSi XL

Nintendo heeft hard gewerkt om te bewijzen dat videogames voor gezinnen kunnen zijn, en zijn inspanningen hebben vruchten afgeworpen. De Nintendo DS heeft een brede selectie gezinsgerichte games die op elke versie van de handheld kunnen worden gespeeld, maar de Nintendo DSi XL heeft grote, heldere schermen met een zeer brede kijkhoek. Het is perfect voor het soort over-de-schouder gamen van toeschouwers dat bijvoorbeeld kan plaatsvinden tijdens lange autoritten. De brede kijkhoek van de Nintendo DSi XL maakt het ideaal voor spelers die willen kijken terwijl ze op hun beurt wachten.

Beste voor waar voor je geld: Nintendo DS Lite

Miljoenen Nintendo DS Lite-bezitters kunnen zich niet vergissen. Hoewel het geen camera’s, grote schermen en toegang tot de Nintendo DSi Shop heeft, laat de Nintendo DS Lite spelers direct in een enorme, gevarieerde bibliotheek met gelicentieerde en zelfgemaakte games duiken, en dat telt voor veel. Bovendien is de Nintendo DS Lite prachtig compact, duurzaam en, jawel, licht.

Originele Nintendo DS

De originele stijl Nintendo DS ging in de verkoop in 2004. Het werd stopgezet met de release van de Nintendo DS Lite en de Nintendo DSi, maar het speelt nog steeds alle Nintendo DS-spellen. Het is ook achterwaarts compatibel met de Game Boy Advance-bibliotheek. De originele Nintendo DS wordt door fans liefkozend de “DS Phat” genoemd.