Skip to content

Een overzicht van mobiele telefoons

22 de juli de 2021
GettyImages 903896514 5becb2fd46e0fb002637742a

Je denkt misschien dat alle schermen van mobiele telefoons hetzelfde zijn, maar dat is niet minder waar. Schermen van mobiele telefoons kunnen sterk verschillen van telefoon tot telefoon, en het type scherm dat uw telefoon heeft, heeft een grote invloed op hoe u het apparaat gebruikt. Hier is een overzicht van de meest voorkomende soorten schermen op mobiele telefoons.

LCD’s

Een liquid crystal display (LCD) is een display met een dun paneel dat in veel computers, tv’s en mobiele apparaten wordt gebruikt, maar er zijn eigenlijk verschillende soorten lcd’s. Dit zijn de soorten LCD’s die u waarschijnlijk op een mobiele telefoon zult vinden.

  • LCD: Een LCD heeft achtergrondverlichting nodig, wat betekent dat een LCD-scherm meer stroom nodig heeft dan andere soorten schermen. Dit kan belastend zijn voor de batterij van uw telefoon. LCD’s zijn echter dun en licht en niet duur om te produceren.
  • Thin-Film-Transistor (TFT): TFT-LCD-schermen zijn een verbetering van de kwaliteit van oudere LCD-schermen. Het display levert scherpe beelden, maar biedt een slechte weergave vanuit een hoek. Dit scherm is het beste te bekijken van rechtuit.
  • In-Plane Switching (IPS): IPS-LCD’s zijn een verbetering ten opzichte van TFT-LCD’s omdat ze een betere kleurweergave en bredere kijkhoeken bieden. Ze worden gebruikt op midrange en high-end smartphones en draagbare apparaten.

OLED-schermen

Organische light-emitting diode (OLED)-schermen kunnen scherpere en helderdere beelden leveren dan LCD’s terwijl ze minder stroom verbruiken. Net als LCD’s zijn OLED-schermen er in verschillende soorten. Dit zijn de soorten OLED-schermen die u waarschijnlijk op smartphones zult vinden.

  • OLED-scherm: een OLED-scherm heeft geen achtergrondverlichting nodig om de schermpixels te verlichten. Het maakt gebruik van organische koolwaterstofketens die licht uitstralen. Elke pixel maakt zijn eigen licht. Het contrast is hoog, wat zorgt voor donker zwart en helder wit. De levensduur van het scherm kan korter zijn dan die van een LCD vanwege de organische aard van de componenten.
  • Active-Matrix OLED (AMOLED): AMOLED-schermen koppelen een deel van een TFT-scherm aan een OLED-scherm voor snelle responstijden en energiebesparing.
  • Super AMOLED-display: Super AMOLED bouwt voort op AMOLED-technologie. Hij levert een 20 procent helderder scherm en verbruikt 20 procent minder stroom. Omdat het aanzienlijk minder zonlicht weerkaatst dan een AMOLED-scherm, is het ideaal voor telefoons die vaak buitenshuis worden gebruikt.

Aanraakschermen

Een touchscreen is een visueel display dat fungeert als invoerapparaat door te reageren op de aanraking van de vingers, hand of invoerapparaat van een gebruiker, zoals een stylus. Niet alle verschillen zijn hetzelfde. Dit zijn de soorten aanraakschermen die u waarschijnlijk op mobiele telefoons zult vinden.

  • Touchscreen: De eerste touchscreens waren resistief. Ze waren niet gevoelig voor de aanraking van een menselijke vinger. Ze waren gevoelig voor een stylus die druk uitoefende op het scherm.
  • Capacitief touchscreen: dit scherm gebruikt de geleidende aanraking van een menselijke vinger of een gespecialiseerd apparaat voor invoer.
  • Multi-touchscreen: een multi-touchscreen kan invoer van twee of meer contactpunten tegelijkertijd detecteren.

Retina-display

Apple noemt het display op zijn iPhone een Retina-display en zegt dat het meer pixels biedt dan het menselijk oog kan zien. Het is moeilijk om de exacte specificaties van een Retina-display vast te pinnen, omdat de iPhone sinds de introductie van de technologie meerdere keren van formaat is veranderd. Een Retina Display levert echter minimaal 326 pixels per inch. Met de release van de iPhone X introduceerde Apple het Super Retina-display, dat een resolutie van 458 ppi heeft, minder stroom nodig heeft en beter buitenshuis werkt. Zowel Retina- als Super Retina-displays zijn alleen beschikbaar op Apple iPhones.