Skip to content

Een ontbrekend AirPlay-pictogram op iPhone en Mac repareren

17 de juli de 2021
airplay definition 57da8d683df78c9cce85beb7

De AirPlay-technologie van Apple maakt het gemakkelijk om muziek, podcasts en video van het ene apparaat naar het andere te streamen, waardoor je huis of kantoor een draadloos entertainmentsysteem wordt. Het gebruik van AirPlay is meestal een kwestie van een paar tikken op de iPhone of een paar klikken op Mac. Maar wat doet u als u merkt dat uw AirPlay-pictogram ontbreekt? De instructies in dit artikel zijn van toepassing op iPhones en iPod touch met iOS 10 en hoger. Ze zijn ook van toepassing op Macs met macOS 10.15 Catalina en hoger.

Hoe het ontbrekende AirPlay-pictogram op iPhone en iPod Touch te repareren

AirPlay is ingebouwd in iOS (het besturingssysteem dat op de iPhone en iPod touch draait). Dat betekent dat u niets hoeft te installeren om het te gebruiken en het kan niet worden verwijderd. Het kan echter worden in- en uitgeschakeld. Er zijn twee manieren om toegang te krijgen tot AirPlay-bedieningselementen. De eerste manier is vanuit het Control Center, waarmee je toegang hebt tot AirPlay Mirroring-opties en audio-uitgangen voor AirPlay kunt kiezen in de muziekbediening. AirPlay kan ook worden gebruikt vanuit apps die dit ondersteunen. In die apps verschijnt het AirPlay-pictogram indien beschikbaar (het is een driehoek die in de onderkant van een rechthoek drukt of drie concentrische ringen, afhankelijk van uw versie van iOS). Maar als het AirPlay-pictogram ontbreekt in het Control Center of in apps die het normaal gesproken aanbieden, heb je mogelijk een probleem. Volg deze stappen om een ​​ontbrekend AirPlay-pictogram op te lossen:

 1. Wifi inschakelen. AirPlay werkt alleen via wifi, niet via mobiele netwerken, dus je moet verbonden zijn met wifi om het te gebruiken.

 2. AirPlay-compatibele apparaten gebruiken. Niet alle multimedia-apparaten zijn compatibel met AirPlay. U moet ervoor zorgen dat u verbinding probeert te maken met apparaten die AirPlay ondersteunen.

 3. Zorg ervoor dat de iPhone en het AirPlay-apparaat zich op hetzelfde wifi-netwerk bevinden. Uw iPhone of iPod touch kan alleen communiceren met het AirPlay-apparaat als alle apparaten zijn verbonden met hetzelfde Wi-Fi-netwerk. Als uw iPhone zich op het ene netwerk bevindt, maar het AirPlay-apparaat op een ander, werkt AirPlay niet.

 4. Start Apparaten opnieuw. Het kan nooit kwaad om je iPhone, iPod touch, Mac of Apple TV opnieuw op te starten als AirPlay ontbreekt. Een goede herstart lost vaak vervelende problemen op.

 5. Update naar de nieuwste versie van iOS. Als je alle eerdere tips hebt geprobeerd, kan het nooit kwaad om ervoor te zorgen dat je de nieuwste versie van iOS gebruikt.

 6. Zorg ervoor dat AirPlay is ingeschakeld op Apple TV. Als u een Apple TV met AirPlay probeert te gebruiken, maar het AirPlay-pictogram op uw telefoon of computer ontbreekt, moet u ervoor zorgen dat AirPlay is ingeschakeld op de Apple TV. Ga daarvoor op de Apple TV naar ​Instellingen > AirPlay en zorg ervoor dat het is ingeschakeld.

 7. AirPlay Mirroring werkt alleen met Apple TV en Macs. Als je je afvraagt ​​waarom AirPlay Mirroring niet beschikbaar is, hoewel AirPlay dat wel is, zorg er dan voor dat je verbinding probeert te maken met een Apple TV of een Mac. Dat zijn de enige apparaten die AirPlay-mirroring ondersteunen.

 8. Wi-Fi-interferentie of routerproblemen. In enkele zeldzame gevallen is het mogelijk dat uw iOS-apparaat niet communiceert met een AirPlay-apparaat vanwege storing op uw wifi-netwerk. Dit kan worden veroorzaakt door andere apparaten of door configuratieproblemen op uw wifi-router. Probeer in die gevallen eerst apparaten zoals uw router opnieuw op te starten. Als dat niet werkt, verwijder dan een voor een andere Wi-Fi-apparaten van het netwerk om interferentie te verminderen of raadpleeg de technische ondersteuningsinformatie van uw router (geloof het of niet, niet-Wi-Fi-apparaten zoals magnetrons kunnen ook interferentie veroorzaken, dus misschien moet je die ook bekijken.)

Als u op een Windows-pc werkt en AirPlay lijkt te ontbreken, kan uw probleem en de oplossing ervan heel anders zijn.

Hoe het ontbrekende AirPlay-pictogram op een Mac te repareren

AirPlay is ook ingebouwd in recente versies van macOS, waarmee je AirPlay-inhoud van allerlei apps kunt afspelen en zelfs het scherm van je Mac naar andere apparaten kunt spiegelen. Als het AirPlay-pictogram op je Mac ontbreekt, probeer dan deze stappen om het terug te krijgen:

 1. Probeer stap 1-3 en 8 uit het iPhone-gedeelte van dit artikel.

 2. Update de versie van macOS die op je Mac draait. Net als bij de iPhone kan het uitvoeren van oude software ervoor zorgen dat het AirPlay-pictogram verdwijnt. Een update kan het verhelpen.

 3. Controleer de firewall-instellingen van uw Mac. De firewallsoftware die in uw Mac is ingebouwd, beschermt deze tegen aanvallen door onbekende pogingen om verbinding met uw computer te maken, te blokkeren. Dat kan soms ook nuttige dingen zoals AirPlay blokkeren. Probeer uw firewall-instellingen te wijzigen in Instellingen > Beveiliging en privacy > Firewall > Firewall-opties. Vink het vakje aan naast Sta automatisch toe dat ondertekende software inkomende verbindingen ontvangt.

 4. AirPlay Mirroring inschakelen in de menubalk. Maak het gemakkelijker om het AirPlay-pictogram te vinden door het toe te voegen aan de menubalk in de rechterbovenhoek van het scherm. Ga hiervoor naar Instellingen > Displays > vink het vakje aan naast Spiegelopties weergeven in de menubalk indien beschikbaar. Als dat is aangevinkt, verschijnt het AirPlay-pictogram in uw menubalk wanneer er AirPlay-apparaten zijn om verbinding mee te maken. Klik erop en selecteer het gewenste apparaat.

Een ontbrekend AirPlay-pictogram in iTunes en Apple Music repareren

De Apple Music-app met het AirPlay-menu geopend

AirPlay is ook beschikbaar in Apple Music en iTunes. Hiermee stream je audio en video van je muziekbibliotheek naar AirPlay-compatibele apparaten. Als je het AirPlay-pictogram daar niet ziet, probeer dan stap 1-4 uit het laatste gedeelte. Je kunt ook stap 8 proberen. Als die niet werken, upgrade dan naar de nieuwste versie van Apple Music of iTunes en zorg ervoor dat je de nieuwste versie van macOS gebruikt. Zorg er net als bij iOS-apparaten voor dat je de nieuwste versie van iTunes hebt als je problemen ondervindt.